Gündem

Depremzede SMA'lı bebeğin yardım standına polis müdahale etti; valilik izni olduğunu belirten gönüllü vatandaş darp edildi, para cezası kesildi

"Parmağının kırıldığı yönünde hazırlanan raporun, polisin baskısıyla değiştirildiği iddia edildi"

21 Mart 2023 10:03

İstanbul’da valilik izniyle SMA hastası Berfin Ada Fırat isimli bebek için para toplayan Mehmet Şah Karataş, polisler tarafından darbedildi. Parmağı kırılan ve darp raporu alan Karataş'a, 7 bin 370 TL para cezası kesildi. Yardım parası ile standa da el konuldu.

Malatya Valiliği, bir kas hastalığı olan SMA ile mücadele eden Berfin Ada Fırat adlı bebek için, ülke genelinde yardım toplanması, stant açılması ve kermes düzenlenmesi için izin verdi. SMA’lı bebeğin babası Cem Fırat ise İstanbul’da da yardım toplanması Mehmet Şah Karataş’a Noter aracılığıyla vekâlet verdi. Uzun süredir SMA’lı çocuklar için mücadele yürüttüğünü belirten Karataş, Bakırköy Meydanı’nda stant açarak yardım toplamaya başladı. Ancak 15 Mart Çarşamba günü standa gelen polis ekipleri, Karataş’ı önce darbetti, sonra gözaltına alarak para cezası kesti.

"Bana hitaben ‘Sen çocuğun babası mısın?’ şeklinde sorular sordular"

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, “Görevi yaptırmamak için direnme ve görevli memura mukavemet” suçunu işlediği iddiasıyla gözaltına alınan Karataş, polise verdiği ifade de yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Yaklaşık 4-5 yıldır İstanbul’da SMA hastası bebekler için gönüllü olarak stant açarak yardım topluyorum. Olay günü saat 13.35 sıralarında Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda Berfin Ada Fırat isimli bebek için açtığım standa sivil polisler geldi. Bana hitaben ‘Sen çocuğun babası mısın?’ şeklinde sorular sordular. Ben de gönüllü olduğumu, babası olmadığımı söyledim. Hem valilik iznimin hem de vekaletimin olduğunu söyleyerek evraklarımı gösterdim. Polisler, ‘Babası dışında hiç kimse, akrabaları veya gönüllüler stant açamaz” dedi. Valilik iznim olduğu için stant açabileceğimi ve standın insanların geçişini de engellemediğini söyledim. Bir polis standı kaldırmam için ’10 saniye süre verdiğini’ söyledi. ‘10 saniye süre içinde standı kaldırmadığın takdirde standa el koyarım sana müdahale ederim, güç kullanırım ve 500 bin TL ceza yazarım’ dedi. Bunun yanlış olduğunu standı kaldırmayacağımı söyledim. Bunun üzerine polisler bana saldırdı, linç ettiler beni. Bu esnada parmağım kırıldı. Beni ters kelepçeyle araca bindirdiler. Çevredekiler de bu esnada tepki gösterdi.”

Hastaneden sol el parmağı kırıldığı için darp raporu alan Karataş’a, izinsiz yardım topladığı iddiasıyla 7 bin 370 TL idari para cezası kesildi. 

İzin Belgesi

Polis baskısı sonucu darp raporu değiştirildi iddiası 

Karataş'ın, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Devlet Hastanesi'ne götürüldüğü, önce parmağının kırıldığı yönünde rapor hazırlandığı, ancak polisin baskısıyla bu raporun değiştirildiği ve parmağın şiştiği yönünde yeni bir rapor verildiği iddia edildi.

Duvar'dan Ferhat Yaşar'ın haberine göre Karataş ertesi gün yeniden hastaneye gitti ve bu kez "Raporunuzu burada unutmuşsunuz" denilerek parmağında kırık olduğuna dair hazırlanan ilk rapor kendisine verildi.