Gündem

Dijital Mecralar Komisyonu'nun ilk gündemi Twitter olacak

AKP’li Yayman: Uçak biletleri alındı gelmediler, kendilerini kainatın üstünde görüyorlar

13 Temmuz 2023 13:00

Eray Görgülü

Dezenformasyon Yasası’nın kanunlaşmadan önce Meclis’te görüşüldüğü TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, yeni yasama döneminin ilk toplantısını yaptı. Komisyonun, Twitter temsilcilerinin davetini ilk gündem maddesi olarak belirlemesi beklenirken, Komisyon Başkanı AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’ın eleştirileri dikkati çekti. Ulusaşırı dijital ağların "sosyal medya mahkemesi" kurduğunu öne süren Yayman, "Meclis’e tüm ağlar geldi fakat Twitter gelmedi. Birkaç defa uçak biletleri alındı ama gelinmedi. Kendilerini kainatın üstünde görüyorlar galiba" dedi. Yayman, önümüzdeki dönemde sosyal medya fenomenlerini de dinlemeyi hedeflediklerini belirtti.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, 28. dönemdeki ilk toplantısını Yayman başkanlığında gerçekleştirdi.

Kamuoyunda dezenformasyon yasası olarak bilinen ve seçim öncesinde tartışmalara neden olan Basın Kanunu'nda değişiklik öngören kanunun, yasalaşmadan önce görüşüldüğü Dijital Mecralar Komisyonu’nda Twitter’a yönelik eleştiriler gündeme geldi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Yayman, ulusaşırı dijital ağların ‘sosyal medya mahkemeleri’ kurduğunu öne sürerek, Twitter temsilcilerinin davete rağmen Meclis’e gelip bilgilendirme yapmamasını eleştirdi.

"Kendilerini yasama, yürütme, yargı erkinin üstünde görüyorlar"

"Ulusaşırı dijital ağların bir anlamda ulus devletleri, parlamentoları, yasamayı, yürütmeyi, yargıyı bir anlamda baskı altına aldığını, baskı altına almak istediğini hep beraber yaşadık ve yaşıyoruz da" ifadesini kullanan Yayman, şöyle konuştu:

"Tabiri caizse ulusaşırı dijital ağlar demokrasileri rehin almak istemektedirler. Ulusaşırı dijital ağlar kendilerini yasama, yürütme, yargı erkinin üstünde görmek suretiyle bir anlamda bir sosyal medya mahkemesi kurmak suretiyle farklı bir tavır içerisine girmişlerdir. Bizim komisyonumuz hem özgürlüklerin korunmasını hem kamu düzeninin sağlanmasını hem mahremiyetin sağlanmasını hem dezenformasyonla mücadeleyi önceleyen komisyonlardan bir tanesidir ve komisyonumuzun bir anlamda varlık sebebidir."

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman

"Dijital ağda geçirilen süreler daha kontrollü hale gelmeli"

Günümüzün en büyük problemlerinden birinin de dijital bağımlılık olduğunu kaydeden Yayman, şöyle devam etti:

"Vatandaşlarımızın dijital ağlarda geçirdikleri süreler artık çok ciddi bir sinyal vermektedir, tehlike çanlarının çaldığına işaret etmektedir. Farklı ölçümlemelerde, kimi ölçümlemelerde, sekiz saat, kimi ölçümlemelerde 11 saate varan zaman geçirmeler aslında ne kadar büyük bir sorunla karşı karşıya kaldığımızı ortaya koymaktadır.

Dolayısıyla bizim yeni dönemdeki en önemli gündemimiz dijital bağımlılık, özellikle çocuklarımızın dijital ağlarda nitelikli zaman geçirmesi, dijital ağlarda geçirilen sürelerin daha kontrollü hale gelmesi ve Türkiye’de kurulan temsilciliklerin sözde değil, özde olması.”

"Uçak biletleri alındı ama gelinmedi"

Facebook, Instagram gibi sosyal ağ temsilcilerinin Meclis’e gelip bilgilendirme yaptığını hatırlatan Yayman, Twitter’ı bu konuda eleştirerek, şu ifadeleri kullandı:

"Tüm ağlar geldi fakat Twitter gelmedi. Onlar kendilerini kainatın ve evrenin üstünde görüyorlar galiba yani Amerikan Kongresinde gidip faaliyetlerini anlatırken, başka ülkelerde Kıta Avrupası'nda gidip faaliyetlerini anlatırken Türkiye konusunda çok mesafeli bir tavırlarının olduğunu belirtmem lazım.

Buradan çağrımız şudur: Birkaç defa planlama yaptık, Kovid salgını nedeniyle maalesef birkaç defa uçak biletleri alındı ama gelinmedi. Ama ilk gündemlerimizden bir tanesi de Twitter’ın artık TBMM’ye gelip burada gerçekten faaliyetleriyle ilgili bilgilendirme yapmasıdır.
"

Öte yandan Yayman, önümüzdeki dönemde sosyal medya fenomenlerini de dinlemeyi hedeflediklerini söyledi.