Gündem

DHA YURT BÜLTENİ-17

HUSUMETLİ AİLELER 8 YIL SONRA BARIŞTI ŞANLIURFA’nın Siverek ilçesinde 2 ailenin fertleri arasında 8 yıl önce başlayan husumet, tarafların barıştırılmasıyla sonlandırıldı

21 Haziran 2018 21:16

HUSUMETLİ AİLELER 8 YIL SONRA BARIŞTI

ŞANLIURFA’nın Siverek ilçesinde 2 ailenin fertleri arasında 8 yıl önce başlayan husumet, tarafların barıştırılmasıyla sonlandırıldı.
İlçeye bağlı Karpuzcu kırsal mahallesinde ikamet eden İzol aşiretine mensup Karadağ ailesi fertleri ile Karahan aşiretine mensup Karahan ailesi fertleri arasında 8 yıl önce yaşanan sözlü tartışma sonrası çıkan silahlı kavgada 1 kişi yaralanmıştı. Tarafların 8 yıl süren husumetin son bulması için ailelerin önde gelenleri Şerdil Karahan ve Mehmet İzol devreye girdi. Karşılıklı ikna edilen aileler aşiret liderleri tarafından Taşlı Mahallesi\'nde verilen yemekte bir araya geldi. Tokalaşıp öpüşen iki aile fertleri kavgaya ve husumete son vererek barıştı. Düzenlenen barış yemeğinde konuşan Hasan İzol \"Barışın, huzurun ve refahın hüküm sürdüğü bir Siverek için hepimizin elimizi taşın altına koyması lazım. Gerçekten artık memleketimizde barışın kazanması için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Bugün burada Karahan ve İzol aşiretine mensup iki ailenin husumetini aşiret lideri Şerdil Karahan ve Mehmet İzol ile birlikte sonlandırdık. Allah birliğimiz beraberliğimiz bozmasın, her zaman barışın kazanmasını yüce Allah’tan niyaz ediyorum, hepimiz Siverek çatısı altında bir aileyiz\" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
------------------------------
- İki aile fertlerinin karşılıklı oturması
- Aşiret liderinin evinde toplanan kalabalık
- Karşılıklı tokalaşan kavgalı aileler
- Barış için pişirilen yemekler
- Yemeklerin dizilmesi
- Yemek yiyen iki aile fertleri
- yapılan basın açıklaması
- Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mehmet SEZGİN / ŞANLIURFA (DHA)

============================================

ÇANAKKALE\'DE SEL ARAÇLARI SÜRÜKLEDİ

ÇANAKKALE\'nin Çan ilçesine bağlı Küçükpaşa köyde etkili olan kuvvetli yağışın meydana getirdiği sel suları 2 araç dere yatağına sürükledi.

Çanakkale ve çevresinde yağmur gün boyu aralıklarla etkili oldu. Çan ilçesine 15 kilometre mesafedeki Küçükpaşa köyde ise sele dönüştü. Şiddetli yağmur kısa sürede köyün sokaklarını sular altında bıraktı. 5 ev sular altında kaldı. Evlerden birinde mahsur kalan 2 çocuk ile annesi, Çan Belediyesi itfaiye ekipleri ve köylülerin yardımıyla kurtarıldı. mahsur kalan aileye yardım etmek isteyen köy imamı ile bir vatandaş olay sırasında hafif yaralandı. Park halindeki 2 araç ise sel nedeniyle dere yatağına sürüklendi. Araçlarda maddi hasar meydana geldi. Köyde yaşanan sel felaketi bir vatandaşın cep telefonu tarafından saniye saniye kaydedildi.

Öte yandan, Çan ilçesine bağlı Tepeköy\'de yıldırım düşmesi sonucu orman deposunda yangın meydana geldi ve maddi hasar meydana geldi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-Küçükpaşa köydeki selden cep telefonu görüntüsü.

Haber-Kamera: Onur Alp ARSLAN/ÇAN(Çanakkale), (DHA)

==========================================

DHA YURT; SOĞAN TARLADA 2, HALDE 3,5 PAZARDA 7 LİRA, NEDENİ STOKÇULAR MI?

Geçtiğimiz yıl tarlada fiyatı 30 kuruş olan, tezgahlarda ise 1 liraya tüketiciye sunulan kuru soğan  bu yıl fiyatı el yakıyor. Tarlada 2 liraya atılı bulan kuru soğan tezgahlarda ise 7 liradan tüketiciye sunuluyor. Hatay\'da soğan hasadı henüz başlarken, soğan üreticileri fiyatlardan memnun olduklarını söyledi. Hataylı soğan üreticisi Halil Kuyucu, fiyatların bu yıl beklentilerinin üzerinde olduğunu ancak fiyatlardaki artışın önümüzdeki yıl tohum fiyatlarını olumsuz yönde etkilemesinden endişe duyduklarını söyledi.

