Ekonomi

Deutsche Bank yöneticileri yatırımcılardan güçlükle onay aldı

Geçtiğimiz günlerde hisse değerleri dip noktayı gören bankanın toplantısında, ağırlıklı olarak bankanın yöneticilik stratejileri üzerinde durulacağı bekleniyordu.

24 Mayıs 2019 12:52

T24 Dış Haberler
Derleme: Demet Kamburoğlu

Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'ın yatırımcıları, yıllık olağan genel kurul toplantılarını gerçekleştirmek için dün toplandı. Geçtiğimiz günlerde hisse değerleri dip noktayı gören bankanın senelik toplantısında, ağırlıklı olarak bankanın yöneticilik stratejileri hakkındaki soruların üzerinde durulması bekleniyordu.

Reuters’ta yer alan habere göre; bankanın büyük yatırımcıları, geçen hafta Deutsche Bank’a, genişleyen küresel yatırım bankacılığı birimini daha düşük ölçeklendirmesi hakkında çağrıda bulundu.

Sermayede en büyük paya sahip olan hissedarlar, toplantıdan önceki dönemde, bankanın yönetim kurulu başkanı Paul Achleitner’ın sözleşmeye göre 2022’de tamamlanan görev süresinin bitmesini beklemeden istifa etmesini doğru bulduklarını söyledi.

Deutsche Bank hisseleri, geçen pazartesi ve perşembe günlerinde banka tarihindeki en düşük değerlerini buldu. Banka hissedarlarının geçen sene yaptıkları toplantıdan bu yana hisse değerleri %36 düştü.

Hissedarlar, güven oylaması talep ediyor

Son yıllarda Deutsche Bank; yasal düzenleme testlerinde başarısızlık, derecelendirme notu düşürme, büyük para cezaları ve yönetim değişiklikleriyle uğraştı. İki farklı danışma grubu, hissedarları yönetimi güven oyuna sunmalarını teşvik ettikten beri banka güçlüklerle karşılaşmaya devam ediyor.  

Geçtiğimiz hafta; küçük bir yatırımcı, toplantının gündemine Achleitner’ın görevine son vermek için bir oylama ekledi. Yatırımcı, "Bankanın aşağı doğru giden bir sarmalda tıkalı kaldığını" söyledi. Bunun üzerine yönetim kurulu, kurul başkanını destekleyen bir bildiri yayınladı.

"Deutsche Bank büyümeyi arttırmak ve yatırım bölümündeki maliyetleri azaltmak için alternatifler arıyor"

Perşembe günkü toplantıdan önce bir Alman gazetesinde yer alan röportajda banka yöneticileri, beklenen eleştirilerin bir kısmına dair savunma yapmaya çalıştı.

Finans şefi James von Moltke, perşembe günü yayınlanan Boersen-Zeitung ile yaptığı röportajda, bankanın yatırım bankası bölümünün ana parçası olan ABD ayağında bulunmaya devam edeceğini söyledi. Moltke, Deutsche Bank’ın büyümeyi artırmak ve yatırım bölümündeki maliyetleri azaltmak için düzenli olarak alternatifler aradığını söyledi.

Toplantı, Frankfurt'ta gerçekleşti

Deutsche Bank hissedarlarının, perşembe günü Frankfurt şehrinde gerçekleşen yıllık toplantıda şikayette bulunacakları pek çok konu vardı: rekor düşüklükteki hisse değerleri, kara para aklama skandalı, bankanın ABD Başkanı Donald Trump ile ilişkisinde yeni gelişmeler…

Güven oylamasından onay sonucu alındı

Toplantıdan kısa süre önce hisseler %2 oranında daha değer kaybedince; yatırımcıların toplantıda beklenmedik bir çıkış yaparak bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Achleitner’a istifa etmesi için baskı yapması kuvvetli bir ihtimal haline geldi.

