Gündem

DHA YURT BÜLTENİ-4

1)KENTİ TAŞKINLARDAN KORUYACAK 'KANAL EDİRNE' YIL SONUNDA TAMAM EDİRNE'de  taşkınları önlemek amacıyla Türkiye ile Yunanistan sınırını oluşturan Meriç Nehri üzerine  Devlet Su İşleri, (DSİ) tarafından başlatılan 7 bin 800 metrelik 'Kanal Edirne' projesin

24 Ağustos 2018 13:39

1)KENTİ TAŞKINLARDAN KORUYACAK \'KANAL EDİRNE\' YIL SONUNDA TAMAM

EDİRNE\'de  taşkınları önlemek amacıyla Türkiye ile Yunanistan sınırını oluşturan Meriç Nehri üzerine  Devlet Su İşleri, (DSİ) tarafından başlatılan 7 bin 800 metrelik \'Kanal Edirne\' projesinde yüzde  90 tamamlanarak sona gelindi. Edirne Valisi Günay Özdemir, \"Bu 500 yıllık sel ve taşkın olaylarına göre hesap ettiğimizde Meriç Nehri taşkınlarını şehri etkilemeden önlemiş olacağız\"dedi. 
Edirne\'de her yıl taşkınlarla gündeme gelen Meriç Nehri\'nde DSİ tarafından 2015 yılı Kasım ayında 45 milyon lira bütçe ile başlatılan \'Kanal Edirne\' projesinde kazı çalışmalarını yüzde 90\'ı tamamlandı. Meriç Nehri\'nde by-pass edilerek oluşturulan 7 bin 800 metrelik kanal, Edirne\'nin,  taşkınları önlemesi hedefleniyor. Kanal Edirne projesi ile birlikte yürütülen, Karaağaç Tahliye ve Drenaj Kanalı ile 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi su baskınından kurtarılıp 7 kilometre uzaklıkta tekrar Meriç Nehri\'ne bağlanacak.
Tahliye kanalının tamamlanması ile yaklaşık 1000 metreküp/ saniyelik taşkın suyunu kaldırabilecek kanalın taban genişlik kapasitesi 50, derinliği de 4.5 metre olacak. 
Meriç Nehri ana yatağından  taşan sular Kanal Edirne\'den geçirilerek, Edirne il merkezinde olası taşkının önüne geçilecek.  Ayrıca  kanal üzerinde yaya ve araç geçişlerini sağlamak için oluşturulacak olan 5 köprüden 4\'ünde çalışmalar tamamlandı. Kanal Edirne ve Meriç Nehri yatak temizliği ve diğer çalışmalar tamamlandığında, yeni rekreasyon alanı oluşturulacak, Meriç Nehri boyunca 6 bin metre ve Kanal Edirne boyunca 16 bin metre olmak üzere toplam 22 bin metre yürüyüş ve bisiklet parkuru yapılması hedefleniyor. 
\'TAŞKINLARINI ŞEHRİ ETKİLEMEDEN ÖNLEMİŞ OLACAĞIZ\'
Edirne Valisi Günay Özdemir, kenti taşkınları önleyecek Kanal Edirne projesinin yüzde 90 tamamlandığını bu yıl sonu açılmasını hedeflediklerini söyledi. Özdemir, \"Kanal Edirne, yüzde 90\'a yakın bitirdik. Özelikle kanal çalışmaları tamamlandı. 5 tane köprüden 4 tanesi yapıldı. Şu anda 5\'inci köprüyü de tamamlamak üzereyiz. Bu Eylül ayı sonunda köprü çalışması tamamlanacak. Bu yıl içinde de, \'Kanal Edirne\'yi\' hizmete sokmuş olacağız. Kanal Edirne\'nin devreye geçmesinden sonra Edirne taşkınlarla ilgili belirli oranda korunmuş olacak. Bu 500 yıllık sel ve taşkın olaylarına göre hesap ettiğimizde Meriç Nehri taşkınlarını şehri etkilemeden önlemiş olacağız. Bu da gelecekte taşkın olaylarının asgariye inmesini sağlayan önemli bir çalışma olacak\" dedi.
Taşkınlar nedeniyle \'Kanal Edirne\' kazı çalışmalarında gecikme olduğunu söyleyen Vali Özdemir, \"Bu yıl Meriç Nehri\'nde taşkınla ilgili ciddi su seviyesinde yükselme oldu, bu da aslında bizim o bölgedeki çalışmamızı önemli ölçüde etkiledi. Ve bu sene yağış olarak da ülkemiz, Türkiye\'nin hemen her tarafı ve Balkanlar, Bulgaristan çok önemli yağışlar aldı. Bu da bizim buradaki faaliyetlerimizde gecikmeye neden oldu. En kısa zaman da bunu telafi edeceğiz\" dedi.
Kanal Edirne\'nin etrafında çok güzel yerler yapılacağını anlatan Özdemir, \"İnsanların yürüyüş yapıp eğlenebilecekleri aslında,  Edirne halkına sosyal anlamda hizmet edecek alanlar yapılacak. Tabi o bölge Meriç, Tunca, Karaağaç bölgesi, bizim turizm alanımızda da Edirne\'ye katkı sağlayan bölge. Kanal Edirne projesi hayata geçtikten sonrada çalışmalarını yaptık çevre düzenlemesini de, bir kaç yıl içinde tamamlayıp hizmete açacağız. Kanal Edirne, 8 kilometre bir alan burada su sporları da yapılacak. Karaağaç tarımda çok önemli topraklara sahip burada yer altı sularından yapılan sulamalar Kanal Edirne tamamlanmasının ardından buradan yapılması için proje çalışmalarımız devam ediyor\" şeklinde konuştu.

