Gündem

Demirtaş’tan, “suçlamalar ve gerçekler” kitapçığı

"Her zaman olduğu gibi, bu duruşmada da arkadaşlarımla birlikte hakikatleri anlatacağız"

15 Nisan 2021 16:08

T24 Ankara

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hakkında açılan 6-8 Ekim Kobani olayları ile ilgili davanın 3 bin 530 sayfalık iddianamesindeki suçlamalara, avukatlarının hazırladığı kitapçıkla yanıt verdi. Demirtaş, 26 Nisan’da ilk duruşması yapılacak dava konusunda, “Kitapçıkta hakkımdaki iddialara ilişkin çarpıcı gerçekleri bulacaksınız. Duruşmada da her zaman olduğu gibi hakikatleri anlatacağız” dedi.

Daha önce yargılama süreçleri ile ilgili geniş bir dosya da hazırlayan Demirtaş’ın avukatları tarafından hazırlanan kitapçıkta, yaşanan olaylar özetlendi ve suçlamalar sıralandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu davalardaki hak ihlalleri ile ilgili verdiği kararların da özetlendiği kitapçıkta, açılan son davanın, Demirtaş’ın tutuklu olarak yargılandığı, AİHM’nin de Türkiye’yi mahkum ettiği ana davadaki suçlamalar arasında zaten yer aldığının altı çizildi. Kitapçıkta, açılan son davanın iddianamesinde yer alan çelişkiler şöyle sıralandı:

- Demirtaş’ın yaptığı konuşmaların bağlamından kopartılarak verildiği,

- Daha önce suç olarak değerlendirilmeyen sözlerin yeniden suç olarak gösterilmesi,

- Tanık ifadelerinin tutuklama kararından sonra alınması,

- Tanıkların çelişkili beyanlarda bulunmaları,

- Tanıkların tahmin ve yorumlarının olgu olarak ele alınması,

- Demirtaş’a ait olduğu iddia edilen twitter hesabındaki paylaşımların suçlama olarak gösterilmesi. Ancak Demirtaş’ın gerçek hesabının farklı olması. Bunun kanıtlanmasına rağmen savcılığın sahte hesabı esas alması.

Kitapçıkta, kronolojik olarak yaşanan süreçler de anlatıldı. Demirtaş’ın konuşmalarının tamamının izlenebilmesi için kitapçığa karekodlar da konuldu.

Demirtaş’tan mesaj

Kitapçığın ekinde mesajı yer alan Demirtaş da şunları kaydetti:

“Bu satırları 4 Kasım 2016’dan bu yana tutuklu bulunduğum ve AİHM kararına rağmen hukuksuz bir şekilde tutulmaya devam ettiğim Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden yazıyorum. Size değerli avukatlarımın hazırladığı bir kitapçığı sunuyorum. Bu kitapçıkta hukuki durumunun yanı sıra 6-8 Ekim Kobani davalı olarak bilinen davanın iddianamesinde bulunan hakkımdaki iddialara ilişkin çarpıcı gerçekleri bulacaksınız. Söz konusu davanın ilk duruşması, 26 Nisan 2021 tarihinde Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Her zaman olduğu gibi, bu duruşmada da arkadaşlarımla birlikte hakikatleri anlatacağız.”