Gündem

Didim’i karıştıran amfi tiyatro iddiası: Eski başkan “Tiyatromuzda kayma yok, belediyede eksen kayması var!”

13 Ağustos 2024 06:50

Sözcü yazarı Saygı Öztürk bugünkü yazısında, Aydın’ın Didim ilçesinde önceki Belediye Başkanı Deniz Atabay tarafından yaptırılan ve 2022’de açılışı gerçekleştirilen amfi tiyatroya temelinde “eksen kayması” olduğu iddiasıyla kilit vurulmasını kaleme aldı.

Eski CHP’li Başkan Deniz Atabay, yaşananları şöyle anlattı:

“O kütlenin kayabilmesi mümkün değil. Jeolojik etütleri yapıldı. Buna göre temel projesi çizildi. 17 metrelik kat kat dolgu yapıldı. Kayma iddiasından bir hafta önce davet usulüyle Belediye Encümeni tarafından ihale yapıldı. Üç gün sonra ‘Amfi tiyatroda kayma var. Bu durum insanların can güvenliğinin tehlikeye sokar’ gerekçesi gösterildi ve ihale iptal edildi. İptal işinde başkanın bir yakının etkili olduğu ilçede çok yaygın bir biçimde konuşuluyor. Etkinliklerin en yoğun olması gereken bu dönemde Amfi Tiyatroya kilit vurulması çok yanlış oldu. İddia üzerine mahkeme 3 kişilik bilirkişi heyeti oluşturdu. Motor suyunun taşması, rutubet, kullanımdan dolayı çıkan hatalar var. Müteahhit kayma olduğu iddiası üzerine, firmalarının prestijinin sarsıldığını gerekçe gösterip belediye aleyhine dava açtı. Ayrıca ortada bir de kamu zararı var. Amfi Tiyatromuzun bitişiğinde tanınmış bir zincirin restoranı var. Kayma varsa, yine bizim yaptığımız restoranda niçin kayma yok ve orası açık. Başkan, dönemimizde yapılan işleri kötülediği gibi bizim dönemimizde görev yapan işçinin bile görev yerini değiştiriyor. Aslında amfi tiyatromuzda kayma yok, belediyede eksen kayması var.”

Öztürk’ün aktardığına göre, 3 Ekim 2023’te kesin kabulü yapılan amfi tiyatroda oluşan yıpranmaların, yüklenici şirketler tarafından yapılan işin gizli ayıp içerdiğini gerekçe gösteren Belediye, Didim 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Yapının yaklaşık 1,5 yıllık kullanımı ile görülen hasarların oluşmasının mümkün olmadığı, bu hasarların yüklenicilerin işini gereği gibi yapmamasından kaynaklandığı iddiasında bulunuldu. Bilirkişi heyeti raporlarında gözlemlenen mimari kusurlar, diğer hataları belirtti. Ancak “Kayma” ile ilgili herhangi bir bölüm yer almadı.

Amfi tiyatroyu yapan firmanın müteahhidi Cebrail Tunç da bilirkişi raporunun ortaya çıktığını, yaptıkları işlerde bir hata olmadığını, yıllardır benzer işler yaptıklarını, yapımda hiçbir şeyden kaçınmadıklarını söyledi.