Yaşam

Diş hekimi kadın, uzman doktor kocasından gördüğü şiddeti anlattı

Kadına karşı şiddet eğitim, sınıf, siyasi görüş tanımıyor

26 Kasım 2019 19:56

Kadına karşı şiddet ana gündem maddelerinden biri olmaya devam ederken, 44 yaşındaki diş hekimi kadına, uzman doktor olan eşinin uyguladığı şiddet, kadına karşı şiddetin eğitim, sınıf, siyasi görüş ve sosyal statü tanımadığının da göstergesi oldu.

Kısa Dalga Podcast'ten Nazan Özcan'a yaşadıklarını anlatan diş hekiminin hikayesi, aynı zamanda birçok açıdan şiddetin aşamaları ve türlerini de içeren örnek bir vaka niteliğinde. İsminin açıklanmasını istemeyen kadın eşinden gördüğü şiddeti şöyle anlattı:

"Kimseyi tanımıyorum İstanbul'da. Nikah şahidimiz olan bir arkadaşımız var. Onu aradım, gel beni al diye, çok kötü dövdü dedim. Belim kanepeye geliyor, o haldeyken tekmeyle üzerime geliyor. Minik bir darbeyle felç olabilirim yani. 'Seni öldüreceğim' diye bağırıyor ve pencereleri kapatıyor. Ben de tam tersine pencereleri açıp çığlıklarımı duyurmaya çalışıyorum. 'İmdat' diye bağırıyorum kimse gelmiyor. Ben kalkınca yine tekmeyle saldırıyor. O an aklımdan geçen şey, ya kafamı bir yere çarpacağım ve felç olacağım. Ölmek önemli değil."

14 milyon kadın şiddet görüyor

Diş hekiminin doktor olan kocası tarafından uğradığı şiddet, resmi rakamlara göre Türkiye'deki neredeyse 14 milyon kadının uğradığı şiddetle aynı. Bianet'in verilerine göre erkekler, 1 Ocak ile 20 Kasım 2019 arasında yani 324 günde en az 302 kadını öldürdü. Kadına şiddet konusunda çalışan uzmanlar şiddet çeşitlerini şöyle tanımlıyor:

"Psikolojik şiddet, fiziksel şiddet, cinsel şiddet, ekonomik şiddet, dijital şiddet, flört şiddeti ve ısrarlı takip."

Yaklaşık iki yıllık evliliğinde hem psikolojik hem de fiziksel şiddet gören diş hekimi, 11 Kasım'da boşandı. Şimdi hayatını tekrardan düzene koymaya çalışıyor. İlk defa bu yıl, 25 Kasım'da Kadına Karşı Şiddet yürüyüşüne de katılacağını söyledi.

"Kadınlar ilişkinin bitmesini istemiyorlar"

17 yıldır kadına yönelik şiddetle ilgili çalışan psikolog Feride Güneri, "Kadınlar ilişkinin bitmesini istemiyorlar, şiddetin bitmesini istiyorlar" dedi ve ekledi:

"Kadınlar ayrılma aşamasında toplumsal ve ailesel baskıya çok maruz kalıyorlar. Biliyoruz ki, kadınlar, en az 5-6 kere kere ilişkilerine geri dönüyorlar."

Güneri, şiddetin gücünün sır olarak tutulmasından geldiğini belirterek "Sırlar çok güçlüdür, sırları sır olmaktan çıkarınca güçlerini kaybetmeye başlar" dedi. Kadınların bu sırları ifşa ettikçe şiddetten uzaklaşabileceğini ekleyen Güneri, "En büyük yanılgılardan biri ben karşımdaki kişiyi değiştiririm diye ilişkiye başlamak ya da devam ettirmek. Şiddeti sadece uygulayan kişi, ve isterse, durdurabilir" uyarısında bulundu

"Bir kadın, bir erkek, bir aşk ve sonrası" başlıklı podcasti "play" tuşuna tıklayarak dinleyebilirsiniz.

Listen to "Bir kadın, bir erkek, bir aşk ve sonrası..." on Spreaker.
","articleSection":"Yaşam","publisher":{"@type":"Organization","name":"T24","logo":{"@type":"ImageObject","url":"https://t24.com.tr/logo.png"},"sameAs":["https://www.facebook.com/T24comtr","https://www.instagram.com/t24comtr","https://twitter.com/t24comtr"],"url":"https://t24.com.tr","contactPoint":[{"@type":"ContactPoint","contactType":"customer service","email":"[email protected]","areaServed":"TR","url":"https://t24.com.tr"}]},"datePublished":"2019-11-26T19:56:00+03:00","genre":"News","mainEntityOfPage":"https://t24.com.tr/haber/dis-hekimi-kadin-uzman-doktor-kocasindan-gordugu-siddeti-anlatti,849753","author":{"@type":"Organization","name":"T24","logo":{"@type":"ImageObject","url":"https://t24.com.tr/logo.png"},"sameAs":["https://www.facebook.com/T24comtr","https://www.instagram.com/t24comtr","https://twitter.com/t24comtr"],"url":"https://t24.com.tr","contactPoint":[{"@type":"ContactPoint","contactType":"customer service","email":"[email protected]","areaServed":"TR","url":"https://t24.com.tr"}]},"url":"https://t24.com.tr/haber/dis-hekimi-kadin-uzman-doktor-kocasindan-gordugu-siddeti-anlatti,849753"}]