Gündem

Deprem bölgesindeki 300’den fazla binadan alınan karotlar dayanıklılık testini geçemedi

08 Nisan 2023 18:32

Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinin depremde yıkılan 300’ü aşkın binadan aldıkları karotlar, dayanıklılık testini geçemedi.

İncelemede, 25 olması gereken beton basınç dayanımının 10 megapascal’ın altında ölçüldüğünü belirten KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, "Bu sonuç, yıkımların ana nedenlerinden birinin beton kalitesinin düşüklüğü anlamına geliyor” dedi.

Türkiye Ulusal Risk Kalkanı çalışma gruplarında yer alan Altunışık, Kahramanmaraş ve çevresinde büyük yıkıma neden olan depremler sonrasında üniversiteden 15 kişilik uzman ekiple bölgede incelemelerde bulundu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın görevlendirmesiyle Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay’da 10 bine yakın binayı inceleyip hasar tespit raporu tutan uzmanlar, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturması için bölgedeki yapılardan karot örnekleri de topladı.

Üniversitenin ‘Yapı Sağlığı İzleme Laboratuvarı’nda 300'e yakın numunede deneyler yapan bilim insanları, beton basınç dayanımının, yönetmelikte şart koşulan değerlerin yarısından az olduğunu ortaya koydu.

Karotların, laboratuvar incelemesinde deprem dayanıklılık testini geçemediği saptandı.

Bölgede örnek aldıkları yapılardaki değerlerin, Van depreminden sonra binalardan aldıkları örneklerin değerinden de düşük olduğunu anlatan Altunışık, “Bir betonu elinize alıp, sıkıp kırmaya çalışıyorsunuz. Eğer beton iyiyse kıramazsınız ama beton iyi değilse hemen kırabilirsiniz. İşte bu, betonun dayanımı anlamına geliyor” açıklamasında bulundu.

Altunışık sözlerine, “Bizim Van depreminden sonra yaptığımız incelemelerde oradaki değerler 10 ile 11 megapascal civarındaydı. Buradaki değerlerimiz de 10’un altında, 9 civarlarında” diyerek devam etti.

Altunışık, özellikle 2000 yılından önceki binaların acil olarak kentsel dönüşüme girmesi gerektiğini belirtti. (DHA)