Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Arnavut mevkidaşı Hasani ile Tiran'da bir araya geldi

Fidan, mevkidaşıyla "çok verimli bir toplantı" gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, ziyareti kapsamında Arnavutluk Başbakanı ve Arnavutluk Cumhurbaşkanı ile de görüşeceğini belirtti

29 Ocak 2024 16:17

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanı İgli Hasani ile Tiran'da görüştü. Fidan, görüşme sonrası ortak basın toplantısındaTürkiye-Arnavutluk ilişkilerine ilişkin "Türkiye ve Arnavutluk hem devlet olarak hem millet olarak tarihsel yakınlığa, sarsılmaz bağlara sahip iki millet, iki devlet" dedi.

Fidan, mevkidaşıyla "çok verimli bir toplantı" gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, ziyareti kapsamında Arnavutluk Başbakanı ve Arnavutluk Cumhurbaşkanı ile de görüşeceğini belirtti.

İki ülke liderleri arasında "samimi bir dostluk ve dayanışma" bulunduğunu vurgulayan Bakan Fidan, "Türkiye ve Arnavutluk hem devlet olarak hem millet olarak tarihsel yakınlığa, sarsılmaz bağlara sahip iki millet, iki devlet" ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki ticaret hacmini 2 milyar dolara ulaştırma hedefi

Fidan, Türkiye ile Arnavutluk arasında her alanda ikili ilişkileri ilerletme yolunda kararlılığın sürdürüldüğünün altını çizerek, ekonomi, ticaret, diplomasi, bölgesel sorunlar ve kültür gibi çok farklı alanda iki ülkenin çalışmalara devam ettiğini söyledi. İki ülke arasındaki işbirliğinin bölgesel kalkınmaya etki edebileceğine işaret eden Fidan, bunun daha da ileri taşınması için kurulan mekanizmalar olduğu anlattı.

Fotoğraf: AA

Fidan, 2024'te "Birinci Yüksek Düzeyde Stratejik İşbirliği Konseyi" toplantısını yapmayı amaçladıklarını belirterek, "İki ülke arasındaki ticaret hacmini ilk etapta 2 milyar dolara ulaştırma yolunda bir azmimiz var" diye konuştu.

Arnavutluk'ta, Türk iş insanlarıyla bir araya gelme şansı bulduğunu da anlatan Fidan, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha ileriye taşınması gerektiğini kaydetti.

"FETÖ'nün Arnavutluk'ta kalan son kalıntılarının da temizlenmesi için Türkiye'nin hassasiyetini vurguladık"

Arnavut mevkidaşıyla başta terörle mücadele ve bölgesel güvenlik olmak üzere çeşitli alanlarda görüş alışverişinde bulunduğunu belirten Fidan, "FETÖ'nün Arnavutluk'ta kalan son kalıntılarının da temizlenmesi için Türkiye'nin hassasiyetini tekrar vurguladık. O konuda ne türden tedbirler alınabilir, nasıl ilerlenebilir, o konuyu görüşme imkanımız oldu" diye konuştu.

Fidan, öte yandan, 2023'te, Arnavutluk'un Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliğini deruhte ettiğini hatırlatarak, başarılı bir dönem geçirildiğini, bunun Arnavutluk diplomasisi için önemli bir kazanım olduğunu söyledi.

"Türkiye'nin bölgesel işbirliği ve dayanışması hem küresel hem bölgesel platformda Arnavutluk'la devam edecek" ifadesini kullanan Fidan, Arnavutluk'u Türkiye'den Karadeniz Ekonomik İşbirliği dönem başkanlığını devraldığı için tebrik etti.

Fidan, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Platformu'nun önemli olduğunu ve daha fazla canlandırılmasına ihtiyaç bulunduğunu belirterek, nitelikli projelerin hayata geçirilmesine ihtiyaç olduğunu aktardı.

Görüşmede, bölgesel ve küresel sorunların da ele alındığını yineleyen Fidan, "Özellikle Rusya-Ukrayna savaşının tabii ki Avrupa'ya etkisini, Avrupa'nın güvenliğine, Avrupa ekonomisine etkisini küresel ekonomiye ve güvenliğe etkisini tartıştık" dedi.