Gündem

Deniz kaynaması nedir? İstanbul Yenikapı deniz kaynaması depreme işaret mi?

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Pazartesi günü meydana gelen 7.6 ve 7.7 büyüklüğündeki depremlerden sonra uzmanların uyardığı İstanbul depremi için de endişeler arttı. Özellikle Jeolog Celal Şengör'ün Marmara Depremi için Maraş ile hemen hemen aynı olabilir açıklaması dikkat çekti. Bir vatandaşın da Instagram hesabı üzerinden İstanbul Yenikapı deniz kaynaması görüntüsünü paylaşması sosyal medyada gündem oldu. Vatandaşlar, İstanbul Yenikapı deniz kaynaması ile ilgili detayları merak etti. Peki, deniz kaynaması nedir? İstanbul Yenikapı deniz kaynaması depreme işaret mi?

09 Şubat 2023 10:21

Deniz kaynaması nedir? Neden olur?

İstanbul'un Eminönü ile Zeytinburnu ilçeleri arasında yer alan Yenikapı'da denizde görülen bir değişiklik sosyal medyada gündem oldu. Fokurdayarak kaynayan deniz suyu kısa sürede infiale neden olurken vatandaşlar, deniz kaynamasının depremle bağlantılı olup olmadığını merak ediyor. İstanbul Yenikapı deniz kaynaması nedenleri ise henüz bilinmiyor.

1969 yılında da Portekiz'de meydana gelen 7.9 şiddetindeki deprem ve tsunami ile 2016 yılında Yeni Zelanda'da meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremin ardından denizde benzer görüntülere rastlandığı öne sürüldü. Ancak kimyasalların veya ani sıcaklık değişimlerinin de bu manzarayı oluşturabileceği belirtiliyor.

Deniz kaynaması deprem belirtisi midir?

Konuya ilişkin açıklama yapan deprem ve yer bilimi uzmanları, Kahramanmaraş'tan geçen fay hattını İstanbul'dan geçen hattı etkilemeyeceğini belirtse de Marmara Bölgesi'ndeki büyük deprem hakkında yıllardır yapılan uyarıların dikkate alınmadığını ve yakın zamanda İstanbul merkezli şiddetli deprem yaşanabileceği ihtimalinin altını çizdi. Ancak bu, Yenikapı'daki deniz kaynamasının deprem belirtisi olduğu anlamına gelmiyor. Deniz kaynamasının sebebinin ne olduğu henüz bilinmezken vatandaşlar, söz konusu bölgede jeolojik araştırma yapılması için talepte bulundu.