Dünya

Denek olarak kullanılan 4 bin köpek kurtarıldı, şirkete 35 milyon dolarlık ceza

04 Haziran 2024 07:40

T24 Dış Haberler

ABD'de tıbbi testlerde kullanmak amacıyla hayvan yetiştiren bir şirket, 2022 yılında Virginia'daki tesisinden 4 bin beagle köpeğinin kurtarılmasının ardından 35 milyon dolar gibi rekor bir para cezasına çarptırıldı.

ABD Adalet Bakanlığı, Envigo isimli şirkete hayvan zulmü nedeniyle verilen para cezasının Hayvan Refahı Yasası kapsamında şimdiye kadar verilen en yüksek para cezası olduğunu açıkladı. 

Avukat Christopher Kavanaugh yaptığı açıklamada, "Envigo, kanunlara uymak yerine kâr ve rahatlığa öncelik veren bir iş kültürünü destekledi. Bu duyarsız yaklaşım korkunç sonuçlara yol açtı. Hayvanlara insanlık dışı muamele ve su yollarımızın kirlenmesi gibi birçok zararla sonuçlandı" dedi.

Şirketin 5 yıl boyunca köpek yetiştirmesi de yasaklandı. 

Şirket, itham edilen suçları işlediğini kabul ederek "gerekli altyapı iyileştirmelerini yapmayarak ve gerekli personeli işe almayarak, hayvan ve çevre refahı standartlarımızın gerisinde kaldık ve davranışımızın yol açtığı zarardan dolayı halktan özür dileriz" dedi. 

Şirket ABD hükümetine 22 milyon dolar ödemesinin yanı sıra, Virginia Hayvanlarla Mücadele Görev Gücü'ne yaklaşık 1,1 milyon dolar ve beagle'ların kurtarılmasına yardımları için Amerika Birleşik Devletleri İnsani Yardım Derneği'ne yaklaşık 1,9 milyon dolar ödeyecek.