Gündem

Depremzede ailenin MERNİS kayıtları silindi

17 Mart 2023 00:59

Deprem nedeniyle oy kullanabilmek için ikametgah adresini değiştirmek isteyen Koç ailesi, 20 yılı aşkın süredir oturdukları apartmandan adres kayıtlarının silindiğini öğrendi. Annesi Leyla Koç ve babası Kazım Koç’un adreslerinin silinmiş olduğunu öğrenen oğul Taylan Koç ve eşi Birsu Koç kendi işyerlerini de sorgulatınca, bilgileri dışında bir kişinin işyeri adresine kayıt ettirildiğini öğrendiler.

Kısa Dalga'dan Esra Tokat'ın haberine göre, 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük bir yıkıma uğrattığı illerden biri olan Malatya’da yaşayan Kazım Koç ve Leyla Koç çifti, depremden sonra evlerinden ayrılarak köylerinin olduğu Hekimhan ilçesine geçtiler. Ancak burada da 5.1 büyüklüğünde meydana gelen depremde Kazım Koç’un ayağı kırıldı. Koç çifti bir süre sonra Adana’da bulunan oğulları avukat Taylan Koç ve eşi avukat Birsu Koç’un yanına gitti. 

Adana’ya giden Koç çifti, Cumhurbaşkanı AKP Genel Başkanı ve Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim tarihini 14 Mayıs 2023 olarak ilan etmesinin ve bu kararın Resmi Gazete’de yayınlanarak kesinleşmesinin ardından oy kullanabilmek için adres değişikliği yapmak istedi. Ancak 6 Mart’ta Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi’ne (MERNİS) girdiklerinde uzun yıllardır yaşadıkları adresten kayıtlarının silindiğini öğrendi.

"Annem ve babam oy kullanamayacak hale geldi"

Depremden etkilenen yurttaşlar için geçici yerlere yönelik yapılacak olan ikametgah beyanının son günü 17 Mart olduğu için Koç ailesi hızlı bir şekilde tekrar ikametgahı Malatya’ya aldırmak için bir tanıdıklarına Nüfus Müdürlüğü’nden temsil yetkisi verdiler. Konuya dair konuşan Taylan Koç, “Annem ve babam oy kullanamayacak hale geldi. 1 hafta boyunca bu durumun düzeltilmesi için uğraştık. Bizden fatura istiyorlar ancak zaten ailem depremden gelmiş, faturayı nereden bulabilirler? Büyük çaba harcayarak uzun yıllardır yaşadıkları apartmana ailemin ikametgahını güç bela aldırdık. Üstelik halen onaylanmadı ve e-devlette hala görünmüyor" dedi.

Tesadüfen iş yerini sorgulattırdı: Ekim ayında bir kişinin adrese kayıt ettirildiğini öğrendi

Ailesinin adres kaydının silinmesinin ardından Taylan Koç ve eşi Birsu Koç, beraber çalıştıkları Adana’daki hukuk bürolarının adres kaydını da sorgulattırdılar. Bunun üzerine 5 yıldır kullandıkları bürolarına 2022 yılının Ekim ayında bir başka kişinin kayıt ettirildiğini öğrendiler. Bu kaydın silinmesi için dilekçe veren Birsu Koç şunları söyledi:

"Bizim iş yerimize haberimiz olmadan bir başka insan nasıl kolaylıkla kayıt edilebiliyor?"

"Yasal olarak istenen pek çok belgeyi tedarik ettik. Ancak gittiğimizde bize iş yerimizin mesken statülü olduğu için denetimsiz bir şekilde kayıt yaptırıldığı ve şikayetimizin üzerine Emniyetten bir araştırma yapılacağı söylendi. Olacak iş mi? Yasa dışı biçimde herkes kafasına göre nasıl kayıt yaptırır? Kendi evimize ailemizi kaydettirirken bile onlarca prosedürden geçiyoruz. Ancak bizim iş yerimize haberimiz olmadan bir başka insan nasıl kolaylıkla kayıt edilebiliyor?”