Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, İtalya'da göç konulu konferansa katılacak

22 Temmuz 2023 16:12

T24 Dış Haberler

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Bakan Hakan Fidan'ın yarın kalkınma ve göç konulu bir konferansa katılmak üzere İtalya'yı ziyaret edeceği belirtildi. Konferansın, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin ev sahipliğinde düzenlendiği ifade edildi.

Düzensiz göçle mücadele kapsamında sürdürülebilir çözümler üretilmesi ve böylece göçün kaynakta durdurulması için atılabilecek adımların konuşulması planlanan konferansa dair açıklamada, "Sayın Bakanımızın bu vesileyle ikili görüşmeler gerçekleştirmesi de öngörülmektedir" denildi. 

Tunus, para karşılığında Avrupa'ya göçü engelleyecek

Öte yandan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Hollanda ve İtalya Başbakanları Mark Rutte ve Giorgia Meloni ile birlikte geçtiğimiz hafta Tunus'u ziyaret ederek düzensiz göçü durdurmaya yönelik 1 milyar Euro'luk bir anlaşma imzaladı. İtalyan lider, Tunus'la yapılan anlaşmayı överek, bunu Kuzey Afrika ülkeleriyle yeni ilişkiler için bir model olarak gördüğünü ve bunu "gururla ama aynı zamanda minnetle" söylediğini sözlerine ekledi.

Tunus'a mali destek sağlayan anlaşmanın, sığınmacıların Avrupa'ya ulaşmasını engellemeyi, Avrupa'da kalma izni olmayan Tunusluların geri dönüşlerini arttırmayı ve diğer uyruklardan insanların Tunus'tan üçüncü ülkelere dönüşlerini kolaylaştırmayı amaçladığı Af Örgütü'nün açıklamasında belirtildi. Avrupa Birliği'nin Türkiye ile de Avrupa'ya göçü durdurmayı ve sığınmacıların Türkiye'ye geri gönderilmesini kapsayan Geri Kabul Anlaşması bulunuyor.

Sivil toplum kuruluşları AB ile Tunus arasında gerçekleştirilen bu anlaşmaya tepki gösterdi. Uluslararası Af Örgütü temsilcisi Eve Geddie, "AB liderleri, sınırlarını güvenli bir şekilde geçmeye çalışanlar için güvenli ve yasal yollar sağlamak yerine, politikalarını ve finansmanlarını kontrol altına almaya ve sınır kontrolünün dışarıdan temin edilmesine odaklayarak, bir kez daha temel insan hakları standartlarını hiçe saymaya dayanan başarısız politikalara girişmektedirler" şeklinde konuştu.