Gündem

Depreme dayanıksız olduğu tespit edilmişti; Emine Erdoğan’ın anne ve babası adına yaptırılan Bitlis'teki ilköğretim okulu boşaltıldı

08 Mart 2023 06:19

Kuzu İnşaat’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın anne ve babası adına Bitlis’in Ahlat ilçesinde 2000 yılında yaptığı Yunus Ensari okulunun çürük olduğuna yönelik soruşturmanın kapatılmasının kamuoyunda gündem olmasının ardından yeni gelişmeler yaşandı. Bitlis Valiliği okulun boşaltılmasına karar verdi.

Bitlis Valiliği’nin kararında, “İlçemiz Yunus Ensari İlkokulu ile ilgili Bitlis Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu teknik rapor doğrultusunda ilgili okulumuzun deprem tahkiklerinin bakanlığımız tarafından bir üniversiteye yaptırılana kadar okulun tedbiren boşaltılmasına karar verilmiştir” dedi.

Ne olumştu?

Halk TV'nin aktardığına göre, Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan Yunus Ensari İlköğretim Okulu 2000 yılında Kuzu İnşaat tarafından yapıldı. Okulun proje danışmanlığını ise yine büyük ihalelerin tanındık firması Metroplan Müşavirlik üstlendi. Bu okul 2001 - 2002 eğitim ve öğretim yılında kullanılmaya başlandı. 23 Ekim 2011 tarihinde Bitlis’i de etkileyen Van depremi meydana geldi. Okul ağır hasar aldı. Depremin ardından okul idaresi ve Ahlat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün talebi ile okulun çeşitli yerlerinden karot örnekleri alındı. İlk raporun ortalama karot değeri 9.70 çıktı. Bu veri okulun çürük olduğunu gösterdi. Bunun üzerine okulda eğitim ve öğrenime ara verildi. Öğrenciler başka okula yerleştirildi.

Okulun projesini yapan Metroplan firması okulu yıkmak yerine yeni bir karot incelemesi yapılmasını uygun gördü. Okulun bodrum, zemin ve 1. Katlarından alınan numunelerde karot incelemesi sonucu 10.84, ikinci ve üçüncü kat karot örnekleri ise 13,23 çıktı. Bu değerlerde okulun çürük olduğunu güçlendirilmeyle ayakta kalamayacağını ortaya koydu. Ancak firma binanın güçlendirme ile ayakta kalabileceğine kanaat getirdi ve okula güçlendirilme yapıldı. Öğrenciler yeniden bu okula yerleştirildi.