Dünya

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki sellerde ölü sayısı 400'ü geçti

Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Ruanda, bir haftadır yoğun yağmurdan kaynaklı sel ve toprak kayması felaketiyle mücadele ediyor

08 Mayıs 2023 12:15

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde geçen hafta meydana gelen sel ve toprak kayması felaketinde en az 401 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Ülkenin doğusundaki Güney Kivu bölgesinde yaşanan felaketle ilgili eyalet valisi Theo Ngwabidje Kasi bir açıklama yaptı. Kasi, Reuters'a yaptığı açıklamada en az 401 kişinin öldüğünü söyledi.

Cuma günü yapılan açıklamada, en az 176 kişinin hayatını kaybettiği ve insani yardım ekiplerinin cesetlere ulaşmaya devam ettiği belirtilmişti.

Devlet Başkanı Felix Tshisekedi, bugün (pazartesi) yaptığı açıklamada, ülkesinde ulusal yas ilan edildiğini ve bakanların afet bölgesine gönderilerek afet yönetimini sağlayacaklarını söyledi.

Demokratik Kongo'da sellere neden olan mevsimsel yağışların mayıs ayı sonuna kadar süreceği tahmin ediliyor.

Demokratik Kongo'nun doğu kesimlerini etkileyen felaket Ruanda'yı da vurdu. Ruanda'da en az 131 kişinin hayatını kaybettiği ve binlerce evin yok olduğu aktarıldı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antoni Guterres, cumartesi günü her iki ülke için de başsağlığı mesajı yayımlamıştı. Guterres yaptığı açıklamada, felakete sebep olan yağmurlar için iklim değişikliği vurgusu ve küresel ısınma vurgusu yapmıştı.

Türkiye'nin yaklaşık üç katı yüzölçümüne sahip Demokratik Kongo Cumhuriyeti, dünyanın en fakir ülkelerinden biri olarak gösteriliyor.