Yaklaşık 10 yıldır soğan üretimiyle uğraştığını kaydeden Kuyucu, \"Biz soğan üreticisiyiz. 8-10 yıldır bu işi yapmaktayız, artı ek işimiz arpacık işi, Bursa Karacabey\'den getirdiğimiz tohumların burada hem pazarlamasını hem de ekimini yapıyoruz. Bugün hasadımızın ilk günü, fiyatlar umduğumuzun üzerinde ama verim düşüklüğünden dolayı fiyatlar iyi, birbirini dengeliyor. Geçen yıllara kıyaslarsak fiyatı çok çok iyi. Geçen yıl tarlada 30 kuruşa kadar soğan alıcısı bulamıyorduk, bu yıl beklentilerimizin çok çok üzerinde şuan tarlada fiyatlarımız 2 liraya kadar ulaşmakta. Toptan fiyat 2 lira ama dediğimiz gibi verim düşük. Geçen yıllarda dönüm başına 2-3 ton mahsul alırken, bu yıl dönüm başına 1-1.3 ton gibi verim alıyoruz\" dedi.

KURU soğan ve patates fiyatı cep yakıyor. Halde patates ve kuru soğan 3 buçuk 4 liradan satılırken pazarda patates 5 liradan kuru soğan ise 7 liradan alıcı buluyor. Esnaf şiddetli sağanak, sel ve dolunun tarlalara zarar vermesinin yanı sıra stokçuların da fiyatların artmasında büyük etkisi olduğunu söyledi. Üretici de satıcı da tüketici de şikayetçi. Pazarda sadece patates soğan değil, tüm ürünlerin fiyat etiketleri yüksek.Bağcılar Fatih Mahallesi\'nde bulunan semt pazarında kuru soğan 7 liradan alıcı buluyor. Vatandaş fiyatlardan, esnaf ise stokçulardan şikayetçi. Kiracı olduğunu söyleyen bir kişi, \"Fiyatlar çok pahalı ne yiyeceğiz, ne içeceğiz, kiracı olan insanlar ne yapacak? Yine bizim paramız var verebiliyoruz ama hiç olmayan insanlar ne yapacak? Allah parası olmayanlara yardım etsin\" dedi. Evde 15 kişi yaşadıklarını söyleyen bir kişi ise \"8 çocuğum var, gelinim, torunum annem babam var. Bugün patates soğan domates salatalık alacağım ama hepsi yüksek fiyatta olduğu için alamıyorum. 10 kilo alacağım, 65 lira soğana 50 lira patatese vereceğim. Nasıl alayım?\" diye konuştu.
\"35 YIL SONRA SOĞANI BUZHANEDEN ALDIM\"
35 yıldır pazarcılık yaptığını söyleyen bir esnaf ise \"Soğanın 7 lira olacağına rüyamda görsem inanmazdım. Halde 5.5-6 lira biz burada 7 liradan satıyoruz. Bu fiyatlar nedeniyle biz müşteriden de azar işitiyoruz. Bizim burada kazandığımız sadece bir lira. Mal buzhaneden geliyor, 35 yıllık pazarcıyım ilk defa buzhaneden patates geldiğini gördüm. Patates ilk çıktığında 1.5 liraydı. Şimdi nasıl böyle oldu. Buzhanelere doldurdular şimdi pahalı satıyorlar\" ifadelerini kullandı.
\"YARIM KİLO SOĞANLA İDARE EDİYOR\"
Vatandaşın yarım kilo soğanı zor aldığını ifade eden bir diğer esnaf ise \"Şu an 2 kilo alan 1 kilo alıyor, 1 kilo alan da yarım kiloyla idare ediyor. Günü kurtarsın yeter diyorlar. Fiyatlar gerçekten çok yüksek. 5 kilo alan 2 kilo almaya başladı. Soğanı da genelde yarım kiloyla idare ediyorlar\" dedi. Bu sene verimin az olduğunu belirten pazarcı esnafı normalde 3 kilo soğan alanın en fazla  bir kilo soğan alabildiğini anlattı. Hal esnafı da sorunun ekimin az olmasından kaynaklandığını söyledi. Çiftçilerin bu yıl çok zarar ettiğini anlatan esnaf, \"Çiftçi zarar etti, istek çok olunca gün gün üstüne fiyat koyuluyor. Bu şekilde devam etmez. 10-15 güne durum normale döner\" şeklinde konuştu.

