Gündem

Depremde 26 yakınını kaybeden CHP'li Kaplan anlattı: Durum hala içler acısı, yardımlar azaldı

10 Mart 2023 17:00

Cihat Öztürk | Gaziantep

Depremde 26 yakınını kaybeden CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Gaziantep'teki son durumu anlattı: Durum hala içler acısı, çadırı olmayan depremzedeler var. Su ve hijyen malzemesi ihtiyacı çok fazla. Nurdağı'na yardımlar azaldı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde en ağır hasar alan yerlerin başında Gaziantep’in Nurdağı ilçesi geliyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın aldığı kararla Nurdağı şehir merkezinin tamamı yıkılacak. Kendisi de Nurdağılı olan CHP Milletvekili İrfan Kaplan, ilçedeki son durumu T24'e anlattı. 

Depremde 26 yakınını kaybeden Kaplan, doğup büyüdüğü köy olan Gedikli'de taş üstünde taş kalmadığını söyledi. 

"Hala çadır, su, hijyen malzemesi ihtiyacı var"

Depremin üzerinden bir ay geçmiş olmasına rağmen temel ihtiyaçların hala  giderilemediğini belirten Kaplan, "Durum içler acısı. Hâlâ çadırı olmayan depremzedeler var. Konteynerler oldukça yetersiz. Su ve hijyen malzemesi ihtiyacı çok fazla. Bir kere temiz su bulmak lüks. Depremzedeler banyo yapamamaktan ve temiz suya ulaşamamaktan şikayetçi” diye konuştu.  

"Nurdağı'na yardımlar azaldı"

Depremin ilk üç günü hiçbir şekilde arama kurtarma ekibi gelmediğini belirten Kaplan, depremzedelere yapılan yardımın da azaldığını söyledi:  

Depremin ilk günlerinde bölgeye yüklü miktarda gıda ve giysi yardımı geldi ama şimdilerde bu yardımların da azalmasıyla depremzedelerimizin ihtiyaçları çoğaldı. Depremin ilk gününden bu yana eksik çok. Kızılay da AFAD da koordineli bir şekilde çalışamadı ve yeterli olamadı. Utanç verici ama çadırlar satıldı. Bir ay geçmiş yeteri kadar seyyar tuvalet yok, çadır yok. Bir an önce tuvalet, temiz su, çadır, konteyner eksikleri tamamlanmalıdır.

"26 yakınımı kaybettim"

"Köyümde taş üstüne taş kalmadı" diyen Kaplan, 26 yakınını kaybetmesini şu sözlerle anlattı: 

Yirmi altı yakınımı kaybettim. Köyüm Gedikli ’de taş taş üstünde kalmadı. Bir yandan diğer köylere ve İslahiye’ye koşarken, bir yandan köyümdeki durum yüreğimizi yaktı. Yakınlarımı kaybettim diyorum ama sadece akrabalarım değil, tüm Nurdağı ve İslâhiye benim canım… Göçük altında kalan kim varsa benim canımdı. Kan bağı olmasına gerek yok. Hepsi can bağımdı. Çok üzgünüm… Hayatlarını kaybeden tüm hemşehrilerime Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum.

"Sorumlular hesap vermeli" 

Evet deprem bir doğal afet ama bu kadar can kaybı olması, bu kadar bina yıkılması tedbirsizlik ve denetimsizliktir. Vakti zamanında belediye başta olmak üzere inşaata izin veren, denetleyen, işçiliğini yapan başından sonuna kadar herkes suçludur. Nurdağı merkez yerle bir oldu. Sorumluları hesap vermelidir. Bu binalara kim izin verdi, neye göre izin verdi, denetimi ne sıklıkla oldu hepsinin hesabı yargı önünde vermeli. 

"Çiftçi ve besiciler perişan halde"

Kaplan, son olarak bölgede gübre ekim zamanı olduğunu hatırlatarak çiftçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti: 

Şu an tam gübre ekim zamanı. Çiftçilerimizin ekeceği gübre yok. Çiftçilerimiz perişan. Gübre ekme zamanında çiftçilerimize hiçbir destek yok. Ülke viraneye döndü. Çiftçilerimiz de besicilerimiz de perişan halde. Herkes feryat figan halde. Yem yok, gübre yok, ilaç yok. Küçük ve büyükbaş hayvanlar oldu. Besicilerimize acil yardım ve destek yapılmalıdır. Birçok traktör göçük altında kaldı.  Hükümet acilen çiftçilerimize gübre, mazot, ilaç desteği sağlamalı ve en az 1 yıl ertelemeyle sıfır faizli kredi desteği vermelidir. Ayrıca kredi borcu olan çiftçilerimizin kredileri faizsiz en az 1 yıl süreyle taksitleri ertelenmelidir.