Seçim 2024

DEM Parti'nin İstanbul adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni oldu

DEM Parti, yerel seçime az bir süre kala kritik öneme sahip ve dengelerin sürekli değiştiği İstanbul ve 40 ilin belediye başkan adaylarını açıkladı

09 Şubat 2024 15:09

T24 Haber Merkezi

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Sözcüsü Ayşegül Doğan, 31 Mart yerel seçimleri için İstanbul Eş Genel Başkan adaylarının Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni olduğunu açıkladı. DEM’den edinilen bilgilere göre yasalar iki eş başkan adayına izin vermediği için, partinin resmi adayı ve seçim pusulasında yer alan adayı Beştaş olacak.

Partinin genel merkezinde konuşan Doğan, "Parti olarak aldığımız tüm kararlarda buluşmalarımızdaki talepler etkili oldu. Bugün itibarıyla yeni bir aşamadayız. Gelinen aşamada önseçim ve eğilim uzlaşısı kapsamında adaylarımızı açıklamaya devam ediyoruz." dedi. 

Doğan, İstanbul adaylarını duyurmadan önce, "Tüm bu kararları halk oylamalarıyla, önseçim, kent uzlaşısı, eğilim yoklamasıyla aldık dedik ama bizi bu sürece getiren bazı hatırlatmalar da yaptık. Yüzlerce halk buluşması dedik. Alanlardayız sokaklardayız meydanlardayız dedik. DEM Parti çatısı altında yan yana gelen demokrasi güçleriyle birlikte alıyoruz bu kararları dedik. Amacımız bu yürüyüşte o güçleri çoğaltmak bu sesleri yan yana gelmeleri daha da büyütmek dedik en başından beri." ifadelerini kullandı. 

Doğan, önce 16 büyükşehir, 40 il ve 3 ilçe ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayını açıkladı. 

Kent uzlaşısı kapsamında DEM Parti’nin açıkladığı adaylar arasında, İzmir, Adana, Mersin gibi iller yer almazken; Ankara ve Adana için değerlendirmelerin sürdüğü belirtiliyor. 

Partiden yapılan açıklamaya göre aralarında İstanbul'un da bulunduğu 16 büyükşehir belediyesi için açıklanan eş başkan adayları şöyle;

İstanbul Meral Danış Beştaş, Murat Çepni, Diyarbakır Ayşe Serra Bucak Küçük, Doğan Hatun, Mardin Devrim Demir, Ahmet Türk, Van Neslihan Şedal, Abdullah Zeydan, Bursa Kasım Yıldırım, Bilmez Erboğa, Antalya Kemal Bülbül, Nesibe Bahadır, Eskişehir Gamze Toprak, Suat Başaraner, Denizli Cevahir Kayar, Hanifi Yıldırım, Sakarya Engin Güleser, Emine Melis Tantan, Konya Gülbahar Gündüz, Bülent Kılıç, Samsun İnci Aydın, Hasan İlten, Ordu Zeynep Toptaş Yılmaz, Necmettin Durmuş, Trabzon Leyla Üzüm, Samedin Gündoğan, Kayseri Remziye Erener, İhsan Sarıyar, Kahramanmaraş Fatma Şıkyürek, Ali Ardıç, Malatya Sevim Şimşek Bayram, Abdulvahap Ekim.

TIKLAYIN - DEM Parti 16 büyükşehir, 40 il ve 3 ilçe adayını açıkladı

"4 Aralık'ta burada buluşup ilk MYK'da çıkan eğilimi açıkladığımızda bunu parti meclisine götüreceğimizi de söylemiştik." diyen Doğan, adaylarla ilgili değerlendirmeler yapıldığını belirterek, "PM'de bu öneriler konuşuldu ardından yazılı açıklama yapıldı. Gelinen aşamada ben DEM Parti olarak bu yazılı açıklamadan tartışmaları analizleri yorumları değerlendirmeleri bizler de izliyoruz takip ediyoruz tabii ki. Bu açıklamamızdan bazı hatırlatmalar yapma ihtiyacı duyduk. Ogün vereceğimiz kararlar ve kuracağımız stratejik denklemlerle bütün Türkiye halklarına kazandıracağız demişiz. Parti Meclisimizde kamuoyunun merakla beklediği yerel yönetim seçimlerine ilişkin stratejimizin tartışıldığını ve bu kapsamda da neler yapacağımızın maddelendirildiği bir metin paylaşıldı kamuoyuyla." dedi. 

