Dünya

Deyrezzor'da Arap aşiretler, SDG'ye karşı ayaklandı

SDG, konuyla ilgili ilk açıklamasında Ebu Havle'nin uyuşturucu kaçakçılığından vilayetteki IŞİD tehdidiyle baş edememeye kadar birçok suça karıştığı gerekçesiyle tutuklandığını ve görevinden alındığını duyurdu

02 Eylül 2023 15:32

T24 Dış Haberler

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından kontrol edilen Deyrezzor'da stratejik petrol kuşağını kapsayan Arap nüfuslu bir dizi kasabada 27 Ağustos'tan bu yana çatışmalar yaşanıyor. SDG, geçtiğimiz Çarşamba günü Deyrezzor'a takviye kuvvetler kaydırdı. 

Reuters'ın haberine göre; çatışmalar, geçtiğimiz Pazar günü SDG'nin Deyrezzor Konseyi'ne başkanlık eden "Ebu Havle" lakaplı Ahmed el Kubeyl'i tutuklamasının ardından patlak verdi. Khubail aynı zamanda SDG'nin önde gelen Arap komutanlarından biriydi.

SDG, konuyla ilgili ilk açıklamasında Ebu Havle'nin uyuşturucu kaçakçılığından vilayetteki IŞİD tehdidiyle baş edememeye kadar birçok suça karıştığı gerekçesiyle tutuklandığını ve görevinden alındığını duyurdu.

Aşiret savaşçıları birkaç kontrol noktasını ele geçirdi ve aralarında ABD askerlerinin konuşlandığı El Ömer petrol sahası yakınındaki Şuhail'in de bulunduğu birkaç kasabada devriyelere saldırdı.

Arap aşiretlerin, 24 köyü SDG'nin elinden aldığı iddia ediliyor. 

Aşiret mensupları ve bölge sakinleri Ebu Havle'nin tutuklanmasıyla artan huzursuzluğun, petrol zengini vilayette çoğunluğu Arap olan nüfusu kontrol eden SDG'ye karşı derin bir öfkeyi açığa çıkardığını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı, Deyrezzor'daki çatışmalara ilişkin bir açıklama yayımladı. 

Çatışmaları yakından ve kaygıyla takip edildiği kaydedilen açıklamada, "Bu gelişme, terör örgütünün, Suriye’nin kadim halklarını, üzerlerinde şiddet ve baskı uygulamak ve temel insan haklarını ihlal etmek suretiyle tahakküm altına alma girişimlerinin yeni bir tezahürüdür. Bu amaç ve niyetini DEAŞ’la mücadelede aktör olduğu savıyla perdelemek isteyen terör örgütünün gerçek mahiyetini, daha fazla gecikmeden ve bölgenin Suriyeli Kürtler de dahil kadim unsurlarının daha fazla acı çekmesine yol açmadan, destekçilerinin de görmesini umuyoruz" ifadeleri kullanıldı.