Spor

Dev maç öncesi Madrid'de toplanan binlerce Liverpool taraftarı 'You'll Never Walk Alone'u söyledi

01 Haziran 2019 22:38

Tottenham Hotspur ve Liverpool arasında oynanacak Şampiyonlar Ligi Finali öncesi İspanya’nın başkenti Madrid’de toplanan binlerce Liverpool taraftarı You’ll Never Walk Alone şarkısını söyledi.

You’ll Never Walk Alone’un hikâyesi

1963 sonbaharında, dünyaya Beatles’ı hediye etmiş İngiltere’nin Liverpool kentinde ortaya çıkmış ve henüz yeni bir grup olan Gerry and Pacemakers’ grubunun çoktan listebaşı olmuş ‘How do you do it’ ve ‘I like it’ isimli iki şarkısı vardı. Buna rağmen solist Gerry Marsden’in küçük yaşta gittiği bir müzikalde duyduğu başka bir şarkı zihninde dolanıp durmaktaydı.

You’ll Never Walk Alone, 1945 yılında Oscar Hammerstein tarafından Carousel adlı müzikal için yazılmış ve Richard Rodgers tarafından bestelenmiştir. 

Bu şarkının özelliği ise dünya üzerinde bir futbol takımıyla bu kadar özdeşleşmiş olan belki de tek şarkı olması. Bu futbol kulübü de Everton ile birlikte Liverpool kentinin iki büyük takımından biri olan Liverpool FC’dir. Herhalde kendisi de çocukluğundan itibaren koyu bir Liverpool taraftarı olan Gerry Marsden muhteşem sesiyle harmanlanan ve etkileyici sözlere sahip olan ‘You Will Never Walk Alone’, şarkısının Liverpool futbol kulübünün taraftarlarınca bu kadar sahipleneceğini ve 56 yıl sonra bile tribünlerde söyleneceğini tahmin etmemiştir.

10 Kasım 1963’te You’ll Never Walk Alone listelere 18 numaradan girdi. Bir sonraki hafta yedinciliğe yükseldi ve bu sayede Anfield’da ilk kez hoparlörlerden yükseldi. Bunun son olmayacağı da kısa sürede ortaya çıktı. Bu süreçte KOP’taki taraftarlar şarkıyı kalplerine kazımaya başlamıştı. Zaten bir süre sonra da şarkı her maç öncesi stadda çalmaya başladı. 31 Kasım’da şarkı listede ilk sırayı aldı ve böylece The Pacemakers kariyerinin ilk 3 şarkısıyla birden listelerde 1. olan ilk İngiliz grup olmuş oldu.

Liverpool futbol takımının meşhur KOP tribünü bölgenin delikanlarılarına ek olarak yıllardır o tribünde bulunmuş orta yaşlı erkeklerden oluşmakta. O günlerin üzerinden tam 55 yıl geçmesine rağmen ve şarkı hala KOP’un en büyük parçası. Her maçın sonunda, skora bakılmaksızın şarkı söylenmeye başlanıyor. Anlaşılacağı üzere You’ll Never Walk Alone, kulübün tarihinin ve kimliğinin ayrılmaz bir parçası. Aynı zamanda efsanevi Pink Floyd grubunun da 1971 yılında yayınladığı Meddle albümündeki ‘Fearless’ şarkısının bir bölümünde de Liverpool taraftarlarının bu şarkıyı söylemesi duyulmakta.

Şarkının sözleri ve Türkçe çevirisi şöyle:

When you walk through a storm,
(Bir fırtınaya karşı yürürken)

Hold your head up high,
(Başını yukarda tut)

And don't be afraid of the dark.
(Ve karanlıktan korkma.)

At the end of a storm,
(Fırtınanın sonunda)

There's a golden sky,
(Altından bir gökyüzü ,)

And the sweet silver song of a lark.
(Ve eğlencenin tatlı gümüş şarkısı var)

Walk on through the wind, Walk on through the rain,
(Rüzgarda yürümeye devam et,yağmurda yürümeye devam et)

Though your dreams be tossed and blown...
(Hayallerin havaya atılmış ve uçurulmuş olsa bile)

Walk on, walk on, with hope in your heart,
(Yürümeye devam et,yürümeye devam et,kalbindeki umutla)

And you'll never walk alone...
(Ve asla yalnız yürümeyeceksin)

You'll never walk alone.
(Asla yalnız yürümeyeceksin)