SOĞAN 7 LİRA OLDU SOSYAL MEDYA YIKILDI

İZMİR\'de kurulan pazarlarda, kilosu 7 liradan satışa sunulan kuru soğan, görenleri hayrete düşürüyor. Vatandaşlar, soğanın dolar ile yarıştığını belirtirek, artık kilo ile değil de tane ile aldıklarını söylerken, artan fiyatlar sosyal medyada da gündem oldu. Sosyal medya kullanıcıları, bir kadının boynunda asılı olan soğan ve patetes fotoğrafını \'Ooo, Fatma teyzemin gelini yine düşman çatlatıyor\' notuyla paylaştı. Fotoğraf, kısa sürede paylaşım ve beğeni rekoru kırdı. İzmir Pazarcılar Esnafı Odası Başkanı Hamdin Erişen ise 15 gün sonra fiyatların düşeceğini ancak kimsenin 1 liraya kadar bir düşüş beklememesi gerektiğini söyledi.
İzmir\'in Hatay semtinde kurulan Perşembe Pazarı\'nda, soğanın tezgahtaki fiyatı 7 liraya kadar çıktı. Patatesin fiyatı da 5 ile 6 lira arasında değiştiyor. Pazara gelen vatandaşlar, özellikle soğanın fiyatını görünce büyük şaşkınlık yaşadı. Vatandaşlardan Serpil Tekin, çok pahalı olduğunu, hiç bu kadar yüksek fiyatlarla karşılaşacağını düşünmediğini belirtti. Pahalı da olsa soğan almak zorunda olduklarını belirten Tekin, \"Bir kilo soğanı 7 liradan yiyeceğimi 40 yıl düşünsem aklıma gelmezdi. Doları geçti. Artık kokusu ile yemeği pişireceğiz. Kıymetli, değerini bilmek lazım. 3 haftada bu kadar nasıl yükselebilir. Tarladaki garibim çiftçiden kaç paraya alıyorlar acaba, yazık köylümüze, yazık\" diye konuştu.Pervin Durmaz isimli vatandaş da geçen hafta soğanın 5 lira olduğunu ama almadıklarını söyledi. Durmaz, \"Şimdi 7 lira, artık sanırım soğan yemeyeceğiz. Gitgide pahalı oluyor. Geçen yıl 1 liraya alıyorduk. Seneye 10 lira mı olur 20 lira mı belli değil\" diye konuştu. Vatandaşlardan Kemal Kurt ise \"Anlaşılır gibi değil. Altın borsasına dönüştü. Tarım politikaları iflas etti. \'Yiğit muhtaç oldu kuru soğana\', derlerdi. Bu artık başka türlü düşünülmeli\" dedi.
Pazarcılardan Sedat Özcan da fiyatlardan şikayetçi oldu. Artık insanların kilo ile değil tane olarak soğanı aldıklarını söyleyen Özcan, \"Alıcı da bulamıyoruz. Biz de şaşırdık, tarihinde ilk kez soğan bu fiyatları gördü. Allah herkesin yardımcısı olsun. Her gün üstüne 50 kuruş, 1 lira zam geliyor. Öyle olunca biz de bunu etikete yansıtmak zorunda kalıyoruz. Kimse alamıyor. Üç tane isteyen de var 5 tane isteyen de. Artık kilo ile soğan satamıyoruz\" dedi.
Pazar esnafından Yaşar Anatemur da, \"Biz de mağduruz ama 2 yıldır mahsuller tarlada kalıyor. Çiftçi çok zor durumda. Bankalara borçlandılar, traktörünü satanlar oldu. Şimdi ürün biraz pirim yapınca isyan etmemek lazım. Çiftçileri de düşünmemiz gerekiyor. Soğan fiyatı yüksek ama yapabileceğimiz birşey yok. Vatandaş fiyatı yüksek buluyor. Alamayıp dönen çok. Poşete koyup, fiyatı görünce bırakıp gidiyorlar\" diye konuştu.

