Gündem

Dilek Kaya İmamoğlu: Kadın haklarında geride kalınmasının nedeni, Cumhuriyet değerleriyle mücadele edilmesi

“Kadınların kendini kanıtlaması için çok daha fazla çalışması gerekiyor"

07 Mart 2024 19:04

Akademisyen Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’nun fikir öncülüğüyle İstanbul Vakfı’nın çatısı alında hayata geçen ‘Büyüt Hayallerini’ projesinin ‘İlham Veren Adımlar Buluşması’, CRR Konser Salonu'nda yapıldı. İkincisi kez düzenlenen buluşmaya, Kaya İmamoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu birlikte ev sahipliği yaptı. Buluşmada konuşan Kaya İmamoğlu, “Kadınların önündeki engelleri hep birlikte kaldıracağız, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak, kadın hak ve özgürlüklerini temin edeceğiz. Sevgili kız çocukları, değerli genç kadınlar, kıymetli büyüklerimiz, bundan hiç kuşkunuz olmasın” ifadelerini kullandı.

Ekrem İmamoğlu, “Biz hep şuna inandık; bu ülkenin kurtuluşu, bu ülkenin büyümesi, gelişmesi, kalkınması noktasında çok önemli. O da fikri hür, vicdanı hür nesillerle geleceği karşılamak. Çünkü biliyoruz ki cumhuriyet ve gençlik ayrılmaz bir bütündür. Cumhuriyet eğitim seferberliğidir. Cumhuriyet aydınlanmadır. Cumhuriyet cehaletle mücadeledir, savaştır” dedi.

Ekrem İmamoğlu, eşi akademisyen ve sivil toplum gönüllüsü Dr. Dilek Kaya İmamoğlu ile birlikte ‘İlham Veren Adımlar Buluşması’nın ikincisine ev sahipliği yaptı. Buluşmaya iş ve sanat dünyasından katılımcılar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, yazarlar, akademisyenler, sivil toplum gönüllüleri, kadın muhtarlar, bursiyerler ve İBB’nin kız yurtlarındaki öğrenciler katıldı.

"Toplu bir zihniyet değişiminin ve koruyucu önlemlerin alınması gerektiği çok açık"

Konuşmasına 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak başlayan Dilek Kaya İmamoğlu, cumhuriyetin kadınlara verdiği hakların altını çizdi. Cumhuriyetle birlikte kadınların eşit bireyler olarak toplumsal yaşamda çok daha güçlü bir şekilde yer alabildiğini belirten Dilek Kaya İmamoğlu, “Türk kadını oy verme hakkına dünyanın çoğu ülkesinden çok daha önce sahip olabildi. Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin değerleri bugün de eşitlik mücadelemizde, hak ve özgürlüklerimizin korunmasının garantisidir. Türkiye Cumhuriyeti’ni ve cumhuriyet kazanımlarımızı sonsuza kadar koruyacağız” diye konuştu.

Kadın hakları ve eşitlik konusunda istenilen noktanın çok geriye düşüldüğünü kaydeden Kaya İmamoğlu, “Bu geride kalışın nedeni Cumhuriyet değerleriyle mücadele içerisine girilmesidir. Cumhuriyete sahip çıkmak, kadınların hak ve özgürlüklerini de korumaktır. Her geçen gün yeni bir şiddet, ayrımcılık, eşitsizlik haberi ile karşılaşıyoruz. Buna alışmamız, sessiz kalmamız beklenemez. Bu konuda toplu bir zihniyet değişiminin ve koruyucu önlemlerin alınması gerektiği çok açık” dedi.

