Seçim 2023

Demokratik kitle örgütlerinden 'ikinci tur' açıklaması: Umutsuzluk bizden uzakta

"Demokrasi ile saltanatı, özgürlükle esareti, barışla savaşı, adalet ile zulmü, sevgi ile nefreti, tebaa ile yurttaşlığı, gençliğin geleceğini, kadınların özgür birey olma kararlılığını oylayacağız"

19 Mayıs 2023 17:46

Ankara’da demokratik kitle örgütleri, 28 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimine ilişkin ortak açıklama yaptı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Umutsuzluk bizden uzakta, bugün 19 Mayıs. İstanbul'dan Samsun'a çıkan irademiz, azim ve kararlılığımız, o günden bugüne kolektif inancımızdır. Bu inanç ve kararlılıkla, 28 Mayıs'ta yeniden sandık başında olacağız. Demokrasi ile saltanatı, özgürlükle esareti, barışla savaşı, adalet ile zulmü, sevgi ile nefreti, tebaa ile yurttaşlığı, gençliğin geleceğini, kadınların özgür birey olma kararlılığını oylayacağız. Biz varız. 29 Mayıs’ta özgür bir ülkeye uyanmaya kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Ankara’da çok sayıda demokrat kitle örgütü temsilcisi, düzenledikleri basın toplantısında 28 Mayıs’ta ikinci turu yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamayı demokratik kitle örgütleri adına Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan okudu. Örgütün açıklaması şu şekilde:

“Biz buradayız, varız ve 29 Mayıs’ta özgür bir ülkeye uyanmaya kararlıyız. İlk defa karşılaştığımız ve ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile birçok duyguyu aynı anda deneyimledik. Umutla umutsuzluk korku ile cesaret aynı anda sardı bizi yılmadık. Aklın kötümserliğine karşı iradenin iyimserliği ile yeniden ayaktayız. Özgürlüğe, adalete, barışa, eşitliğe, kardeşliğe, demokrasiye su gibi ihtiyacımız olduğu günler Türkiye'sinde, ‘geri geri gitmez hayat, dünle oyalanmaz’ diyoruz ve işte hep birlikte buradayız. Türkiye'nin yarınına ihtiyacımız var. Kadınların özgür, eşit bir yurttaş olarak yaşama hakkına ihtiyacımız var. Gençlerin düşlerinin sınırsızlığının gerçeğe dönüşmesine, kendi ülkelerinde özgürce hayat sürmesine ihtiyacımız var.

"Geleceğimize sahip çıkma kararlığı ile yürek atışlarımızı hızlandırıyoruz"

Eğitimin, sağlığın, barınmanın sosyal devlet ilkesiyle karşılanmasına ihtiyacımız var. Bu vatanı kurtarırken el ele veren, can veren, bize bir ülke emanet edenlerin torunlarıyla birlikte yaşamaya ihtiyacımız var. Çocuklarımızın geleceğinden kaygı duymadığımız yarınlara ihtiyacımız var. Adalete ihtiyacımız var. Laik Türkiye'nin çağdaş ve barış içerisinde geleceğine ihtiyacımız var. Bizlerin, Türkiye'nin yarınlarına ihtiyacımız var. Cumhuriyet'in geleceği, insanlığın geleceği, kadınların ve gençlerin geleceği için kalpten bağlanmış toplumları domuz bağları da parmak sallamalar da asla korkutamaz ve teslim alamaz. Tam da bu nedenle, geleceğimize sahip çıkma kararlığı ile yürek atışlarımızı hızlandırıyoruz. Korkmuyoruz ve buradayız.

"Umutsuzluk bizden uzakta"

Umutsuzluk bizden uzakta, bugün 19 Mayıs. 19 Mayıs, Mustafa Kemal Atatürk'ün ve arkadaşlarının 104 yıl önce, esaret altında işgal edilmiş bir ülkeden özgür bir ülke yaratma kararlılığının adıdır aynı zamanda. İstanbul'dan Samsun'a çıkan irademiz, azim ve kararlılığımız, o günden bugüne kolektif inancımızdır. Yürek atışlarımızdır. Bu inanç ve kararlılıkla, 28 Mayıs'ta yeniden sandık başında olacağız. Demokrasi ile saltanatı, özgürlükle esareti, barışla savaşı, adalet ile zulmü, sevgi ile nefreti, tebaa ile yurttaşlığı, gençliğin geleceğini, kadınların özgür birey olma kararlılığını oylayacağız. 28 Mayıs'ta oylarımızı kullanmak, sandıklarımıza, ülkemize, geleceğimize, Cumhuriyetimize sahip çıkmak hepimizin sorumluluğu. Bu sorumlulukla 29 Mayıs'ta Gezi’nin 10.yılında halkların özgürlük için isyana durmuş güzel günlerine uyanacağız. 28 Mayıs'ta Cumhuriyet'in kalp atışlarını hızlandırmaya var mısınız? Biz varız. 29 Mayıs’ta özgür bir ülkeye uyanmaya kararlıyız.”

Açıklamaya katılan kurumlar şöyle:

"Anadolu Güç Birliği Konfederasyonu, Ankara Cumhuriyet Gazetesi Okurları, Ankara Dayanışma Derneği, Ankara Tabip Odası, Ankara Tiyatro Yapımcıları Derneği, AnTiYapı, Avrupa Türk Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği, Aydos Dernekler Federasyonu, Bilim Sanat Edebiyat Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Çiğdemim Derneği, Çorum Hitit Dernekleri Federasyonu, Dil Derneği, Hünkar Hacı Bektaş Veli Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği, Devrimci 78'liler Federasyonu, Erzurumlular Dayanışma Federasyonu, Hacı Bektaş Eğitim ve Kültür Derneği, Hukukçu Dayanışması, Hüseyin Gazi Derneği, Kars ve Çevre İlleri Demokrat Dernekler Federasyonu, KESK Ankara Şubeler Platformu, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu, Kültür Sanat Eğitimcileri Derneği, Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği Ankara Şubesi, Malatya Dernekler Birliği, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Vakfı, Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği, Sosyal Demokrasi Derneği, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB), TOBAV, Tüketici Hakları Derneği, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Türkiye İnsan Hakları Kurumu Vakfı, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, Yozgat Demokrat Dernekler Federasyonu, 2021 Tüm Emekli Sendikası, 29 Ekim Kadınları Derneği." (ANKA)