Gündem

Devredilen Ataşehir Okan Koleji'nin öğretmenleri: Hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz

Öğretmenler yaz maaşlarını alamadıklarını, kıdem tazminatlarının eksik yattığını basın açıklamasıyla duyurdu

30 Haziran 2022 21:50

Ataşehir Okan Koleji Öğretmenleri haklarının ''gasp edildiğini' belirterek, “1 yıl olarak imzaladığımız sözleşmelerimizdeki yaz maaşlarımız verilmemiş, kıdem tazminatlarımız eksik hesaplanmış, sözleşmeyi feshindeki madde uygulanmamıştı” dedi.

İstanbul Ataşehir’de faaliyet yürüten Okan Koleji’nin devredilmesi sürecinde çok sayıda öğretmen mağdur edildi. Öğretmenler bugün Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası ile okulun önünde basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını okuyan Okan Koleji öğretmenlerinden Meral Çınar, kampüsün devir sürecinin öncesinde ve sonrasında yaşadıkları mağduriyetleri dile getirdi.

Asgari ücret zammının ardından, çok düşük maaşlara çalıştıkları için maaşlarda düzenlemeye gidileceğinin iletildiğini ancak yapılan düzenlemenin yalnızca AGİ (Asgari geçim indirimi) ve vergi dilimi indirimini maaşa dahil etmek olduğunu ifade eden Çınar, “Zaten çok düşük olan maaşlarımız sözleşme zamanı AGİ ücreti dahil edilerek söylenmekteydi. Bu yüzden AGİ’nin zam gibi gösterilmesini doğru bulmadığımızı yetkililere ilettik. Konuyla ilgili geçim sıkıntılarımızdan bahsettiğimizde odalarımızda üstü kapalı azarlandık, yeri geldi suçlandık” dedi.

"Okulun kapanacağını öğrencilerden öğrendik"

Okul yönetiminin okulun devredileceği ile ilgili öğretmenlere bilgi vermediğini, okulun kapatılacağının öğrencilerden öğrendiklerini ifade eden Çınar, kurum yetkilileri tarafından aylarca oyalandıklarını belirterek şunları söyledi:

"Süreç ise ne yazık ki bununla bitmedi. Yeni dönem sözleşmelerinin yapılmasını beklerken okulun kapanacağını öğrencilerimizden öğrendik. Kurum yetkilileri tarafından aylarca herhangi bir açıklama yapılmadı. 30 Mayıs tarihinde okulu devredeceklerini açıklayan kurum yetkilileri öğretmenlerin ve çalışanların tüm haklarını alacaklarını ve yasal işlemlerin en yakın zamanda sonlanacağını bildirdiler. Ancak haklarımızın nasıl verileceği ile ilgili bir bilgi verilmediği gibi sürecin nasıl ilerleyeceği ve ne zaman sonlanacağı da iletilmedi.

Bu açıklamaya kadar kurumla devam edecek öğretmenler olarak birden işsiz kaldığımızı öğrendik. Verildiği tarihte yapılmayarak süreli ötelenen görüşmelerin son olarak 20 Haziran’da yapılacağı duyuruldu. Bu görüşmelerde tarafımıza imzalatılmak istenen belgelerde birçok hakkımızın gasp edildiğini fark ettik. Dönem başında imzaladığımız sözleşmenin hükümleri yerine getirilmemekteydi. 1 yıl olarak imzaladığımız sözleşmelerimizdeki yaz maaşlarımız verilmemiş, kıdem tazminatlarımız eksik hesaplanmış, sözleşmeyi feshindeki madde uygulanmamıştı. Üstelik sözleşmelerimizdeki kişisel bilgilerimiz üçüncü kişilerle iznimiz olmadan paylaşılmıştı. Durumun yanlışlığını belirtip ibranamelerin yeniden düzenlenmesini istediğimizde ise belgeyi imzalamayanların bu tutarları da alamayacağı belirtildi. Ticarethanelere dönüştürülen eğitim kurumlarında emeğimizin görmezden gelinmesiyle birlikte haklarımızın gasp edilmesini kabul etmiyoruz. Süreçle ilgili bize doğru bilgi vermeyerek mağdur eden Okan Koleji yöneticilerinin tüm haklarımızı en kısa sürede bize vermesini istiyoruz."