Shell Türkiye, 6 Şubat depremleri sonrasında sivil toplum kuruluşları iş birliğinde, çocuklar, gençler ve kadınlar için bölgede 20 farklı noktada destek merkezi kurdu.
Şirket, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) ile depremzedelerin ihtiyaçları için bir dayanışma ağı oluşturdu.
Hatay Aşağı Ekinci 1 Konteyner Kent’te TEGV iş birliğiyle kurulan Shell Öğrenim Birimi, Belen’deki Basketbol Köyü Konteyner Kent’te TOG iş birliğiyle kurulan Shell Destek Merkezi ve Hatay - İzmir Konteyner Kent’teki TKDF Shell Mor Yerleşke’nin açılışları 7 Eylül tarihinde yapıldı.
Açılışlar sebebiyle düzenlenen basın toplantısında Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, başlattıkları dayanışma hareketinin güçlenerek devam ettiğini belirterek şöyle konuştu:
"Shell Türkiye olarak toplumumuza olan sorumluluğumuzun bilinciyle, afet sonrası bölgenin kalkınması için sosyal projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. Çocuklar, gençler ve kadınlar başta olmak üzere bölge halkına sosyal ve duygusal destek sağlamak için harekete geçtik. Hedefimiz 2 yıl içinde en az 100 bin kişiye ulaşmak. Ayrıca, bölge kadınlarının ekonomik güçlenmesini sağlamak amacıyla Kadınların Elinden sosyal girişimiyle kadın kooperatiflerinin ürettiği ürünleri Shell Select Marketler’de misafirlerimizle buluşturuyoruz.".
Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, TOG Vakfı Genel Müdürü Ayşe Kırımlı, TKDF Başkanı Canan Güllü, TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı
"Öğrenim birimlerinden yılda 15 binden fazla çocuk yararlanacak"
Yapılan açıklamaya göre; Shell-TEGV iş birliğiyle, Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya’daki konteyner kentlerdeki toplam 12 öğrenim biriminin 8’i tamamlanırken, 4’ü kurulma aşamasında.
Bu merkezlerde çocuklara eğitim ve sosyal etkileşim imkanları sunarak iyileşme sürecine katkı sağladıklarını belirten TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı şunları söyledi:
“Deprem bölgesinde 17 Eğitim TIR’ımız Ateşböceğimizle çocuklarımıza sosyal-duygusal etkinlikler veriyor; yaşadıkları travmanın etkisini hafifletmeye çalışıyoruz. Shell Türkiye’nin desteği ile kurmakta olduğumuz öğrenim birimlerimizde yılda 15 binden fazla çocuğumuzun yararlanacak olması bizleri çok heyecanlandırıyor.”
Kahramanmaraş ve Hatay'da 6-17 yaş ve 18-25 yaş arasındaki çocuklar ve gençler için Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) iş birliğiyle kurulan 2 destek merkezinde, gelişime yönelik eğitimler ve atölyeler sunulduğu belirtildi.
Toplantıda konuşan TOG Vakfı Genel Müdürü Ayşe Kırımlı, şu ifadeleri kullandı:
"Depremin üzerinden 7 ay geçti, şimdi toparlanmak ve iyileşme sürecine katkıda bulunmak için dayanışmanın daha uzun soluklu olması gerektiğine inanıyoruz. Destek Merkezleri fikri de bu inançla ortaya çıktı. Destek Merkezlerimizle; başta gençler ve çocuklar olmak üzere depremden etkilenen herkese sosyal ve duygusal destek vermeyi hedefliyoruz. Kitaplık, bilgisayarlı çalışma alanları, gençlerin hem öğrenip hem de üreteceği atölye alanlarının da bulunduğu bu merkezler, minimum 2 yıl boyunca bölge insanının güçlenmesine katkı sağlayacak."
Ayrıca şirket, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) iş birliğiyle Hatay ve Malatya'da 6 Mor Yerleşke kurdu.
TKDF Başkanı Canan Güllü, mor yerleşkeler konusunda şu bilgileri verdi:
"Bölge halkının deprem sonrası dönemde sosyalleşmek ve sosyal ağlarını yeniden inşa etmek; sosyal destek almak ve hakları, sağlıkları ilgili konularda bilgi almak için Mor Yerleşkeler önemli bir rol üstleniyor. Mor Yerleşkelerde, kadınların ve çocukların kendilerini rahat hissettikleri ve yargılanmadan kendilerini ifade ettikleri bir alan sunuyoruz. Bugün itibariyle 30 Mor Yerleşke’de depreme maruz kalanlara hizmet veriliyor. Yerleşkelerin 6’sı, 100. yaşını kutlayan Shell Türkiye tarafından kurularak 1 yıl boyunca hizmet vermesi için finanse edildi. Bu süreçte bize güvendikleri ve yalnız bırakmadıkları için teşekkür ederiz. Dünya Sağlık Örgütü normlarına göre dizayn edilen ve psikolog, sosyal hizmet uzmanı veya ebe ve hemşire, çocuk gelişimci ile hizmet verecek Mor Yerleşkeler yerelden istihdama da katkı sundu."