Doğan'ın açıklamaları şöyle: 

“Cizre'den geliyorum. Ayağımın tozuyla karşınızdayım aslında. 1 Şubat’tan bu yana Kars ve Van’dan başlayan Özgürlük Yürüyüşü, bugün dokuzuncu gününde. Yeni duraklarda çok coşkulu, heyecanlı buluşmalarla devam ediyor. Özgür Yürüyüşü, eşitlik, özgürlük adı üzerinde olduğu gibi adalet ve barış talebiyle 15 Şubat’a kadar devam edecek. Buradan Özgürlük Yürüyüşçülerine azim, kararlılık ve yarattıkları umut için DEM Parti adına en sıcak selamlarımızı göndermek istiyorum. Tecrit sadece İmralı Adası’nda ya da hapishanelerde değil malumu olduğu üzere. Ne yazık ki çoğumuzun hayatında. İşte o yüzden DEM Parti olarak ‘tecrit her yerde’ diyoruz. İtiraz hakkımız, adalet talebimiz, isyanımız, ifade ve düşünce özgürlüğümüz kuşatılmış vaziyette. O yüzden tecrit her yerde. O yüzden tecrit bir kartopu gibi büyüyerek hepimizi, ne yazık ki Türkiye’yi rehin alıyor. Kartopu gibi büyüyor çünkü ülkenin her bireyine tek tek yeni bir yaşam biçimi ve yeni bir yaşam formu da yatıyor. İşte buna karşı yürüyen Özgürlük Yürüyüşçülerine tekrar buradan selam olsun.

TIKLAYIN - DEM'in İstanbul adayı Murat Çepni kimdir?

"Helalleşmeyeceğiz"

Hatay’da, Adıyaman’da, Maraş’ta büyük yıkımın yaşattığı acılara rağmen, itirazlarını, isyanlarını, seslerini yükselten herkese, tüm acılı depremzedelere bir kez de buradan yalnız değilsiniz diyoruz. Yaşananlar, bizlere bu acıları reva görenler, gördürtmeye devam etmek isteyenler, unutulmayacak, unutturulmayacak. Mutlaka takipçisi olacağız. Hesap soracağız, helalleşmeyeceğiz. Bunun da ayrıca bilinmesini isteriz. Toplumsal talep, öneri, itiraz ve isyanları en çok duyan parti olarak birlikte hesap soracağız, birlikte affetmeyeceğiz ve birlikte helalleşmeyeceğiz.

"Bugün itibarıyla yeni bir aşamadayız"

"Maalesef hemen her açıklamamızda Türkiye’de hangi koşullarda ve nasıl yerel seçimlere hazırlandığımızı da işte bu acı olayları da yaşananları da hatırlatarak başlıyoruz. Geçen hafta toplanan Merkez Yürütme Kurulu’muz sonrası aldığımız kararları burada sizlerle paylaşmıştım. O gün de hatırlatmıştım, bugün de hatırlatmak istiyorum. Tekrar hatırlatmakta fayda olduğunu düşünüyoruz. Parti olarak aldığımız tüm kararlarda Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yaptığımız çeşitli buluşmalarda, halk buluşmaları ve diğerleri... İşte buralardaki talepleri, eleştiriler belirleyici oldu. Merkezi Seçim Koordinasyonu’muzun çalışmaları netleştikçe aşama aşama sizlerle paylaşıyoruz, paylaşmaya devam edeceğiz. Bugün itibariyle yeni bir aşamadayız. Gelinen aşamada, ön seçim, eğilim yoklaması sonuçlarını kent uzlaşısı kapsamında belirlenen seçim bölgelerini açıklamaya devam ediyoruz. Malumunuz kent uzlaşısı hem ön seçimin hem de eğilim yoklamasını hem de yan yana gelişleri kapsayan ve bizim 2024 Mart ayına hazırlanırken bu kapsamda hazırlıklarımızı sürdürdüğümüz bir çerçeve. Açıklayacağım belediye başkan adaylarımıza, il ilçe örgütlerimize, tüm demokrasi güçlerine, bizimle yan yana duran herkese şimdiden başarılar dilerim.

"Üçüncü yol temel stratejik hattımız"

İdeolojik, politik duruşumuz ve siyaset dilimizle ne statükocu ne de restorasyoncu çizgiye benziyoruz. Demokrasi, özgürlük, barış ve adalet değerlerini örecek üçüncü yol temel stratejik hattımızdır. DEM Parti, kendisini mücadele ve müzakere partisi olarak görmektedir. Bu yol sadece seçimde kazanım elde etme yolu değildir, aynı zamanda Kürt sorununun demokratik çözümü, kayyum gasplarına karşı halk idaresine sahip çıkma, yolsuzluğa ve çürümüşlüğe karşı halkın işine, aşına ve özgürlüğüne sahip çıkma yoludur. Bunu neden hatırlatma ihtiyacı hissettik? Çünkü tartışmalar dünden bağımsız, olanlardan bağımsız, bugüne kadar kat edilen yollardan bağımsız ele alınabiliyor. Küçük bir katkımız olsun istedik. Bu ülke yurttaşlarının, Türkiye halklarının yani hepimizin kazanacağı tüm seçenekler değerlendirildi iddialıyız ‘DEM gelir devran döner’ diyoruz. Kaybettirmek ya da kazandırmak için değil, kazanmak için iddialıyız. Şunu çok iyi biliyoruz ki kaybettirmek ya da kazandırmak seçeneklerine sıkıştırılamayacak kadar güçlü ve tecrübeli bir siyasal hareketiz. Kararlarımızı kimilerine rest ya da kimilerine jest olsun diye anlıyoruz. Dolayısıyla kimseye rest, kimseye de jest yapmıyoruz. Her şey oldukça açık, son derece ilkeli ve şeffaf bir biçimde dün olduğu gibi bugün de ortaya konuyor.

