Gündem

Depremin ardından İÜ Diş Hekimliği, Çapa ve Cerrahpaşa'nın şehir dışına taşınması bir kez daha gündemde: 56 binadan 50'si çok yüksek ve yüksek riskli, yenileme projesi hayata geçirilmiyor

Prof. Raşit Tükel: Harap durumdaki hastane binaları ivedilikle yerinde yenilenmeli

02 Ekim 2019 12:42

T24 Haber Merkezi

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, İstanbul Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin İstanbul’daki 5.8 büyüklüğündeki depremde hasar görmesi köklü eğitim kurumlarının şehir dışına taşınması tartışmasını bir kez daha gündeme getirdi. İstanbul Valiliği’nin Diş Hekimliği Fakültesi ile Temel Bilimler ve Kütüphane binalarının tahliye edileceğini açıklamasının ardından İstanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak bugün fakülte binalarıyla ilgili olarak öğrenciler ve asistanlara kapalı bir toplantı yaptı.

Sol Haber Portalı'nın iddiasına göre, Rektör Mahmut Ak TSK, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve İstanbul Üniversitesi'nin aralarında arsa paylaşımını hazırlaması durumunda Hasdal'da yerleri olduğunu söyledi. Böylelikle Çapa'nın Hasdal'a taşınması rektörün ağzından ilk defa dile getirilmiş oldu. 

Öğrenciler ve akademisyenler yıllardır taşınması gündem edilen Çapa ve Cerrahpaşa'nın güçlendirme yapılmadan deprem gerekçesiyle tamamen boşaltılması ihtimalinden ötürü endişeli. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Raşit Tükel, taşınma tartışmalarına tepki göstererek üniversitenin yerinde yenilenmesi çağrısı yaptı. İstanbul Üniversitesi Çapa Yerleşkesi’nde 56 binadan 17’sinin “çok yüksek riskli”, 33’ünün “yüksek riskli” olduğunun tespit edildiğini belirten Tükel, “28 Kasım 2014 tarihinde TOKİ ile yenileme projesine başlanmasına karşın 2015 yılına gelindiğinde, hazırlıklar tamamlanmasına karşın, İstanbul Tıp Fakültesi’nin yerinde yenilenmesi projesi geçerli bir neden olmadan terk edildiği” bilgisini paylaştı.

Raşit Tükel’in Twitter’dan paylaştığı mesajlar şöyle:

İstanbul Tıp, Cerrahpaşa Tıp ve İÜ Diş Hekimliği Fakülteleri binaları yerinde yenilenmelidir! Rektörlük, ilk olarak, 28 Aralık 2011’de, Çapa ve Cerrahpaşa yerleşkesindeki binaların yerinde yenilenmesi için İtalyan Proger firması ile master planı ve avan proje anlaşması imzaladı.

9 Ocak 2014’te TOKİ ile protokol imzalandı. Protokol doğrultusunda 28 Kasım 2014 tarihinde uygulama projesine başlandı. 2015 yılına gelindiğinde, hazırlıklar tamamlanmasına karşın, İstanbul Tıp Fakültesi’nin yerinde yenilenmesi projesi geçerli bir neden olmadan terk edildi.

2017 yılı Mayıs ayında İstanbul Tıp Fakültesi’nin 4 yıl içinde Hasdal’a taşınacağı açıklandı. Aynı açıklamada, Hasdal’da 1100 dönümlük bir arazinin İstanbul Tıp Fakültesi’ne tahsis edildiği, poliklinik hizmetlerinin ise Çapa yerleşkesinde verilmeye devam edileceği belirtildi.

Bugün yapılan açıklamalarda, İstanbul Tıp ve İÜ Diş Hekimliği Fakültelerinin Hasdal’a taşınması yeniden gündeme geldi. Hasdal’da 150 dönümlük bir arazinin tahsisi için çalışıldığı belirtildi. İfadelerden, iki yılı aşkın bir süredir Hasdal konusunda bir adım atılmadığı anlaşıldı.

İÜ Mühendislik Fakültesi’nden Temür ve arkadaşlarının 2013 tarihli İstanbul Üniversitesi Çapa Yerleşkesi Hızlı Durum Tespiti Çalışması’nda, değerlendirilen 56 binadan 17’sinin “çok yüksek riskli”, 33’ünün “yüksek riskli” olduğu belirtiliyor.

İstanbul Tıp, Cerrahpaşa Tıp ve İÜ Diş Hekimliği Fakülteleri taşınmamalı; sağlık hizmeti ve eğitimin niteliğini düşüren, çalışanların can güvenliğini tehdit eden harap durumdaki hastane binaları ivedilikle yerinde yenilenmelidir. Plan da, proje de yıllar öncesinden hazırdır.