Gündem

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'li mevkidaşı Blinken'la Londra'da görüşecek: Ana gündem İsveç'in NATO üyeliği

21 Haziran 2023 09:04

T24 Dış Haberler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile Londra'da bir araya gelecek. 

Blinken'ın günlük programında, iki bakanın Londra'daki Ukrayna İyileştirme Konferansı sırasında yerel saat ile 13.30'da (TSİ 15.30) görüşeceği belirtildi. 

Görüşmeyi ilk olarak Al-Monitor'den Amberin Zaman'a konuşan diplomatik kaynaklar açıklamıştı. Kaynaklar, görüşmenin ana gündeminin Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmamaya devam etmesi olacağını söyledi. Kaynaklar, toplantının kimin tarafından talep edildiğine dair bilgi paylaşmadı. 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 28 Mayıs seçimlerini kazandıktan sonra kurduğu kabinede Dışişleri Bakanlığı'na getirilen Fidan, Blinken'la ilk kez yüz yüze mevkidaş olarak görüşecek.

ABD, Türkiye ve Macaristan'dan İsveç'in NATO üyeliğini 11 Temmuz NATO Liderler Zirvesi'nden önce ulusal meclislerinden geçirmelerini istiyor. Bu senaryoda İsveç, Batı'nın büyük çoğunlukla istediği üzere Vilnius'taki zirvede tam üye olabilecek. 

Blinken ve Fidan, 8 Haziran'da bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Görüşmede, Türkiye'nin F-16 satın alma talebi, Ukrayna-Rusya savaşı ve bölgesel konuların da gündeme gelebileceği belirtildi. 

Dışişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, "Sayın Bakanımızın söz konusu konferans marjında ikili görüşmeler gerçekleştirmesi de öngörülmektedir" ifadesi kullanılmıştı.

Açıklamada, Birleşik Krallık ve Ukrayna tarafından ortaklaşa düzenlenecek 2023 Ukrayna İyileştirme Konferansı, sonuncusu Lugano’da İsviçre ile birlikte gerçekleştirilen yıllık etkinliklerin devamını teşkil etmektedir. Söz konusu konferanslar Ukrayna’nın kalkınmasına ve savaş sonrası yeniden inşasına odaklanmaktadır" denilmişti.