Gündem

Depremzede çocukların tarikatlar tarafından alıkonulduğu iddiası: İfade veren kişi, “Benim gördüklerin şu an villada kalanlar değil” dedi

27 Şubat 2023 12:00

Depremzede çocukların tarikatlar tarafından alıkonulduğu iddiası nedeniyle yapılan suç duyurusunda ifade veren görgü tanığı N.P., "Şu an villada kalan çocuklar benim gördüklerim değil" dedi.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6'lık iki depremin ardından kimsesiz çocukların tarikatlar tarafından alıkonulduğu iddia edildi. İstanbul'un Beykoz ilçesindeki bir villada onlarca çocuğun görülmesiyle gündeme gelen iddianın ardından suç duyurusunda bulunuldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, villada kalan çocukların babalarının Suriye'deki savaşta hayatını kaybettiğini, yanlarında da annelerinin olduğunu belirtti.

İlk gündeme gelen iddiaya göre, sabahın erken saatlerinde Beykoz ilçesinde villalardan oluşan bir sitenin girişinde 0-4 yaş arası yaklaşık 20 çocuk görüldü. Daha sonra yayımlanan haberlerde ise villada çeşitli yaş gruplarından çok sayıda çocuk olduğu öne sürüldü.

Gazete Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre, çocukları görüp önce polisi arayan, daha sonra görgü tanığı olarak ifade veren N.P., ifadesinde bir grup çocuğun da Tuzla'ya götürüldüğü şeklinde bir duyum aldığını söyledi. Çağdaş Hukukçular Derneği'nin yaptığı suç duyurusundan sonra görgü tanığı olarak ifade veren N.P., villada kalan çocukların kendi gördüğü çocuklar olmadığını anlattı. İfadesinde, "Benim gördüğüm çocuklar bunlar değildi" diyen N.P., bazı WhatsApp gruplarında ve sitede bulunan çocuklar arasında toplam sayının 60 olduğunun konuşulduğunu belirtti. N.P., gördüğü çocukların Tuzla'da bulunan bir başka konuta taşındığına yönelik bir bilgi aldığını ileri sürdü. N.P. ayrıca, yine çocuklar ve WhatsApp gruplarında iki villanın daha olduğunun konuşulduğunu ifade etti. 

WhatsApp konuşmasından: Hatay bölgesinden valilik izni ile çocukları güvenli evlere alıyoruz

Çocukların durumunun konuşulduğu bir WhatsApp grubunda yapılan paylaşımlarda ise, 60 çocuğun İstanbul’a getirildiği, 300’e yakın çocuk için ise Valilik onayının beklendiği belirtildi. Konuşmada, şu ifadeler yer aldı:

Hatay bölgesinden valilik izni ile çocukları güvenli evlere alıyoruz

“Hatay bölgesinden valilik izni ile çocukları güvenli evlere alıyoruz. Villa hediye eden dostlarımızın evlerine ortam oluşturuyoruz. Toplamda 60 kişi yarın geliyor. 300 tanesi için de izinler alınıyor. Bu çocuklara aklınıza gelecek her şey gerekiyor ama aciliyetimiz şu an yatak, baza veya çekyat, halı, battaniye, yastık, nevresim… 4 yaşından üniversite çağına kadar çocuk var, bunlar kimsesiz.”

Bir başka paylaşımda ise, 50 çocuktan söz edilirken, “Annesi babası ölmüş çocuklar Beykoz’a getiriliyor” ifadeleri kullanılıyor. Mesajda ayrıca, çocuk kaçırma olaylarının başladığında bahsedildi.