Gündem

Demokrasi İçin Birlik: Her şey güzel olacaksa, mücadeleyle olacak

"İktidarın seçim sonucunu YSK eliyle değiştirebileceği ortaya çıktı"

24 Mayıs 2019 01:07

Demokrasi için Birlik (DİB), YSK’nin İstanbul seçiminin iptali kararı ve 23 Haziran’da yenilenecek seçime ilişkin yaptığı basın açıklamasında, “İstanbul yeniden kazanılacaksa hep birlikte kazanılacak” dedi. Açıklamada “YSK güvenilirliğini ve adilliğini yitirdi. Yurttaşların gözünde meşruiyetini yitirdi. YSK’nin iptal kararı yanlıdır. Bu kararla seçim güvenliği ortadan kaldırıldı. İktidarın seçim sonucunu YSK eliyle değiştirebileceği ortaya çıktı. Seçimlerin güvenliğinden sorumlu İçişleri Bakanı, muhalefeti tehdit etmekten kaçınmıyor. Bu açıdan eşit ve adil bir seçimden bahsedilemez. Ekrem İmamoğlu bugün halkın gasp edilen iradesini temsil ediyor. Demokrasi güçlerine sesleniyoruz; her şey güzel olacaksa mücadeleyle olacak” ifadeleri kullanıldı.

Demokrasi İçin Birlik, İstanbul Mimarlar Odası’nda Yüksek Seçim Kurulu YSK’nın İstanbul seçiminin iptal kararı ve 23 Haziran’da yenilecek seçime ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Demokrasi İçin Birliği oluşturan bileşenlerin temsilcileri ve sanatçılar katıldı. Ortak açıklamayı Sanatçı Orhan Alkaya okudu.

Pirha’da yer alan habere göre, DİB’in ortak açıklamasında öne çıkan bölümler şöyle:

“İstanbul yeniden kazanılacaksa hep birlikte kazanılacak. YSK hukuk dışı bir kararla KHK’lıların mazbatalarına el koydu. İstanbul seçimlerini iptal ederek seçme ve seçilme hakkını ihlal etti. Tek adam rejiminin demokrasi dışı adımlarına ve provokasyon girişimlerine karşı dikkatli olunmalıdır. Hapishanelerde binlerce kişi açlık grevinde. Yasaların uygulanması için açlık grevi yapanlar ölüm sınırına yaklaşıyor. Açlık grevlerine sessiz kalmak, hak hukuk ve adalet çağrılarını boşa düşürüyor. YSK güvenilirliğini ve adilliğini yitirdi. Yurttaşların gözünde meşruiyetini yitirdi. YSK’nin iptal kararı yanlıdır. Bu kararla seçim güvenliği ortadan kaldırıldı. İktidarın seçim sonucunu YSK eliyle değiştirebileceği ortaya çıktı. Seçimlerin güvenliğinden sorumlu İçişleri Bakanı, muhalefeti tehdit etmekten kaçınmıyor. Bu açıdan eşit ve adil bir seçimden bahsedilemez. Ekrem İmamoğlu bugün halkın gasp edilen iradesini temsil ediyor. Demokrasi güçlerine sesleniyoruz; her şey güzel olacaksa mücadeleyle olacak. İstanbul halkının olacaksa şehir hep birlikte kazanılacak. Yerel örgütlenmeler güçlendirilerek olacak. DİB olarak tüm demokrasi güçlerini, demokrasi seferberliğine davet ediyoruz. 23 Haziran sonuçlarının tanınmamasına karşı cesaret ve mücadeleyle kazanacağız.”

“Demokrasi mücadelesi kazanacak”

Ortak açıklamanın ardından kurum temsilcileri kısa konuşmalar gerçekleştirdi.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “YSK’nin gerekçelendiremediği karar bir avuç insanın isteği doğrultusunda çıkarılmış. 23 Haziran akşamı Ekrem İmamoğlu ile birlikte 81 milyonun demokrasi mücadelesi kazanacak” dedi.