ABD gazetesi New York Times’ta yer alan habere göre; bir oda dolusu yatırımcı, kürsüye çıkıp Achleitner’a ve diğer yönetim kurulu üyelerine yönelik sert ve azarlayıcı tonda bir konuşma yaptıktan sonra ortaya çıkan sonuç, karmaşıktı. Güven oylaması atlatıldı ama azımsanmayacak miktarda hissedarın Achleitner’ın yöneticiliğinden memnuniyetsiz olduğu görüldü. Bununla birlikte yatırımcılar, Deutsche Bank’ın son dönemde değer kaybeden “Yatırım Bankacılığı” biriminin yöneticisi Garth Ritchie’ye dair şikâyetleri olduğu sinyalini verdi.

Achleitner, performansından memnun olmayan ama böyle büyük bir değişimin yönetimde kargaşaya yol açmasından korkan büyük yatırımcıların müsamahasından yararlandı. 

“Deutsche Bank’ın geldiği nokta çok şaşırtıcı ve üzücü”

Almanya merkezli varlık yönetimi şirketi Union Investment’in portföy yöneticisi Alexandra Annecke, bankanın yatırımcılarına “Deutsche Bank’ın geldiği nokta çok şaşırtıcı ve üzücü” dedi. Ancak, Deutsche Bank hisselerinin yüzde 0,4'üne sahip olan fonun yönetimi onaylamak için oy kullanacağını söyledi. “Sewing’e ve  Achleitner'a bir şans vermek istiyoruz” diyerek bankanın CEO'su Christian Sewing'e atıfta bulundu. Hisselerin %72’isini temsil eden yatırımcı topluluğu yönetim kurulu başkanının performansına onay oyu verdi. Geçen sene %84 oranında olan başkana onay oyu,  yönetim kurulunun diğer üyelerine verilen onay oyundan daha düşüktü.

Normalde, Almanya’da yapılan hissedar toplantılarında üst düzey yöneticiler neredeyse oybirliğiyle onay alırdı. Fakat, son zamanlarda Avrupalı yatırımcılar, sorun teşkil eden şirketleri değişim ve düzelmeye yöneltmek amacıyla oylamalarda iradelerini göstermeye başladı.

Achleitner: Bütün problemlerin kaynağı ben miyim? Tabii ki, hayır

Yıllık toplantılarda bir demirbaş haline gelen aktivist hissedar Karl- Walter Freitag, Achleitner’a yönelik “Varlığımızı yok etmenden bıktım. Bu bankanın gördüğü en kötü kurul başkanısın” dedi.

Achleitner, bu sözlere “Son yedi yılda hata yaptım mı? Tabii, yaptım. Bütün problemlerin kaynağı ben miyim? Tabii ki, hayır” diyerek cevap verdi.

Trump'ın Deutsche Bank üzerinden kara para akladığı iddiası ortaya çıkmıştı

New York Times’ın haberine göre; 2016 ve 2017 yıllarında Deutsche Bank kara para aklama suçu uzmanları, ABD Başkanı Donald Trump ve damadı Jared Kushner tarafından kontrol edilen hesap akışlarında şüpheli hareketler gördü ve tüzel kişileri içeren birden fazla işlemin federal gözlemcilere yönlendirilmesini tavsiye etti.

Bankanın beş mevcut ve eski çalışanına dayandırılan gazete haberinde; Trump ve Kushner’ın şirketlerine milyarlarca dolar kredi ve borç veren Deutsche Bank’ın yöneticilerinin, uzmanların bu tavsiyesini reddettiği ve bu raporların hiçbir zaman hükümete iletilmediği yazıldı.

Trump’ın şirketler grubunun sözcüsü Amanda Miller, “Deutsche Bank üzerinden yapıldığı iddia edilen mimlenmiş hesap hareketlerine dair hiçbir bilgimiz yok” dedi ve Trump şirketlerinin Deutsche Bank’ta şu an yürürlülükte olan hiçbir işletme hesabının olmadığını söyledi.

Deutsche Bank yöneticileri, haberi reddetti. Olayların ardından, bankanın hisse değerleri en düşük seviyesine indi.

Kongre üyeleri ve devlet otoriteleri, Başkan Trump ve Alman bankası arasındaki kompleks ilişkiyi incelemeye başladı ve bankadan Trump’a, ailesine ve şirketlerine dair gerekli belgeleri tahsil etmesini talep etti.