Gündem

DHA:Manavgat'ta yangının bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde dün akşam saatlerinde başlayan yangının bilançosu sabah ortaya çıktı

15 Kasım 2018 15:45

ANTALYA\'nın Manavgat ilçesinde dün akşam saatlerinde başlayan yangının bilançosu sabah ortaya çıktı. Yangın nedeniyle 7,5 hektarlık zeytin ve portakal bahçesi zarar görürken, bölge halkı zararlarının tespiti ve telafisini istedi.

Manavgat\'ın Aksaz Mahallesi\'nde dün akşam saatlerinde çıkan yangın, şiddetli poyrazın etkisiyle kısa sürede büyüyerek evlere kadar geldi. Orman İşletme Müdürlüğü ve itfaiye ekiplerinin çabasıyla yangının evlere ulaşması önlenirken, Aksaz Mahallesi\'nde Birol Ersoy\'un, altı samanlık olan ve üst katında oturduğu eve kadar gelen yangın, samanlığın duvarının kepçeyle kırılarak saman balyalarının çıkarılmasıyla önlendi. Yangında can kaybı olmazken, yaklaşık 7,5 hektarlık tarım arazisinde bulunan zeytinlik ve portakal bahçeleri zarar gördü. Yangının özellikle zeytin bahçelerinde verdiği zarar gün ışıyınca ortaya çıktı. Onlarca zeytin ağacı yangın nedeniyle tamamen yanarken, rüzgarın sürekli yön değiştirmesi nedeniyle bazı bahçelerde zeytin ağaçlarının yarısının yandığı ortaya çıktı.

\'NEYİNİ TOPLAYACAĞIM, İŞTE GÖRÜNÜYOR\'

Zeytin bahçesinde bugün ürün toplamaya hazırlandığını, hatta traktör römorkuna kasaları dahi koyduğunu belirten Durmuş Kaz (52), \"Akşam ezanı vaktiydi, evde yemek yiyecektik, hanım \'Yukarıdan duman geliyor, zeytinlere bir şey olmasın\' dedi. Ben de traktöre bindim geldim ki bir şey kalmamış. Hatta buraya alt yoldan geliyordum, yangının içinde kaldım, traktörle zor çıktım. Dün ikindi vakti sandıkları römorka yükledim, bugün toplayacaktım. Hatta bacanağa söyledim, onlar yardıma gelecekti. Böyle olunca onlara da telefon ettim, gelmeyin diye. Neyini toplayacağım, işte görünüyor, kalmışta mı toplayacağım\" dedi.

\'NE YAPACAĞIZ BİZ DE BİLEMEDİK\'

Zeytin ağaçlarını 12 yıl önce babası, kardeşi ve ailesiyle diktiğini kaydeden Durmuş Kaz, \"Benim şu anda 70 ağacım, 20 kadar da biraderin yandı. Bütün milletin ağaçları gitti. 12 sene önce ağaçları diktik. Burada Yörükler vardı. Keçiler, koyunlar vardı. Günde 3 sefer burasını dolanıyordum, zarar vermesinler diye. Yalağını kazdım, fidanı 5 liraya aldım. Burasını babamla birlikte, biraderim hep birlikte çoluk çocuk fidan diktik. Bu zamana kadar getirdik. Şimdi de böyle oldu. 2 kızımı evlendirdim, borcum, derdim var. Ben burasını ümit ediyordum. Şimdi böylece kaldık. Bakalım, traktörü mü satacağız, arabayı mı satacağız ne yapacağız biz de bilemedik\" diye konuştu.

\'BALYALAR YANDI, PORTAKALLAR YANDI\'

Dün akşam evde yemek yerken yangını fark ettiğini söyleyen Birol Ersoy, mahallenin 3- 5 kilometre yukarısında başlayan yangının poyrazla birlikte 10 dakikada kendi evlerine kadar geldiğini, kendisinin itfaiyeyi aradığını söyledi. Birol Ersoy, şöyle dedi:

\"Bizim evimiz 2 katlı, alt katı samanlık olarak kullanıyoruz. Alt katta 300- 400 saman balyası vardı. Balyalar hep ateş almış, oraya su sıkıyorsun, diğer taraftan fışkırıyor. En son kepçe getirdik, açtırdık, içindeki balyayı çıkarmadan mümkün değil önleyemedik. Balyalar yandı, portakallar yandı, 2- 3 bahçe vardı onlar yandı.\"

\'4\'Ü YANDIYSA 4\'Ü DURUYOR\'

Çiftçi Hayrettin Gök de zeytinleri bu sene toplamadıklarını, toplamak için yağmur yağmasını beklediklerini söyleyerek, \"8 dönüm yerim vardı. Yarısı yanmış. 4\'ü yandıysa 4\'ü duruyor. Ağaçların bir kısmı eski, bir kısmı yeniydi\" dedi.

Aksaz Mahallesi\'nde oturan vatandaşlar, zararlarının tespit edilip, telafi edilmesi için devletten yardım beklediklerini kaydetti. 

Görüntü Dökümü

-------------------

-Yangında zarar gören alanların görüntüsü

Röportajlar

Mithat ABAKAN/MANAVGAT (Antalya), (DHA) -

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir