Gündem

Prof. Dr. Naci Görür'den Malatya yorumu: Bu deprem fayları MTA haritasında yok, yeni fay olabilir

10 Ağustos 2023 21:42

T24 Haber Merkezi

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 5,3 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem; Adıyaman, Şanlıurfa, Elazığ, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te hissedildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre Malatya'da saat 20.48'de, 5,3 büyüklüğünde ve yerin 7,0 kilometre derinliğinde deprem meydana geldi. Deprem uzmanları ise Malataya'daki depremi değerlendirdi.

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, artçının İkizce depremi ile Öncü depremini karşılaştırdı. Bu deprem faylarının deprem haritasında olmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Görür, "Bugün olan depremler hakkında sizleri bilgilendireceğim: Önce Malatya’da 4,3 büyüklükte Öncü-Yeşilyurt depremi, sonra da 5,2’lik İkizce-Yeşilyurt depremi oldu. Kuvvetle muhtemeldir ki Öncü depremi İkizce depreminin öncüsüdür. Bu deprem fayları MTA haritasında yoktur. Yeni fay?" dedi.

Ercan: Korkum; Ölü Deniz kırığının kırılmasıdır

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgü Ahmet Ercan, "Malatya İkizce-Yeşilyur’ta 20.47’de M5,2 büyüklüğünde 5 km odakta olan deprem artçı bir depremdir. Bu depremler orta ile az hasarlı yapıların hasar oranını arttıracak, can güvenliğini tehdit edecektir. Artçı depremler 4 ile 5 yıl, en büyüğü M6,7 olmak üzere sürecektir" diye  yorumladı.

Prof. Dr. Ercan, "Benim asıl korkum, M7 dolayındaki bir depremle Pazarcık’tan, güneye, Hatay-Suriye sınırından Filistine doğru Ölü Deniz kırığının kırılmasıdır" dedi.

Barış: Bu bir artçı depremdir, en az 2 yıl daha sürecek

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış da CNN Türk'te bağlandığı canlı yayında, meydana gelen depremin artçı deprem olduğunun altını çizdi. 

Prof. Dr. Barış, "Bunlar, 6 Şubat depremlerinin artçıları. Bu bir artçı depremdir, en az 2 yıl daha sürecektir. Sayıları, büyüklükleri azalacak, aradaki süre uzayacak. Bu tür depremlerde büyük anlamda hasar beklemiyoruz. Bu tür depremlerin hasar görmemiş yapılara hasar yapması pek mümkün değil. Bu tür artçılarda insanlar camlardan, balkonlardan atlamamalı. Çok büyük travmalar yaşadılar, doğru. Ama panik yapılmaması gerek. Artçılar bittikten sonra evlerinden çıkabilirler" dedi.

 

Afet Gönüllüleri Ağı: Bazı yerlerde yıkım var, acil müdahaledeyiz

Afet Gönüllüleri Ağı'ndan yapılan açıklamada ise Malatya’da yaşayan gönüllülerinin bazı yerlerde yıkım olduğuna dair bilgiler verdiğini paylaşarak, "Maalesef göçük altında kalanların olduğu bilgisi gelmiştir. Gönüllülerimiz acil müdahale için koordine olmaktadır" denildi.  

TIKLAYIN | UMKE timleri, Malatya'daki depremin ardından bölgede: "Çok şiddetli sarsıntı oldu, hissettiğimiz daha büyüktü"

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan: Bizim hissettiğimiz daha büyüktü

CNN Türk'te Gece Görüşü programına bağlanan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, "Bize intikal eden olumsuz bir şey olmadı. İnşallah bir şey çıkmaz diye düşünüyorum. Dün 4,3 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Bugün de 5,3 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bizim hissettiğimiz daha büyüktü. Malatya milletvekilleriyle birlikte çalışıyoruz" dedi.

"Bu defaki çok şiddetliydi"

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, "Dün de oldu bu ara yine artçı sarsıntılar arttı. Bu defaki çok şiddetliydi. AFAD ve itfaiye ile görüştük. Herhangi bir olumsuz haber almadık. Bir yıkıntı ihbarı yok. Şu an için gözükmüyor. Tabii bir panik havasu hakim" diye konuştu.

"Bir metruk bina yıkıldı, camdan atlayanlar oldu"

Malatya Valisi Ersin Yazıcı, "Ekiplerimiz saha taramalarınız gerçekleştiriyor. Şu ana kadar Battalgazi ilçesindeki 1 metruk binada yıkım oldu. Sokaktan geçen 1 çocuğun ayağı kırıldı ve hastaneye intikal ettirildi. Birkaç tane de balkondan atlama vakası mevcut. Ekiplerimiz, sahadaki tarama faaliyetlerini sürdürüyor" diye konuştu. 

"21 ambulans ve yedi UMKE timi görevlendirildi"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Malatya’da 22, Adıyaman’da biri kişi olmak üzere 23 vatandaşımız düşme veya yüksekten atlama sonucu yaralanmıştır. Depremden etkilenen bölge için Malatya’dan 14 ambulans ve üç UMKE timi, Adıyaman’dan üç UMKE timi, Kahramanmaraş’tan iki ambulans ve 1 UMKE timi, Diyarbakır’dan beş ambulans olmak üzere, toplam 21 Ambulans ve yedi UMKE timi görevlendirmesi yapılmıştır" dedi. 

"Yüksekten atlama nedeniyle 22 kişi yaralandı"

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yaptığı açıklamada, "Malatya ili Yeşilyurt ilçesinde 5,3 büyüklüğünde meydana gelen depremde ekiplerimizin saha tarama çalışmaları devam etmektedir. İlk belirlemelere göre bir metruk bina yıkılmış ve iki ağır hasarlı bina yan yatmıştır. An itibari ile can kaybımız yoktur. Korku, panik ve yüksekten atlama nedeniyle 22 vatandaşlarımız hafif yaralanmıştır. Yaralı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Allah ülkemizi her türlü afetlerden korusun” ifadelerini kullandı.