\"15 GÜN SONRA DÜŞECEK\"

İzmir Pazarcılar Esnafı Odası Başkanı Hamdin Erişen, etiketteki fiyatların bir süre daha böyle olacağını ancak 15 gün sonra bu fiyatların düşeceğini belirterek, \"Bu fiyatları pazarcı yükseltmiyor. Patates geçtiğimiz yıl 1 liraya bile satılmadı. Ama ne yazık ki satılmıyordu ve çiftçinin zararı oldu. Hepsi iflasın eşiğine geldi. Bu yıla geldiğimizde iklimin karışık olması, çiftçiyi de korkuttu. Zaten parası da kalmadı, bankalara borçlu. Öyle olunca ürün az ekildi. 15 gün daha sürecek böyle ama daha sonra kilosunun 2 lira 50 kuruşa kadar düşeceğini iddia ediyoruz. Çünkü şu anda ürün her yerde yok. Patatesler Adana\'dan geliyor. Sebze halinde bu ürünler 5 lira 50 kuruş. Nakliyesi, işçisi derken fiyat artıyor. Bu pazarcının suçu değil. Hepsi işçi. Mazotun listesi 6 lira. İşçi masrafı, su masrafı yüksek. Fiyatlar düşecek ancak 1 liraya kadar inmesi hayal olur\" dedi.
Patates ve soğanın fiyatı, sosyal medyaya da konu oldu. Sosyal medya kullanıcıları, bir kadının boynunda asılı olan soğan ve patetes fotoğrafını \'Ooo, Fatma teyzemin gelini yine düşman çatlatıyor\' notuyla paylaştı. Fotoğraf, kısa sürede paylaşım ve beğeni rekoru kırdı.

Görüntü Dökümü HATAY
-----------------------
- Soğan tarlasından genel görüntü
- Soğan söken işçilerden detaylar
- Soğan üreticisi Halil Kuyucu ile röp.
- Soğan tarlasından detaylar
- Tarla işçileri ile röp.
- Halil Kuyucu ile röp.
- Tarladan genel ve detay

Haber-Kamera: Hüseyin BOZOK/HATAY, (DHA)


Görüntü Dökümü
------------------------İSTANBUL
Halden soğan detayları
-Semt pazarından soğan ve patates detayları
-Vatandaşın esnaf ile diyalogu
-Tartıdan detaylar
-Vatandaş röportajı
-Pazardan alışveriş detayları
-Vatandaş röportajı
-Halden soğan çuvalları detayı
-Anons
-Halden genel detaylar
-Pazarcı esnafının röportajı
-Patates çuvallarından detaylar
-Esnaftan röportaj
-Hal esnafından röportaj
-Pazardan genel detaylar
Haber-Kamera: Gül KABA-Özgür KUMANOVALI/İSTANBUL, (DHA)-

Görüntü Dökümü
----------------------- İZMİR
-İzmir Hatay Pazarı\'ndan alış veriş yapanların görüntüsü
-Soğan ve patates tezgahlarından görüntü
-İzmir Pazarcılar Esnafı Odası Başkanı Hamdin Erişen ile röp.
-Esnaf ve vatandaşlar ile röp.
-Pazardan detay ve genel görüntü

Haber: Umut KARAKOYUN-Kamera: Mücahit BEKTAŞ/ İZMİR, (DHA)

===============================

KENDİSİNE SALDIRAN AYI İLE UÇURUMDAN DÜŞÜP ÖLDÜ
 
ERZURUM\'un Arıbahçe köyünden hayvanlarına bakmak için gittiği dağlık alanda ayı saldıran Yunus Tosunoğlu (35), ayıyla birlikte uçurumdan düşerek hayatını kaybetti.

Olay, öğle saatlerinde merkez Yakutiye ilçesine 22 kilometre uzaklıktaki Arıbahçe köyü dağlık alanında meydana geldi. Hayvanlarına bakmak için köylülerle birlikte Gülümderesi mevkiine giden 3 çocuk babası Yunus Tosunoğlu\'na iddiaya göre, ayı saldırdı. Tosunoğlu ve ayı uçuruma yuvarlandı. Olay yerindeki arkadaşları durumu jandarmaya ve 112\'ye bildirdi. Bölgeye karayoluyla ekipler inemeyince askeri helikopter sevk edildi. Helikopterden inen AFAD ekibi, Yunus Tosunoğlu\'nun cansız bedenine ulaştı. Hayvancılıkla uğraşan Yunus Tosunoğlu\'nun cenazesi otopsi için Erzurum Adli Tıp Kurumu\'na götürüldü. Jandarma köyde inceleme yaparken, köylüler ilk kez ayı saldırısı ile karşılaştıklarını, Tosunoğlu\'na saldıran ayının olayın ardından bölgede görünmediğini söyledi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

GÖRÜNTÜ GEÇİLECEK

Turgay İPEK/ERZURUM, (DHA)

========================================


 

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir