Gündem

'Demir Yumruk' operasyonunda tutuklanan Erol Evcil: Tutukluyken borçlarım birikti, devleti dolandırmadım

'Demir Yumruk' operasyonunda Erol Evcil'in de arasında bulunduğu 5 kişi tutuklanmıştı

05 Temmuz 2022 12:00

Demir çelik sektöründe sahte fatura düzenleyerek kamunun 25 milyar lira zarara uğratıldığı iddiasıyla gerçekleştirilen 'Demir Yumruk' operasyonu kapsamında tutuklanan Erol Evcil’in ifadesi ortaya çıktı. Suçlamaları reddeden Evcil, sektörde 4 tane fabrikası olduğunu ve 3 bin 800 kişinin çalıştığını, tutuklu kaldığı dönemde vergi borçlarının biriktiğini belirterek, "Bunların vergi borcu 3 milyar 9 milyon civarındadır. Bu borç oluştuğunda 10 yıl tutuklu kalmıştım. Daha önce 'çete kurmak' ve 'dolandırıcılıktan' yargılandım, beraat ettim. Dolandırıcılık amacıyla hiçbir şey yapmadım. Vergi borçlarımın olduğu 2 şirket vardır. Devleti dolandırmadım örgüt kurmadım” dedi.

“Sadece vergi borcum var”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, demir çelik sektöründe faaliyet gösterdiği öne sürülen 3 ayrı suç örgütüne yönelik soruşturmada operasyon düğmesine basmış, bu kapsamda aralarında Nesim Malki cinayetinin azmettiricisi olduğu iddiasıyla yargılanan Erol Evcil’in de bulunduğu 326 kişi gözaltına alınmıştı. Evcil, dün sevk edildiği sulh ceza hakimliğince tutuklandı. Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğindeki sorgusunda Evcil, suçlamaları reddederek, şunları söyledi:

“Benim 4 tane demir çelik fabrikam vardır. Toplam 3 bin 800 kişi çalışmaktadır. Bunların vergi borcu 3 milyar 9 milyon civarındadır. 2006-2015 yıllarında bu borç oluştu. Bu borç oluştuğunda 10 yıl tutuklu kalmıştım. Daha önce 'çete kurmak' ve 'dolandırıcılıktan' yargılandım, beraat ettim. Ben dolandırıcılık amacıyla hiçbir şey yapmadım. Vergi borçlarımın olduğu 2 şirket vardır. Sivas’taki demir çelik fabrikasında beraat ettiğim dosya kesinleşmediği için üzerinde tedbir vardır. Benim ne örgüt kurma, ne vergi kaçakçılığı ne de devleti dolandırma gibi bir niyetim yoktur. Sadece vergi borcum vardır. Ben örgüt kurmadım. Devleti hiçbir şekilde dolandırmadım, suçsuzum”

“Üzerinden sadece 5 bin lira çıktı”

Evcil’in avukatları da müvekkillerinin suçsuz olduğunu savundu. Avukat Mehmet Er, müvekkilinin medyatik biri olduğunu belirterek, ikameti İskenderun olmasına karşın dosyanın neden Ankara’da yürütüldüğünü anlamadıklarını söyledi. Avukat Er, gözaltına alındığında müvekkilinin üzerinden sadece 5 bin lira çıktığını kaydederek, “Müvekkilimizin hangi kamu kurumunu dolandırdığı belli değildir. Vergi suçu ayrıdır vergi borcu ayrıdır. Müvekkilimiz vergi suçu işlememiştir, vergi borcunu ödememiştir. Fabrikalarında haciz vardır. Bir tane fabrikasının sadece elektrik gideri 140 milyon, gaz gideri 40 milyondur. Binlerce çalışanı vardır, tutuklandığı takdirde fabrikalar kapanacaktır. Çok fazla insan mağduriyet yaşayacaktır” dedi.

“Vergi borcu dolandırıcılık değildir”

Avukar Sabri Erhan Özkan ise, şunları söyledi:

“Müvekkilimin örgüt kurduğu iddia edilen kişilerin yarısı akrabasıdır diğer yarısı ise yanında çalışan personelleridir. Yapılan soruşturma kapsamında ele geçirilen belgelerde, tape kayıtlarında tek bir delil elde edilememiştir. Müvekkilimiz kasten vergi borcunu ödememezlik yapmamıştır. Vergi dairesinin alacağı varsa bunu tahsil edecek merciler vardır. Konutunda ve fabrikasında yapılan aramalarda suç unsuruna rastlanmamıştır. Ülkemizde birçok şirketin vergi borcu vardır. Vergi borcu olması dolandırıcılık suçu işlendiği anlamına gelmez.”

TIKLAYIN - 'Demir Yumruk' operasyonunda Erol Evcil'in de arasında bulunduğu 5 kişi tutuklandı