Görüntü Dökümü
-------------------------------
Meriç Nehri ve kanal drone ile havadan
Kanaldan detaylar
Merih Nehri ile kanalın birleştiği yer
Vali Günay Özdemir\'in açıklaması
Kanaldaki çalışmalar
DSİ\'nin hazırladığı görsel
Kanalın bitimendeki sosyal projeler
Detaylar

Haber-Kamera:  Ali Can ZERAY/EDİRNE, (DHA)-

=========================================================

2)MARMARİS\'TE TATİLCİLER TEKNE TURLARIYLA EĞLENDİ

MUĞLA\'nın Marmaris ilçesindeki doğa harikası koylara düzenlenen günübirlik tekne turları, tatilcilerinden yoğun talep gördü.
Kurban Bayramı tatilini Marmaris\'te geçiren vatandaşlar, doğa harikası koylara düzenlenen günübirlik tekne turlarına katıldı. Kordon Caddesi\'nde demirli, 16 ila 40 metre uzunluğundaki günübirlik gezi tekneleri, saat 10.30\'da tatilcileri aldı. Onuncu Yıl Marşı çalınarak kalkan tekneler, öğle yemeği dahil kişi başı 45 ila 100 lira arası olan turlarla; Çiftlik, Kumlubük, Cennet ve Bedir adaları ile Fosforlu Mağara\'yı 6 saat boyunca dolaştı. Müzik eşliğinde dans eden tatilciler, denize girip, yüzdü. Mavi ve yeşilin buluştuğu cennet koyları gezen tatilciler, önceden planlanan restoranlara balıkçı tekneleriyle alınarak götürüldü. Çocuklarıyla birlikte mavi ve yeşilin her tonunun görülebildiği şehrin bakir koylarını gezenler, o anları cep telefonları ve kameralarıyla kaydederek ölümsüzleştirdi. Saat 16.00 sıralarında Marmaris Körfezi\'ne giren teknelerde, tatilcilerin isteğiyle İzmir Marşı çalındı. Tatilciler, çalan marşa eşlik etti.
Kentte 30 yıldır günübirlik gezi turu düzenleyen turizm şirketinin yönetim kurulu başkanı Kaptan Ali Berk, \"Geçen yıllara göre bu bayramda çok fazla talep var. Bayramın 4. gününden itibaren yoğun talep nedeniyle 2 gün rezervasyon almıyoruz. Kapasitemizi doldurduk ve çoğu günübirlik tekneler yüzde 90 dolu. Bayram tatilcilerine Marmaris\'in cennet koy ve adalarını tanıtıyoruz. İlk defa geziye çıkanlar hayran kalıyorlar ve tekrar gelmek istiyorlar. Türk misafirlerimizin en çok isteği Onuncu Yıl ve İzmir Marşı oluyor. Kalkışta Onuncu Yıl ve dönüşte körfez gezisinde İzmir Marşı ile dolaştırıyoruz\" dedi.

Görüntü Dökümü
-----------------------
- Marmaris Körfezi\'nde İzmir Marşı ile dolaşan tekne ve içinde kalabalık eşlik etmesi görüntü
- Limana marş eşliğinde gelen teknedekilerden görüntü
- Tekneden inen tatilciler görüntü
- Ali Berk ile röp.

(Toplam: 3 dakika 49 saniye-276 MB HD görüntü)
Haber- Kamera: Ali GÜNDOĞAN / MARMARİS (Muğla), (DHA)

========================================================
3)INNA\'DAN KEMER\'DE BAYRAM KONSERİ

KURBAN Bayramı tatili dolayısıyla Kemer\'deki Rixos Sungate Otel\'de sahne alan ünlü Rumen şarkıcı Inna, söylediği Türkçe şarkılarla ilgi topladı. 
Kemer ilçesinde Kurban Bayramı dolayısıyla birçok ünlü sanatçı sahne alırken, dünyaca ünlü Rumen şarkıcı Inna da Beldibi Mahallesi\'ndeki Rixos Sungate Otel\'de sahneye çıktı. Oteldeki tüm misafirlerin katılımıyla düzenlenen konserde yaklaşık 1 saat sahnede kalan ünlü sanatçı sevenlerine eğlenceli dakikalar yaşattı. 
Inna özellikle Ajda Pekkan\'ın seslendirdiği \'Yaz yaz yaz\' adlı parçasını seslendirmesi Kurban Bayramı tatili için oteli tercih eden yerli vatandaşlardan büyük alkış aldı. Sevenleri konser boyunca Inna\'nın görüntüsünü ve fotoğrafını çekmek için birbirleriyle yarıştı.

Görüntü Dökümü
----------------------
- Inna konserinden detaylar
- Inna\'dan Türkçe \"Yaz Yaz Yazö şarkısı performansı
730 MB /// 03.46\"

Haber- Kamera: Levent YENİGÜN/KEMER(Antalya), (DHA)


 

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir