Gündem

Deprem bölgesindeki tahliye uçuşlarında göçmene yer yok

23 Şubat 2023 15:26

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ildeki yüzbinlerce kişi, evlerinden ayrılmak zorunda kalırken Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus, 1 Mart’a kadar bölgeden ücretsiz tahliye uçuşları gerçekleştiriyor. T24’ün edindiği bilgiye göre, bu uçuşlardan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişiler yararlanamıyor.

Kahramanmaraş ve Hatay'da meydana gelen depremlerin ardından birçok depremzede, güvenli-rahat yaşayabilecekleri alanlara geçiş yapmak için THY ve Pegasus’un ücretsiz şekilde gerçekleştirdiği tahliye uçuşlarından yararlandı.

1 Mart’a kadar sürecek tahliye uçuşları, deprem bölgesindeki birçok havalimanından gerçekleştirilirken biletlerin sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verildiği anlaşıldı.

T24’e konuşan yardım çalışmalarına katılan Suriyeli Sufuk Sufuk, “Gaziantep’e kendi imkânlarımla geldim ama dönmek istediğimde havalimanında, ‘Suriyeliler binemez’ dediler. Felaketi hep beraber yaşadık” dedi.

Resmi rakamlara göre, bölgede 1,5 milyondan fazla Suriyeli göçmen bulunuyor. Tahliye uçuşlarında göçmenlere yer ayrılmadığı için bu kişilerin bölgeden kendi imkânlarıyla ayrılması gerekiyor.

Sufuk, Gaziantep’ten kendi imkânlarıyla ayrıldığını belirtirken, “Bu süreçte hep birlikte olmamız lazım. Maalesef ayrımcılık yaşadık” ifadelerini kullandı. 

Ayrıca bölgede çalışan yabancı gazeteciler de aynı durumla karşı karşıya kalıyor, fakat İletişim Başkanlığı’yla görüşme gerçekleştirirlerse tahliye uçuşlarından yararlanabiliyorlar.

Gerekçe: Güvenlik endişesi

T24’ün edindiği bilgilere göre, tahliye uçuşlarından göçmenlerin yararlanamamasının nedeni düzensiz ve kayıtsız göçmenlerden kaynaklanabilecek güvenlik sorunlarına dair endişe.

Sığınmacı Hakları Platformu: Hak gaspı var

T24’ün ulaştığı Sığınmacı Hakları Platformu üyesi Taha El Gazi, rezervasyonu olan göçmenlerin bile uçaklara alınmadığını aktarırken, “Havalimanında sadece Türkiye Cumhuriyeti kimliği olanlar uçabilir denildi. Yol izni istendi. Bu izin Göç İdaresi’nde alınıyor. Fakat bu gidilen ilde alınıyor. İzin alınacak kurum mu kaldı? Göçmenleri uçağa almamak için bahane uyduruyorlar ve burada bir hak gaspı var” dedi.