Ekonomi

DİSK, TÜİK önünde: Yargı kararlarına uy, gerçeği açıkla

03 Mayıs 2024 12:55

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından DİSK TÜİK önüne gitti. TÜİK önündeki basın açıklamasına DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, DİSK Genel Başkan Yardımcıları Remzi Çalışkan ve Özkan Atar ile DİSK Yönetim Kurulu üyesi Şükret Sevgener de katıldı. 

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu açıklamanın başında 1 Mayıs’taki engellemelere ve gözaltılara değinerek “1 Mayıs günü işlenmiş bir suç varsa yargı kararlarına rağmen Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen işçilerin, emekçilerin önüne barikatlar kurarak Taksim’de olmasını engellemektir” dedi.

"TÜİK hukuku çiğniyor"

Çerkezoğlu, TÜİK’in enflasyon madde sepetini gizlemesine dair şunları söyledi:

"Bilindiği gibi TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri uzun bir süredir tartışma konusu. Çünkü açıklanan resmi enflasyon hepimizin çarşıda, pazarda, faturalarda her gün ama her gün karşı karşıya kaldığımız hakikatten oldukça uzaktadır.

TÜİK kesinleşen bu yargı kararını gereğini yapmak yerine hukuka aykırı biçimde temyiz kanun yoluna başvurarak Danıştay Başsavcılığı’ndan “kanun yararına bozma” talebinde bulundu. Danıştay Başsavcılığı TÜİK’in bu talebinin hukuka aykırı olduğunu belirtti ve temyiz talebini 15 Mart 2024 tarihli kararı ile reddetti. Böylece TÜİK Başkanlığının yargı kararlarını uygulamamak için yaptığı hukuksuz ve eşi benzeri görülmeyen başvurusu da reddedilmiş oldu.

TÜİK, yargı kararına uymamak ve madde fiyat listesini açıklamayı ötelemek amacıyla yargı kararlarının uygulanmasını söyleyen Adalet Bakanlığı’na dava açtı. Ankara 13. İdare Mahkemesi, 10 Ocak 2024 tarihli kararı ile bu haksız davanın da reddine karar verdi ve yargı kararının aynen ve gecikmeksizin uygulanmasına hükmetti.

Kısacası TÜİK başkanlığının enflasyon sepetindeki maddelerin fiyat listesini açıklamamak için denediği bütün yollar tükendi. Biz ilk yargı kararının ardından 27 Nisan 2023 tarihinde TÜİK Başkanlığına başvurarak yargı kararlarının uygulanmasını istemiştik. Ancak TÜİK Başkanlığı mahkeme kararlarını çiğneyerek yargı kararının gereği olan verileri açıklamamıştı. TÜİK’in tüm yargı yollarını zorlayarak bir sonuç alamaması üzerine 2 Nisan 2024’te TÜİK’e yeniden talepte bulunduk. Ancak talebimiz yine yanıtlanmadı. TÜİK hukuku çiğneyerek yargı kararlarını uygulamamaya, milyonlarca işçinin, emekçinin, emeklinin merakla beklediği verileri gizlemeye hala devam ediyor" 

"Ekmek ve adalet mücadelesine devam edeceğiz"

TÜİK Başkanlığı'nın yargı kararlarına uymayarak suç işlediğimi söyleyen Çerkezoğlu, "Yargı kararlarını geciktirmek veya uygulamamak ceza hukuku açısından da ciddi bir suçtur. Kararının uygulanmasına engel olanlar kişisel olarak da sorumludur. Bir kamu kurumu olan TÜİK’in Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin kararlarına karşı ayak diremesi, bunların uygulanmasını geciktirmesi düşünülemez. TÜİK Başkanlığı’nın görevi halkın ekmeğiyle oynamak ve yargı kararlarına meydan okumak değildir. TÜİK Başkanlığı, Haziran 2022’de durdurduğu enflasyona esas madde fiyat listesini Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri tarafından verilen ve kesinleşen kararlar gereği derhal açıklamak zorundadır! Bu verileri alana, hiç kimsenin inandırıcı bulmadığı resmi enflasyona dair hakikati tüm toplumla paylaşana kadar bu ekmek ve adalet mücadelesine devam edeceğiz" dedi.