Spor

Devlerin Riyad'ın Atatürk ambargosuna karşı finale çıkmama kararı yurt dışında da yankılandı: 'Suudiler, hiç yenilmemiş bir adamı yenebileceklerini düşündü'

29 Aralık 2023 22:05

T24 Dış Haberler

Fenerbahçe ve Galatasaray'ın, Suudi yetkililerin karşılaşma öncesinde Mustafa Kemal Atatürk fotoğraflı tişörtler ve sözlerini taşıyan pankartlar taşınmasına izin vermemesinin ardından Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da oynanacak Turkcell Süper Kupa finaline çıkmama kararı dünya basınında da yer buldu. 

Dünyanın en çok aboneye sahip haber ajanslarından Britanya merkezli Reuters, Türkiye Futbol Federasyonu'nun maçın bugün oynanmayacağını duyurmasını abonelerine alarm olarak geçti.

Reuters'ın haberinde, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın, Al-Awwal Park'ta oynanacak karşılaşma öncesinde Atatürk tişörtü giyilmesine izin verilmezse sahaya çıkmayacaklarını vurguladıkları belirtildi. 

Reuters, ''Suudi Arabistan bu talebi reddetti, ancak nedeni bilinmiyor'' ifadelerini kullandı.

Britanya merkezli ajans, Süper Kupa krizinin Türkiye - Suudi Arabistan arasında diplomatik ilişkilerin ısındığı bir dönemde meydana geldiğini vurguladı. 

Britanya merkezli The Daily Mail gazetesi de karşılaşmanın Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümünde oynanmasının planlandığına dikkati çekti.

Daily Mail, Beşiktaş ve MKE Ankaragücü ekiplerin Süper Kupa karşılaşmasına ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını bildirdiğini aktardı.

Daily Mail ayrıca Türk futbolunun son haftalarda birçok skandal yaşadığını; Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın takımının Rizespor'la berabere kaldığı karşılaşmanın ardından hakem Halil Umut Meler'e yumruk attığını hatırlattı.

Britanya'nın bir başka gazetesi The Sun da Atatürk tişörtlerine getirilen yasak nedeniyle takımların otellerinden ayrılıp stada gitmeyi reddettiğini söyledi.

Orta Doğu üzerine haberler yapan Washington DC merkezli Al Monitor de, Suudi Arabistan'ın ''Modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün poster ve bayraklarını yasakladığını'' söyledi.

Al Monitor, Türkiye Futbol Federasyonu'nun bu olaydan önce de şike ve liyakatsizlik ile suçlandığını ifade etti.

Fransız spor gazetesi L'Equipe, ''Suudi Arabistan'da düzenlenmesi planlanan Türkiye Süper Kupası son anda iptal edildi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Atatürk'e saygı duruşu niteliğindeki formaların giyilmesine yerel yetkililerin izin vermemesi bu karara sebep oldu'' ifadelerini kullandı.

Kim Min-Jae transferinden bu yana Fenerbahçe'yi yakından takip eden Güney Koreli spor muhabiri Hanşin Lee de, ''Suudiler gerçekten asla yenilmemiş bir adamı yenebileceklerini düşündü. Onun mirası, halkında yaşıyor'' yazdı.