Etkinliğe, yer bilimci Profesörler Naci Görür ve Celal Şengör de katıldı

“Kadınların kendini kanıtlaması için çok daha fazla çalışması gerekiyor"

İş hayatında kadınların erkeklere göre çok daha fazla engelle karşılaştığını söyleyen Kaya İmamoğlu, “İşini en iyi şekilde yapmayı başarsa da zihinlerdeki bariyerleri aşmakta zorlanabiliyor. Kendini kanıtlaması için çok daha fazla çalışması gerekiyor. Bugün eğitim hakkından mahrum bırakılan, erken yaşta evlendirilen kız çocuklarının hâlâ var olduğunu hepimiz biliyoruz. Bugün evin tüm yükünü çektiği halde emeğinin değeri görülmeyen kadınların bu toplumda bizlerle yan yana yaşadığının farkındayız. Bugün şiddet gören, horlanan hatta hayattan koparılan kadınlar olduğunu kahrolarak görüyoruz. Tüm bunları değiştirmek bizim elimizde. 8 Mart Kadınlar Günü ve kadın mücadelesi işte tüm bu kadınlar için çok önemli” ifadelerini kullandı.

"3 bin üniversiteli genç kadına burs desteği vermenin mutluluğunu yaşıyoruz"

İstanbul Vakfı ile hayata geçirilen Büyüt Hayallerini projesinin başlangıç amacını “Hayalimiz kadınların özgür ve eşit olduğu, geleceğe şekil verdiği bir Türkiye için toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına katkı sunmaktı” diye tarif eden Kaya İmamoğlu, şunları söyledi:

“Kız çocuklarının eğitimine destek olarak hayallerindeki geleceğe ulaşmalarını sağlamaktı. Projemizin üçüncü yılında sizlerin de desteğiyle 3 bin üniversiteli genç kadına burs desteği vermenin mutluluğunu yaşıyoruz.”

Buluşmanın sonunda toplu fotoğraf çektirildi

Ekrem İmamoğlu: Cumhuriyet cehaletle mücadeledir

Eşinin ardından söz alan Ekrem İmamoğlu, projenin geçen 3 yılda önemli mesafeler kat ettiğini belirterek şöyle konuştu:

“O kadar büyüdük ki ve o kadar konuşulur oldu ki gurur duymamak mümkün değil. Büyüt Hayallerini projesini, diğer benzeri projelerden ayıran en önemli şey açıkçası sadece bir burs programı olmaması. İçi dolu, yaşamın içine insanları sokan ve onları oralarda çok olağanüstü deneyimlerle buluşturan bir sahaya dönüşüyor olması.

Biz hep şuna inandık; bu ülkenin kurtuluşu, bu ülkenin büyümesi, gelişmesi, kalkınması noktasında çok önemli. O da fikri hür, vicdanı hür nesillerle geleceği karşılamak. Çünkü biliyoruz ki cumhuriyet ve gençlik ayrılmaz bir bütündür. Cumhuriyet eğitim seferberliğidir. Cumhuriyet aydınlanmadır. Cumhuriyet cehaletle mücadeledir, savaştır. Çocuklarımızın dünyadaki çağdaşlarıyla rekabet edebilecek hatta birçok konuda öncü adımlar atabilecek şekilde bilgiyle donatılmasıdır. Cumhuriyet, kadın-erkek eşitliğidir. Bizlere kazandırdığı belki de en önemli değer eşitliktir. Ve hiçbir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı eşitlik duygusunu asla ve asla aklından çıkaramamalıdır. Cumhuriyetin bizlere kazandırdığı bu değerle beraber hayatımız elbette ki çok daha güçlü, çok daha karakterli, çok daha medeni bir sürece evrilecek.

"Sevgili eşim Dilek’e çok içten teşekkürlerimi sunuyorum"

Cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkmak demek herkes için eşit eğitim hakkına sahip çıkmak demektir. Büyüt Hayallerini projesine öncülük eden çok değerli arkadaşlarımız, çok değerli vakıf bünyesindeki insanlar var. Ama özellikle süreci taşıyan, ona öncülük eden ve motivasyonu hep yükseğe koyan, sevgili eşim Dilek’e çok içten teşekkürlerimi sunuyorum.”

Merve Yıldırım’ın modaretörlüğündeki buluşmada, Türkiye Satranç Şampiyonu Kübra Öztürk Örenli, Girişimci ve Yazılımcı Dilek Duman, Girişimci ve İş İnsanı Ayşegül Taşkıran, Yazar Sevim İpek Ongun ve İtfaiye Eri Hilal Nur Kulu’nun konuşmacı olduğu paneller de yer aldı. İmamoğlu çifti panelistlerin konuşmalarını birlikte takip etti.