Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Güney Koreli mevkidaşıyla bir araya geldi

Bakan Fidan, iki ülkenin stratejik ortaktan öte "kan kardeşi" olduğunu söyledi

29 Temmuz 2023 15:56

T24 Dış Haberler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Güney Koreli mevkidaşı Park Jin'i Bakanlık binasında ağırladı. Görüşmenin ardından iki diplomat, düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Fidan, 5 asır sonra Asya'nın yeniden üretim, teknoloji, inovasyon ve ticaret merkezi haline geldiğini belirterek, "Batı dünyası merkezi konumunu kaybederken, dünya siyasetinin ağırlık merkezinin de doğuya, ata topraklarımıza kaydığını görmekteyiz" dedi.

Güney Koreli mevkidaşının, Kore Yarımadası'nda imzalanan ateşkes antlaşmasının 70. yıl dönümüne denk gelen ziyareti kapsamında bu sabah Kore Şehitlik Anıtı'nı ziyaret ettiğini dile getiren Fidan, "Dünya üzerinde bir dışişleri bakanının yurt dışı ziyaretinde ev sahibi ülkenin şehitlerini anması, onlara minnet sunması çok sık rastlanan bir durum değil" ifadesini kullandı.

Bakan Fidan, başta Kore şehitleri olmak üzere vatan ve millet için şehit düşen tüm kahramanları andığını belirtti, gazilere uzun ve sağlıklı ömürler diledi.

Fidan, bu güçlü bağın iki ülkeyi stratejik ortaktan öte "kan kardeşi" yaptığının altını çizdi.

Basın toplantısı öncesinde iki ülke dışişleri bakanları, "Dinamik Türkiye-Kore İlişkileri İçin Yol Haritası" isimli yol haritasını imzaladı.

Gelecek dönemde her seviyede karşılıklı ziyaretlere ivme kazandıracaklarına işaret ederek, "Kore'yi 'Yeniden Asya' girişimimiz kapsamında önemli bir ortak olarak görüyoruz. Kore, Asya-Pasifik bölgesinde ikinci büyük ticaret ortağımızdır" ifadelerini kullandı.

Güney Kore ile ikili ticaretin istikrarlı şekilde arttığını ve 2022'de 10 milyar dolar seviyesine ulaştığını kaydeden Fidan, "Hedefimiz dengeli bir ticaret ilişkisi temelinde 15 milyar dolara ulaşmak" dedi.

Güney Koreli Bakan, Cumhuriyetin 100. yılını kutladı

Hitabına Türkçe mesajlarla başlayan Park, Kore Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olarak 8 yılın ardından Türkiye'yi ziyaret ettiği için memnuniyet duyduğunu belirterek, "Kore ve Türkiye stratejik ortak olan iki ülke. Bu vesile ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümünü en içten dileklerimle kutluyorum" dedi. 

Park, Yol Haritası'nın imzalanması vesilesiyle eğitim, spor gibi alanlarda halkların ve gençlerin temaslarını artıracaklarını söyledi.

Türkiye'yi sarsan 6 Şubat depremleriyle ilgili olarak Bakan Park "İki ülke arasındaki bu sıcak dostluk, geçtiğimiz şubat ayında Türkiye'de meydana gelen depremde birlikte mücadele edilerek bir kez daha ispatlanmıştır. Kore hükümeti şu anda Antakya bölgesinde depremzedeler için geçici barınma yerleri inşa etmekte. Gelecekte de yeniden yapılanma, restorasyon sürecinde de iki ülkenin yakın işbirliği içinde olmasını diliyorum"  ifadelerini kullandı.