Seçim 2023

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi: YSK verileri doğru, veriler CHP sistemine yanlış girilmiş

16 Mayıs 2023 19:19

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yapılan açıklamada, "Bazı partilerin oyu sisteme "0" veya eksik olarak yüklendi" iddiası kamuoyunu provoke etmeye yönelik manipülasyondur. İddiaya konu görseller YSK değil, CHP'nin sistemine aittir. Tutanak ve YSK verileri doğruyken, bu veriler CHP sistemine yanlış girilmiştir." ifadelerine yer verildi.

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından sosyal medyada birçok kullanıcı, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verileri ile oy kullandıkları sandıkların ıslak imzalı tutanaklarının arasındaki tutarsızlığa dikkat çekti.

Birçok sosyal medya kullanıcısı, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na YSK'ya gitme çağrısı yaparken Twitter'da #yskitirazsüresiniuzat kampanyasını başlattı

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ise sosyal medyadan paylaşılan veriler hakkında açıklama yayımladı. YSK verilerinin doğru, CHP'nin ise yanlış olduğunu savunan Merkez, şu paylaşımı yaptı:

"İddiaya konu görseller incelendiğinde, yanlış verinin Yüksek Seçim Kurulu sistemine değil, Cumhuriyet Halk Partisi'nin sistemine ait olduğu açıkça görülmektedir. Öte yandan, iddia edilen sandık kurulu tutanaklarında oylar doğru yazılmış, ancak CHP'nin sistemine yanlış girilmiştir.

YSK'nın seçim verilerini paylaşacağı, "sonuc.ysk.gov.trn adresi sonuçların resmi olarak açıklanmasıyla aktif olacaktır. Aşağıdaki örnekte de görüldüğü gibi tutanak ve YSK doğru veri paylaşmış, ancak bu veriler CHP seçim sonuç sistemine YANLIŞ girilmiştir.

Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "Bazı partilerin oyu sisteme "0" veya eksik olarak yüklendi" iddiası kamuoyunu provoke etmeye yönelik manipülasyondur."