Gündem

DEVA'dan Tarım ve Orman Bakanı'na: Koruma altındaki hayvanları avlayanlara işlem yapıyor musunuz?

12 Temmuz 2023 18:38

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, nesli tükenmekte olan hayvanların avlanmasıyla ilgili soru önergesi verdi. 

Rızvanoğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’na yönelttiği önergede, Bakanlığın elinde yabanda yaşayan hayvanların sayısına dair bilimsel metotlarla tespit edilmiş nitelikli veri ve envanter olmadığını vurguladı.

Yabanda yaşayan hayvanlarla ilgili ilgili çalışan uzman olup olmadığını soran Rızvanoğlu, koruma altına alınması gerektiği ancak korunduğu halde "avlanan" hayvanların akıbetini sordu. Bakan Yumaklı'ya yöneltilen sorular şu şekilde:

"Tarım ve Orman Bakanlığı, yabanda yaşayan hayvanların sayısının tespiti için uzman bilim insanlarından veya araştırma kuruluşlarından yardım almaktadır mıdır? Alınmakta ise, bu uzman kişiler kimlerden oluşmaktadır? Söz konusu kurumlar ve kuruluşlar hangileridir?

Ülkemizin ihtirazi kayıt ile kabul ettiği, Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi‘nin (Bern Sözleşmesi) 9. Maddesi’nde belirtilen Daimi Komite‘ye rapor verme yükümlülüğü yerine getirilmekte midir?

Her yıl artan orman yangınları, seller gibi doğal afetler de göz önünde bulundurulduğunda; koruma altına alınmamış ve Av Turizmi Uygulama Talimatı, Av Turizmi Uygulama Talimatı Ek Kararı ve Merkez Av Komisyonu Kararı’nda yer alan türlerden, sonradan Türkiye’de nesli tükenme tehdidi altına giren ve koruma altına alınması gereken türlerin tespiti yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise hangi yöntem izlenmektedir?

Nesli tükenme tehlikesi altında olan bir hayvanı öldüren kişiler hakkında yapılan adli işlemlerin sayısı kaçtır? Ve bu kişilerin kaçı ceza almıştır?"