Gündem

Diyanet'e İETT'deki öpüşme tartışması soruldu: Güzel bir üslupla ikazın faydalı olacağı umuluyorsa nasihat edilmelidir

21 Şubat 2020 13:34

Diyanet’e "İETT otobüsünde bir çiftin birbirini dudaktan öptüğü ve bazı yolcuların duruma tepki gösterdiğine dair görüntüler ortaya çıktı. Toplu taşıma araçlarında böyle bir durumla karşı karşıya kaldığımızda ne yapmamız gerekir?" sorusu soruldu. Diyanet'in açıklaması şöyle:

"Ferd Devletin Vazifesine Müdahil Olmamalıdır"

"Nitekim Peygamber (s.a.v.) efendimiz şöyle buyurmuştur: “Kim bir kötülük görürse, onu eliyle değiştirsin. Şayet eliyle değiştirmeye gücü yetmezse, diliyle değiştirsin. Diliyle değiştirmeye de gücü yetmezse, kalbiyle buğzetsin ki, bu imanın en zayıf derecesidir” (Müslim, İman 78. Ayrıca bk. Tirmizi, Fiten 11; Nesai, İman 17). Öncelikle günümüzde emr-i bi’l-maruf nehyi ani’l-münker iki suretle yapılabilir:

1- Sözlü ve yazılı (imkan varsa medya yoluyla da) yapılır: Bunu yaparken örf, adet ve meri kanunlara dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde fitneye sebep olunabilir. Fitneye yol açabilecek ve Müslümanlara zarar verebilecek ise, bu durumda emr-i bi’l-maruf nehyi ani’l-münker yapmamak zorunlu hale gelir. Zira zararı faydasından çok olan bir şey yapılmamalıdır.

2- Davranış ile yapılır: İslam’ın güzel ahlak kurallarına uyarak ve dinimizi yaşayarak örnek olmaktır. Herkese tatlı dil, güler yüz göstermek, kimseyi incitmemek, kimsenin malına, ırzına göz dikmemek ve kanunlara uymak en tesirli, en faydalı emr-i bi’l-maruf nehyi ani’l-münker yapma şeklidir. Bunun içindir ki, “lisan-ı hal, lisan-ı kalden entaktır: İnsanın hal ve hareketi, sözünden daha tesirli olur” demişlerdir. Ayrıca şunu bilmek gerekir ki, el ve güç kullanarak emr-i bi’l-maruf nehyi ani’l-münker yapmak devletin vazifesidir. Ferd devletin vazifesine müdahil olmamalıdır. Kişinin vazifesi sadece sözle ve yazıyla bu vazifeyi yerine getirmektir."