Gündem

Dışişleri kaynakları: Dış misyonların bağış toplama faaliyetlerinde sadece Diyanet Vakfı’nın öne çıkarılması söz konusu değil

“Dışişleri Bakanlığı olarak hedefimiz, yurtdışında yaşayan ve deprem yardımı yapmak isteyen tüm vatandaşlarımızın, soydaşlarımızın ve üçüncü kişilerin bu yardımlarının hızlı bir şekilde ülkemize ulaştırılmasının sağlanmasıdır…”

12 Şubat 2023 19:00

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Türkiye Diyanet Vakfı üzerinde yoğunlaşan tartışmalarda dile getirilen “Türkiye'nin yurtdışındaki diplomatik misyonlarının depremzedeler için bağış toplarken tek kurumu öne çıkarması” gibi bir durumun söz konusu olmadığını söylediler.

Diplomatik misyonlar Türkiye Diyanet Vakfı’na bağış topluyor' tartışmasının perde arkası” haberi üzerine T24'e açıklama yapan Dışişleri kaynakları, “Deprem konusunda öncelikli olarak yardım toplamaya yetkili resmi kurumlarımız olan AFAD, Kızılay ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın resmi bağış hesapları, depremin hemen ardından Dışişleri Bakanlığı’nın dış teşkilatı aracılığıyla yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza ve soydaşlarımıza ivedilikle duyurulmuştur” dediler.

Her dış misyonumuz söz konusu resmi kurumların duyurusunu sosyal medya araçlarıyla yapmışlardır“ diyen kaynaklar, “Öte yandan, her ülkede dış misyonlarımızın, kendilerinin açacağı hesaplarla doğrudan bağış toplaması mümkün olmayabilmektedir. Bunun için önce, yetkili makamlarımızın izninin alınması, ardından da ilgili ülkenin iznine başvurulması gerekmektedir” bilgisini verdiler.

Mevcut durumda depremzedeler için Türkiye’nin dış misyonlarının hesaplarından 39 ülkede bağış toplandığını vurgulayan bir Dışişleri bürokratı, “Bazı ülkeler, doğrudan büyükelçilik üzerinden bağış toplamaya hiçbir şekilde izin vermemektedirler” açıklamasını yaptı.

Dışişleri kaynağı, anlattıklarını takiben “bazı dış misyonların paylaşımlarında Türkiye Diyanet Vakfı'nı öne çıkardıkları” konusundaki tartışmalarla ilgili olarak da şunları söyledi:

Bu nedenle, deprem yardımlarının toplanmasında tek kurumun öne çıkarılması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Büyükelçiliğin açacağı hesaplar üzerinden bağış toplanması da, ancak o ülkelerin yerel mevzuatları izin verdiği takdirde mümkün olabilmektedir.

Dışişleri Bakanlığı olarak hedefimiz, yurtdışında yaşayan ve deprem yardımı yapmak isteyen tüm vatandaşlarımızın, soydaşlarımızın ve üçüncü kişilerin bu yardımlarının hızlı bir şekilde ülkemize ulaştırılmasının sağlanmasıdır.

Ne olmuştu?

Türkiye'nin Milano Başkonsolosluğu'nun Twitter'da yaptığı İtalyanca paylaşımlardan birinde Türkiye'deki depremzedeler için paylaştığı bağış adreslerinde Türkiye Diyanet Vakfı ve Türk Kızılayı'na yer verilmesi tartışma konusu olmuştu. Daha sonra çeşitli dış misyonlardan yapılan paylaşımlarda da AFAD ve Türk Kızılayı'yla birlikte Türkiye Diyanet Vakfı'na yer verilmişti.

T24’e konuşan bir diplomatik kaynak, Dışişleri Bakanlığı’ndan yurtdışındaki diplomatik misyonlara depremden sonra bağış toplama faaliyetleri konusunda gönderilen genelgede bağış için paylaşılacak adresler olarak AFAD, Türk Kızılayı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın gösterildiğini ifade etti.

Kaynak, Dışişleri Bakanlığı’nın standart uygulaması olarak bu tür afet ve ülkeyi derinden etkileyen olaylardan sonra yurtdışı misyonlarına bir genelge gönderildiğini; bu genelgede ne süreyle yas sebebiyle bayrakların yarıda tutulacağına ve yürütülecek kampanyaların nasıl işleyeceğine dair bilgiler olduğunu belirtti.

Diplomatik kaynak, “Yurt dışındaki cami dernekleri genelde bu tür felaketlerde çok yardım toplar, bu göz önünde bulundurularak genelgeye dahil edilmiş olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

TIKLAYIN - “Diplomatik misyonlar Türkiye Diyanet Vakfı’na bağış topluyor” tartışmasının perde arkası