Gündem

Devlet korumasındaki çocukların tarikat kampına yollandığı ortaya çıkmıştı; belediyelerle de protokol imzalanmış!

04 Ağustos 2023 09:20

Kimsesiz çocukları yaz kampına alan Mutlu Yuva Derneği’nin bakanlıkla yaptığı protokolle uzun süredir çocukları kıskaca aldığı ortaya çıktı. Dernek bu yolla tam bin çocuğa ulaşmış. Derneğin bakanlığın yanı sıra belediyelerle de protokol imzaladığı ortaya çıktı. Dernek yöneticileri ve üyeleri, bu yöntemle kimsesiz çocukları kendi evlerine bile götürebiliyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koruması altındaki çocukların tarikat yurdunda kampa gönderildiğinin soL Haber tarafından ortaya çıkarılmasının yankıları sürüyor. Kampı düzenleyen dernekle bakanlık arasında protokol yapıldığı ortaya çıktı.

BirGün gazetesinden Mustafa Kömüş'ün haberine göre, derneğin ayrıca başka kamu kurumlarıyla da iş birliği protokolü imzaladığı öğrenildi. Protokol kapsamında dernek koruma altındaki çocuklara uzun süredir kanca atmış. Derneğin yönetim kurulu başkanlığını 22. Dönem AKP Erzurum Milletvekili Muzaffer Gülyurt, başkan yardımcılığını ise bürokratlara baskı yaptığı öne sürülen Merkez Valisi Abdülkadir Yazıcı yapıyor.

Derneğin Nurcu Suffa Vakfı’yla ilişkisi bulunuyor. Suffa Vakfı’nın internet sitesinde derneğe ilişkin bilgilere yer veriliyor. Hem Suffa Vakfı’nın hem de Mutlu Yuva Derneği’nin sitesinde şu ifadelere yer veriliyor:

“Mutlu Yuva Derneği, kimsesiz ve korunmaya ihtiyacı olan çocukların her türlü maddi ve manevi ihtiyaçlarını sevgi dolu bir yuvada karşılamak amacıyla 2010 yılında kurulmuştur. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile yapılan işbirliği protokolü çerçevesinde faaliyetlerini yürütmektedir. 2021 yılı itibariyle Müstakil yönetimleri olan İstanbul, Bursa, Ankara, Yozgat, Şanlıurfa ve Diyarbakır olmak üzere 6 ilde, 124 çocuk evinde 700 civarı çocuğa hizmet vermeye devam etmektedir ve bugüne kadar 1000’den fazla çocuğa ulaşılmıştır.”

Dernekle bakanlık arasında yapılan protokol çerçevesinde açılan çocuk evleriyle koruma altında olan çocuklar derneğe teslim ediliyor. Bakanlığın sitesinde çocuk evlerine ilişkin şu bilgiler veriliyor:

“Çocuk evi hizmeti, korunma altında bulunan çocukların daha küçük birimlerde bakımının sağlanması amacıyla her ilin sosyal, kültürel ve fiziksel yapısı, çocuk yetiştirmeye uygun bölgelerinde, tercihen il merkezinde, okullara ve hastanelere yakın apartman dairesi veya müstakil dairelerde verilen yatılı sosyal hizmet modelidir.”

"Yöneticiler alabilirler "

Protokolde bu uygulamaya ilişkin şunlar deniliyor:

“Çocuk evlerinde hizmetin devamlılığının sağlanması ve çocukların yüksek yararı göz önüne alınarak çocuk evleri koordinasyon merkezi, çocuk evi sorumlusu, demek koordinatörünün ortak alacakları idari kararlar uygulanır. Demek yöneticileri, üyeleri ve diğer gönüllüler ziyaretçisi olmayan veya psikolojik açıdan bir aile yanında kalması uygun görülen çocukları ilgili mevzuat çerçevesinde çocuk evlerinde görev yapan ilgili meslek elemanının da görüşü alınarak, gönüllü aile statüsünde evlerine misafir olarak alabilirler. Dernek yöneticileri, üyeleri ile gönüllüler, çocuk evleri koordinasyon merkezi ve derneğin ilgili elemanlarınca ortaklaşa belirlenen gün ve saatler çerçevesinde evlere misafir olarak kabul edilebilirler.” Ayrıca protokolde derneğe ‘koruyucu aile’ bulma hakkı da veriliyor."

Dernek ayrıca İstanbul’da AKP’li Tuzla Belediyesi’yle korunmaya muhtaç ve kimsesiz çocuklar için ‘yaşam merkezi’ açılması için protokol imzalamıştı. Protokolle, “Tuzla ilçe sınırlarındaki ailesini kaybetmiş, terk edilmiş, fiziki ya da manevi şiddete maruz kalmaktan ötürü devlet korumasına alınmış kimsesiz çocukların korunması, rehabilitasyonu, beceri ve yeteneklerinin geliştirilmesi, yetiştirilmesi eğitim ve mesleki olarak geleceklerinin desteklenmesi projesi” adı altında kimsesiz çocuklar derneğin insafına bırakılmıştı.

Yazıcı haberlere de erişim engeli getirtti. İstanbul 5. Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararına göre, haberi yayımlayan soL’un yanı sıra haberi alıntılayan BirGün, Cumhuriyet ve Halk TV’nin de ilgili içeriklerine erişim engeli getirildi. Haberde, Yazıcı’nın nüfuzunu kullanarak müdürlükler üzerinde baskı oluşturduğu ifade ediliyordu.

TIKLAYIN | Devlet korumasındaki çocuklar tarikat kampına yollandı