Gündem

Depremde hasar gören İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü'nde de beton testi yapılıyor

"Binalardaki hasar biliniyordu; plan vardı, bütçe yoktu"

01 Ekim 2019 09:45

1999'daki Marmara depreminde hasar gören ve güçlendirme yapılan İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü'nde bulunan bazı binalar geçen hafta meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki yeni depremde yine hasar gördü. Binalardan karot örnekleri alınarak beton testine gönderildi.

Eğitime devam kararı alınan okullarda bulunan çatlaklar öğrencileri korkuttu. İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi 1986’da Avcılar’daki kampüse götürüldü. Fakültenin binaları Avcılar Kampüsü'nde bulunan diğer binalarla birlikte 1999 Marmara depreminde ağır hasar yaşadı. Yenileme çalışmaları sonrasında binalar 2001 yılında yeniden hizmete alındı.  Ancak Silivri’de oluşan 5.8’lik deprem, Avcılar Kampüsü'nde bulunan binaları bir kez daha olumsuz etkiledi. Başta Veterinerlik Fakültesi olmak üzere İşletme Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi’nin eski binaları hasar meydana geldi. Çatlaklar meydana gelen kolonlarda paslı demirler ortaya çıktı. Okul yönetimi binalardan karot örnekleri alarak beton testine götürüldü.

İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü'nde eğitim alan öğrenciler, hasarlı binalarının fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaşıp binalarda incelemelerde yapılmasını istedi. Bazı öğrenciler hasarlı binalardaki derslere girmedi.

Avcılar Kampüsü’nde görevli bir öğretim üyesi, “Binalardaki hasarlar biliniyordu. Bu binalarla ilgili planlar da vardı ancak bütçe olmadığı için sürekli ertelendi. Mühendislik Fakültesi için ek binalar yapıldı. Tüm bölümler buraya taşınacaktı ancak bu da yapılmadı” diye konuştu. 

Çapa Tıp Fakültesi öğrencileri oturma eylemine başlamıştı: "Mezar taşı değil, diploma istiyoruz"

İstanbul'da 5,8 büyüklüğündeki deprem nedeniyle İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi öğrencileri, eğitim gördükleri binalarda meydana gelen hasar nedeniyle oturma eylemine başlamış, derslere girmeyerek "Mezar taşı değil, diploma istiyoruz", "Tabutta çalışmak istemiyoruz" yazılı pankartlar açmışlardı. Sosyal medyada paylaşılan bazı fotoğraflarda da hasta tedavilerinin yapıldığı binadaki çatlakların sıva ile doldurulduğu ileri sürülmüştü.

TIKLAYIN - Fotoğraf sosyal medyadan: Öğrencilerinin, "Mezar taşı istemiyoruz" dediği Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki çatlaklar sıvayla mı kapatıldı?