Gündem

Deprem bölgesinde arama-kurtarma çalışmalarına katılan Polonyalı görevli: Burada büyük bir trajedi var

Polonya'dan gelen 76 kişilik arama-kurtarma ekibi Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta enkaz altından 12 kişiyi çıkardı

16 Şubat 2023 11:19

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'ye gelen Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta enkaz altından 12 kişiyi kurtaran Polonya Kentsel Arama ve Kurtarma Ekibinin (USAR) İrtibat Subayı Binbaşı Jakup Filip, deprem bölgesine ilişkin, “Burada gerçekten çok çok fazla zor duruma şahitlik ettik. Burada büyük bir trajedi var” dedi.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen iki depremin ardından Türkiye'ye arama-kurtarma çalışmaları için ekip gönderen ülkelerden biri de Polonya oldu.

Polonya'dan gelen 76 kişilik arama-kurtarma ekibine sekiz de köpek eşlik etti. Ekip; Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta enkaz altından 12 kişiyi çıkardı.

Türkiye'deki çalışmalarını tamamlayarak ülkelerine dönen ekip, buradaki çalışmaları anlattı.

"Büyük bir trajedi var"

Binbaşı Filip, "Burada gerçekten çok çok fazla zor duruma şahitlik ettik. Burada büyük bir trajedi var" ifadesini kullandı.

Birçok binanın yıkıldığına, insanların hayatlarını, evlerini, paralarını kaybettiğine şahit olduklarını belirten Filip, "Ancak arama-kurtarma çalışmaları esnasında gözlemlediğim şey, insanlar başkalarını kurtarmak için, onlara yardım etmek için, soğuktan korumak için birbirine kenetleniyor" dedi.

"Bu afet gerçekten çok büyüktü, duygusal olarak çok zordu"

Gelecekte de Türkiye için çalışmayı sürdürmeyi istediğini vurgulayan Filip, "Umarım Türk halkıyla yeni yerler inşa etmek ve daha güçlü yarınlar için birlikte çalışmayı sürdürürüz. Bu, benim bir depremden sonra ilk görevimdi. Bu gerçekten çok zordu. Büyük bir felaket bekliyordum ama bu afet gerçekten çok çok büyüktü ve duygusal olarak çok zordu" diye konuştu.

Filip, Türkiye'deki insanların bir an önce iyileşmesini umduğunu dile getirdi. (AA)