Gündem

“Dışişleri Bakanlığı, Japonya’ya Kürtçe dersin kaldırılması için baskı yapıyor”

Tokyo'da 1 Nisan'dan itibaren Kürtçe dersler verilmeye başlandı

29 Nisan 2019 10:22

Tokyo Üniversitesi’nde 1 Nisan’dan itibaren verilmeye başlanan Kürtçe derslerin Ankara’yı rahatsız ettiği, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın derslere son verilmesi için Tokyo’ya baskı yaptığı iddia edildi.

Yeni Yaşam gazetesinde yer alan habere göre, Tokyo Yabancı Araştırmaları Üniversitesi Kürt Dili Öğretim Görevlisi Vakkas Çolak, Türkiye’nin yaptığı iddia edilen  girişimin Japonya hükümeti açısından bir öneminin olmayacağına inanıyor.

Japonya Dışişleri Bakanlığı kaynaklarının söz konusu iddiayı gündeme getirdiğini söyleyen Çolak, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Tabi bu konu anayasa ile güvence altına alındığından ve Japonya’daki eğitim özgürlüğünden dolayı, kimsenin müdahale etmeye hakkı yok. Japon hükümetinin de buna müdahale etmeye hakkı yok. Çünkü eğitim özgürlüğü söz konusu. Dolayısıyla böyle bir girişimin olması aynı zamanda Japonya devletinin iç işlerine müdahale edilmesi anlamına gelmektedir. Muhtemelen de Japonya Dışişleri Bakanlığı Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na gerekli açıklamayı resmi düzeyde yapmıştır diye düşünüyorum.”