“Bu seçim referanduma dönüştü”

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Esengül Demir, “HDP demokrasi ittifakının yanında yer alacağını açık bir şekilde ifade etti. Ekrem İmamoğlu artık CHP’nin adayı olmaktan çıktı. Tüm muhalefetin adayıdır. Bu seçim de yerel seçim olmaktan çıkıp referanduma dönüştü. Kazanılmış hakkımızı yeniden kazanmak için yola çıkıyoruz. İstanbul halkların, kadınların, gençlerin, emekçilerindir. İstanbul bizimdir” şeklinde konuştu.

“İstanbul yağma ve rant düzeni ile yönetilmektedir”

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan da, “Buradaki birliktelik karanlığı dağıtmak için bir ışıktır. İstanbul 25 yıldır adeta yağma ve rant düzeniyle yönetilmektedir. Gücümüzü ve birliğimizi sandıkla sınırlamadan ilerletmek için, sandıktan sonrasında da demokrasiyi ilerletecek bir mücadeleyi örgütlemeliyiz” diye konuştu.

“Bizim verilemeyecek hesabımız yok”

SODEV Başkanı Ertan Aksoy, “Bütün dolandırıcılar yakalandıklarında, ‘Bizim verilemeyecek hesabımız yok’ diye başlar konuşmaya. ‘Çaldılar’ söylemi de böyle. Bağımsızlığı kalan ne Merkez Bankası var, ne yargı var, ne emniyet var. Tüm bu olumsuzluklara rağmen umudun büyük olduğunu düşünüyorum. Tek adam rejimine rağmen yılmayan bir kesim var ve onların inancı kazanacak” ifadelerini kullandı.

“Devlet Kürt’ün iradesini yok saydığını kanıtladı”

HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit da, “31 Mart eşit koşularda girilen bir seçim olmadı. Ancak bölgede bu eşitsizlikler daha fazlaydı. Bununla da yetinilmeyip seçim sonrası seçilmişlerin mazbatalarına el konuldu. Devlet Kürt’ün iradesini yok saydığını kanıtladı. Bugün AKP-MHP faşizminden çıkışın yolunu arıyoruz. İlk haksızlıkta gerçek anlamda sesimizi yükseltebilseydik bugün bu noktaya gelmeyecektik. Bunun için başa dönmemiz gerekiyor. Çıkışı kaybettiğimiz yerde bulmamız gerekiyor” dedi.

Halkevleri Genel Başkanı Nuri Günay, “YSK’nin halkın iradesini gasbettiğini biliyoruz. Ancak görevimiz bunu tüm İstanbul ve tüm Türkiye’ye anlatmak. Buradan yapılan çağrı çok önemli. 24 Haziran’da ülkedeki adaletsizliğe karşı mücadelenin yükseltilmesinin anlamlı olduğunu düşünüyoruz. Seçim sonrası bu mücadele adalet mücadelesi olarak ilerletilmelidir” diye konuştu.

Kaldıraç Dergisi Sözcüsü, “Kaybettiler, yine kaybedecekler. Sonucu belirleyecek bizim örgütlülüğümüz olacak. İmamoğlu’nun kazanması tek başına yeterli olmayacak. Bizim ne kadar örgütlü olduğumuz önemlidir” dedi.

Demokratik Alevi Dernekleri Yöneticisi Bülent Felekoğlu da, “Türkiye Devlet sistemi bir karar verme sürecinde. Buna da demokrasi güçleri karar verecek. Ekrem İmamoğlu’na verilen bu destek demokratik yaklaşımın bir karşılığıydı. Birlik döneminden geçiyoruz. İlerleyen sürecin nasıl şekilleneceğini demokrasi güçleri belirleyecek. Yaşanacak ortak bir vatan için birlikte mücadele etmek zorundayız” diye konuştu.