Gündem

DHA ANKARA-  Üretim merkezlerinde yetiştirilen kızıl geyikler ülkenin dört bir tarafına naklediliyor

TÜRKİYE'nin en büyük kara memelisinden biri olan kızıl geyikler (Cervus elaphus) Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından üreme merkezlerinde çoğaltılıyor

11 Nisan 2018 15:07

TÜRKİYE\'nin en büyük kara memelisinden biri olan kızıl geyikler (Cervus elaphus) Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından üreme merkezlerinde çoğaltılıyor.
Uludağ Üniversitesi ve DKMP Genel Müdürlüğü arasında 2004 yılında imzalanan protokole istinaden Uludağ Üniversitesi yerleşkesi içerisinde oluşturulan merkezde 3 erkek 7 dişi ile başlanan kızıl geyik yetiştirme çalışmaları meyvelerini vermeye devam ediyor. Bu merkezde yetiştirilen 5 kızıl geyik tabii hayatın desteklenmesi maksadıyla Bilecik’te tabiata salındı. Merkezden geçtiğimiz Ocak ayında yine yetiştirilen 5 kızıl geyik Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkına nakledilmişti. Bilecik’te salınan son 5 kızıl geyikle beraber Bursa’daki yetiştirme merkezinden toplam 27 kızıl geyik farklı bölgelere gönderilmiş oldu.
SOY KARIŞIMI  İÇİN FARKLI BÖLGELERE GÖNDERİLİYOR
Türkiye’de kızıl geyiklerin aşırı avlanma sonucu sayılarının azaldığını ve eski yayılış alanlarını yitirdiğini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise, “Günümüzde bu türümüz bölgesel olarak belirli yerlerde yaşıyorlar. Bizler ise kızıl geyiklerin yayılış alanlarını artırmak için bu bölgelerde kurduğumuz yetiştirme merkezlerinde çoğaltıyor ve soy karışımı için Türkiye’nin farklı bölgelerine naklediyoruz. Böylece bu türümüzün hastalıklara karşı daha dirençli olmalarını temin ediyoruz\" dedi.
TÜRKİYE’DE 5 MERKEZDE YETİŞTİRME ÇALIŞMASI  YAPILIYOR
Türkiye genelinde 5 ayrı merkezde yetiştirme çalışmalarına devam ettiklerinin de altını çizen Eroğlu, “Bu çalışmalar çerçevesinde önümüzdeki günlerde Gümüşhane, Eskişehir ve Kocaeli’ye de nakil yapmayı planlıyoruz. Böylece ülkemizde geyik popülasyonu arttırıyor ve yaban hayatı destekliyoruzö değerlendirmesinde bulundu.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR 

Haber-Kamera: Mustafa TURAPOĞLU/ANKARA,(DHA)- 

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir