Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) Ocak 2024’e ilişkin açıkladığı verilere göre geniş tanımlı işsiz sayısı pandemi dönemi hariç en yüksek düzeye ulaşarak 10 milyon 453 bine yükseldi. Rapora göre geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 26,5 olarak gerçekleşti.
TÜİK’in Ocak 2024’te Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) sonuçlarına göre dar tanımlı işsiz sayısı 3 milyon 214 bin. TÜİK verilerine göre dar tanımlı işsizlik oranı 9,1, geniş tanımlı işsizlik oranı 26,5 seviyesinde gerçekleşti. DİSK-AR’ın 11 Mart’ta açıklanan TÜİK verilerinden yararlanarak hazırladığı raporda, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı son bir yılda 2 milyon 155 bin, 10 yılda 5,1 milyon kişi artarak 10 milyon 453 bine ulaştı.
Rapora göre dar ve geniş tanımlı işsizlik arasındaki fark 17,4 puan olurken resmi işsizlerin yüzde 87,7’si işsizlik ödeneği alamıyor. DİSK-AR, geniş tanımlı işsizliğin son 10 yılda iki katına çıktığını belirterek bunun nedenini şöyle açıkladı:
“Geniş tanımlı işsiz sayısındaki bu artışın sebebi zamana bağlı eksik istihdam ve ümitsizleri, iş aramayıp çalışmaya hazır olanları, iş arayan ancak hemen çalışmaya başlayamayacak olanları kapsayan potansiyel işgücü sayısındaki artıştır.”
Zamana bağlı eksik istihdam edilenlerin sayısı 3,2 milyon
Zaman bağlı eksik istihdam edilenlerin sayısında devasa bir artık olduğu ifade edilen raporda, haftalık 45 saatten az çalışan ve imkânı olması durumunda daha fazla çalışmak isteyenleri kapsayan zamana bağlı eksik istihdam edilenlerin sayısının son bir yılda 1,9 milyondan 3,2 milyona yükseldi belirtildi. Zamana bağlı eksik istihdam edilenlerin sayısının son bir yılda 1 milyon 295 kişi arttığını gösteren raporda, bunun nedeni “Ekonomideki durum ve artan enflasyon ile geçim zorluğu yaşayan kişilerin daha fazla çalışarak daha fazla ücret elde etmek isteyenler olabilir” şeklinde ifade edildi.
Rapora göre genç kadın işsizliği 21,2’ye yükselerek en yüksek üçüncü işsizlik kategorisi oldu. Geniş tanımlı kadın işsizliği de yüzde 33,8 gerçekleşti.