01 Mart 2022 12:35
DİSK/Genel-İş Araştırma Dairesi "Türkiye'de Kadın Emeği" raporunu açıkladı. Rapora göre, 1,2 milyondan fazla kadın hem yarı zamanlı hem de kayıt dışı çalıştırılıyor; erkekler kadınlardan yüzde 27,4 daha fazla kazanıyor. 13,3 milyon kadın ise ücretsiz bakım yaptığı için çalışma hayatına dahi katılamıyor.
DİSK/Genel-İş Araştırma Dairesi’nin paylaştığı Türkiye’de kadın emeği raporuna göre, OECD ülkeleri ortalamasında istihdamda cinsiyet açığı yüzde 14,5; AB ülkeleri ortalamasında yüzde 10 iken, Türkiye’de yüzde 39,1.
Rapora göre, Türkiye’de kadınların istihdama katılım düzeyi, erkeklerin istihdama katılım düzeyinin yarısından da az. Erkeklerin istihdama katılım oranı yüzde 63,5 iken, kadınlarda bu oran sadece yüzde 29.
İşsiz kadın sayısının her geçen gün arttığı belirtilen raporda, 2020 yılında geniş tanımlı kadın işsiz oranının yüzde 36,6 olduğu kaydedildi.
Raporda, geniş tanımlı genç kadın işsizlik oranının yüzde 42,7 olduğu belirtildi.
13,3 milyon kadının ücretsiz bakım emeği verdiği için çalışma hayatına katılamadığı belirtilen raporda, her 10 kadından 3’ünün de kayıt dışı çalıştırıldığı kaydedildi.
Tam zamanlı çalışan kadınların yüzde 28,4’ü kayıt dışı çalıştırıldığı kaydedilen rapora göre, 1,2 milyondan fazla kadın ise hem yarı zamanlı hem de kayıt dışı çalıştırılıyor.
Kadın ve erkekler arasındaki ücret farkının azımsanmayacak kadar yüksek olduğu belirtilen raporda erkeklerin, kadınlara göre yüzde 27 oranında daha fazla kazanmakta.
Kadın ile erkek arasında en fazla ücret eşitsizliği yevmiyeli işlerde yaşanıyor. Yevmiyeli çalışan erkekler, kadınlara göre yüzde 83,8 daha fazla kazanıyor.
Yükseköğrenim gören kadınların da erkeklerden daha az kazanıyor. Yükseköğrenim gören kadınlar, ücret düzeyi, erkeklere göre yüzde 39 daha az.
Rapora göre, istihdama katılan kadınların sendikalaşma oranı da erkeklerden düşük; çalışan her 10 kadın işçiden sadece biri sendikalı. Genel işler işkolunda erkeklerin yüzde 22 iken kadınlarda bu oran sadece yüzde 8.
Kamu görevlileri sendikalarında kadınların sendikalaşma oranı yüzde 56,6 iken erkeklerde bu oran 2021 Temmuz ayında yüzde 71,2.
Genel-İş’in raporunda kadınlar için yer alan talepler şöyle:
DİSK/Genel-İş Araştırma Dairesi'nin "Türkiye'de kadın emeği" raporuna ulaşmak için tıklayın
© Tüm hakları saklıdır.