Gündem

Diyanet Yayınları aile şirketi gibi kullanılmış: Başkan yardımcısı ve ailesinin 27 kitabı basılmış

28 Ağustos 2024 13:07

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Martı’nın ailesinin kitaplarının Diyanet Yayınları’ndan bastırıldığı ortaya çıktı. Martı’nın 23, Martı’nın kardeşi ve annesinin de ikişer kitabını Diyanet Yayınları’ndan basıldığı öğrenildi.

TIKLAYIN - Diyanet’e bütçe dayanmıyor: Vakfı AB’den 45 bin 870 Euro’luk hibe aldı

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre; dev bütçesinin yanı sıra lüks harcamalarıyla da eleştirilen Diyanet İşleri Başkanlığı, tartışılacak bir uygulamayla daha gündeme geldi. Katıldığı bir televizyon programındaki, “Fakirler zenginlere özenir ve şükretmezse asla bu dünyada mutlu olamaz” sözleriyle gündeme gelen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Huriye Martı’nın annesinin ve kardeşinin kitaplarının Başkanlığın yayınevinden bastırıldığı belirlendi. Martı’nın da toplam 23 kitabının Diyanet İşleri Başkanlığı ya da Diyanet Vakfı Yayınları aracılığıyla basıldığı bildirildi.

Milyonlarca yurttaş sıra beklerken yöneticilerin eşlerine kurasız hac ayrıcalığı sağlayan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, benzer bir ayrıcalığı kitap basımında da sağladığı tespit edildi. Başkan yardımcıları ve genel müdürlerin de aralarında olduğu çok sayıda ismin yazdığı kitabın DİB Yayınları ile TDV yayınlarından bastırıldığı belirtildi.

TDV Yayınları’ndan 11, DİB Yayınları’ndan ise 12 olmak üzere toplam 23 kitabının basımını sağlayan Huriye Martı’nın annesinin ve kardeşinin kitaplarının da başkanlık aracılığıyla bastırılması dikkati çekti. Eşini kurasız hacca götürmesine ve Mekke’de lüks otelde konaklamasına karşın Martı’nın annesi Mediha Ürkmez’in iki, kardeşi Ahmed Ürkmez’in de yine iki kitabının TDV Yayınları’ndan bastırıldığı kaydedildi. Buna göre, Mediha Ürkmez’in, “Sevgiyle Eğitim” ve “Bir Gence Anne Baba Olmak” kitapları ile Ahmed Ürkmez’in, “Ahlak Ekseninde Hadis” ve “Yarın Öğretmen Olduğunuzda” isimli kitapları TDV Yayınları tarafından basıldı.

Martı’nın annesi ve kardeşinin kitaplarının basıldığı Diyanet’e bağlı yayınevleri, Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri ve Dini Yayınlar Genel Müdürü Fatih Kurt ile Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen’in de kitapları için de çalıştırıldı. Kurt’un 12 kitabı, İşliyen’in ise beş kitabı DİB ve TDV yayınlarından çıkarıldı.

Başkan Yardımcısı Huriye Martı, Konya Selçuk Üniversitesi’ndeki kadrosunu, görevlendirmeyle Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne aldırdı. Ahmed Ürkmez’in Pamukkale Üniversitesi’ndeki kadrosu ise 2022’de Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne alındı. Ürkmez’in, Martı’nın sorumlu olduğu Diyanet TV’ye de konuk olması, “Martı, Diyanet TV aracılığıyla kardeşinin görünürlüğünü artırmak istiyor” yorumlarına neden oldu.