Gündem

Deprem yardımlarını çalmaktan yargılanan emniyet müdürü davasında tanık polis: "Millet tır tır götürüyor, siz de alın" dedi

27 Temmuz 2023 20:57

6 Şubat depremlerinin ardından İslahiye'ye gönderilen yardım malzemelerini Tekirdağ'daki evine götürdüğü gerekçesiyle tutuklanan emniyet müdürü Y.I.  davasında tanık olarak ifade veren polis,  Y.I.'nın "Millet tır tır götürüyor siz de alın" dediğini söyledi.

Tekirdağ'dan, depremin vurduğu Gaziantep'in İslahiye ilçesinde görevlendirilen ve görev bitimi depremzedelere dağıtılan bazı yardım malzemelerini resmi otobüse yükleyip, evine götürdüğü gerekçesiyle tutuklanan 4'üncü sınıf emniyet müdürü Y.I.’ın 12 yıl hapis istemiyle yargılanmasına başlandı. Duruşmada, deprem bölgesine gönüllü olarak gittiğini söyleyen I., "Getirdiğimiz malzemeleri kaybolmaması için evime götürdüm" dedi.

Y.I, Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü binasının yıkılacağını ve getirdikleri malzemelerin kaybolmaması adına evine götürdüğünü savunarak, "Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Malzeme çaldığım belirtilen Gaziantep'in İslahiye ilçesinde banka ve kuyumcu gibi koruduğum alanlar vardı. Hırsızlık yapacak olsam buralardan yapardım. Tahliyemi talep ediyorum"  dedi.

Görevleri sona erince polis otobüsüne koymuşlar

Tanık polis R.Ç. ise görevlerinin sona ermesinin ardından bazı malzemelerin, polislerin döneceği otobüse konulduğunu anlattı. Tekirdağ'a döndüklerinde sanığın bazı malzemeleri evine götürmelerini istediğini aktaran Çevik, "Y.I, jeneratör, şişme yatak, termos, kamp sandalyesi ve çadırı, 2 büyük çadır ile bazı malzemeleri evine bırakmamızı istedi. Bizlere, 'Millet tır tır götürüyor, biz bir iki şey götürsek ne olur?', 'Siz de bir şeyler alın, ne olacak?' diyordu"  diye konuştu.

Diğer tanıkların da dinlenmesi sonrası mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, "zimmet" suçunun cezasının alt ve üst sınırının belli olduğunu belirterek, sanığın tutukluluk halinin devamını talep etti.

Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

Ne olmuştu?

Tekirdağ Çevik Kuvvet Şube Müdürü 4. Sınıf Emniyet Müdürü Y.I. depremlerin ardından Gaziantep’in İslahiye ilçesinde görevlendirilmişti. Y. I., 26 Şubat’ta görevinin sona ermesi sonrası resmi otobüsle Tekirdağ’a döndü. Ancak; otobüsle depremzedeler için hazırlanan birçok yardım malzemesini de Tekirdağ’a götürdüğü tespit edilmişti.

İhbar üzerine Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla emniyet müdürü gözaltına alınmıştı. Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan alınan izinle I.'nın evinde yapılan aramada jeneratör, büyük çadır, bağlantı kabloları, şişme yatak, uyku tulumu, seyahat çantası, bere, bot, yağmurluk kaban, küçük çadır, köpek maması, elektrikli ısıtıcılar ele geçirildi.

Gözaltına alınan Y.I., Asayiş Şube Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Savcılık sorgusunun ardından da “hırsızlık” suçundan tutuklanması talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Ancak; hakimlik emniyet müdürünü adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Daha sonra açığa alınan Y.I., itiraz üzerine tutuklanmıştı.