Siyaset halklar için eşitlik, adalet, özgürlük, refah ve daha iyi koşulların oluşması planlanması kurgulanması ve uygulanabilir hale gelmesi için yapılır. Diğer partiler kendilerini daha iyi hissetsinler, daha iyi daha kötü hissetsinler diye değil, bizim amacımız bu değil. Halklar kendilerini daha iyi daha özgür barış içinde bir ülkede yaşar halde hissetsinler diye. Biz algılarla ya da algı operasyonlarıyla yönlendirebilecek bir parti değiliz. Gözü, kulağı gönlü bizimle olanlarla olmayanları ayırt edebilecek kadar da büyük bir tecrübeden, deneyimden, ağır bedellerden süzülüp gelen bir siyasal hareketiz.”

TIKLAYN - DEM Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Meral Danış Beştaş kimdir?

Tartışma konusu olmuştu 

Partinin İstanbul'da aday çıkarma yönünde bir karar alması halinde, Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş'ın partinin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Eş Başkan Adayı olmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Başak Demirtaş, “Bana bir görev düşerse bu konuda hazırım. Barış ve demokrasinin önünü açacağına inanırsak ve bunun için bir sorumluluk düşerse hazırım” demişti.

Başak Demirtaş'ın adaylığının tartışma konusu olmasının ardından DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, cezaevinde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na adaylığı konusuna açıklık getirdi. Koçyiğit, “Başak arkadaşımızın yaptığı açıklamanın kendisi bizim açımızdan resmi başvuru niteliğindedir” demişti.

TIKLAYIN - DEM Parti: Başak Demirtaş'ın yaptığı adaylık açıklaması bizim açımızdan resmi başvuru niteliğindedir

Son genel seçimde yaşanan kayıpların telafi edilmesi gerektiğini belirten Selahattin Demirtaş, "DEM Parti kimsenin payandası değil” ifadelerini kullanmıştı. 

TIKLAYIN - Selahattin Demirtaş: DEM kimsenin payandası değil

DEM Parti'nin İstanbul'da aday gösterme kararı ve Başak Demirtaş'ın adının öne çıkmasıyla birlikte CHP'ye yakın isimlerden gelen "Demirtaş AKP'nin adayı" eleştirilerine Grup Başkanvekili Sezai Temelli, "Bizim üzerimizden kendi başarısızlıklarını örtmeye çalışmaları kabul edilemez " şeklinde yanıt vermişti. 

TIKLAYIN - DEM Parti'den aday görüşmeleri tepkisi: Partimizin üzerinden kendi başarısızlıklarını örtmeye çalışmaları kabul edilemez

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, ortak görüş birliği sonucunda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday olmayacağını duyurmuştu. DEM Parti de, Demirtaş'ın ardından İstanbul adaylarını önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacaklarını açıklamıştı

Demirtaş iddialara tepki göstermişti 

Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, eşi Başak Demirtaş'ın İstanbul adaylığından çekilmesi ve seçim süreciyle ilgili son gelişmeler üzerine "aktif siyaseti bıraktığını" duyurmasından aylar sonra bir açıklama yaparak, "Başak Demirtaş'ın adaylık iradesi kamplaştırmayı, kutuplaştırmayı, düşmanlaştırmayı bitirip herkesin herkesle konuşabileceği bir siyasi atmosferi yaratmaya katkı sunma amacıyla yapılmıştı. Halen dağlardan şehirlere gencecik evlatlarımızın cenazeleri gelmeye devam ederken “terörü kınama” korosunun timsah gözyaşları dökmesi dışında, birilerinin elini taşın altına koyması tüm belediye koltuklarından daha değerli değil mi? “Değil” diyenler bundan sonra -inşallah olmaz- asker cenazelerinde tespih boncuğu gibi dizilip boy göstermesinler. Başak Demirtaş'ın adaylık iradesi, DEM Parti’nin ısrarla kurmaya çalıştığı üçüncü yol siyasetini görünür kılmak içindi. “Biz koltuk, makam, rant için değil, halkın acil ihtiyacı olan demokrasi, adalet, barış için siyaset yapıyoruz” demek içindi. “Hayır, bu değerler benim belediye koltuğumdan kıymetli değil” diyen varsa bundan sonra adaletten, demokrasiden dem vurmasın. Başak Demirtaş'ın adaylık iradesi sıkılı yumrukları açmak, tokalaşmayı hatırlatmak içindi. Bunun kıymetini anlayamayanlar bundan sonra yumruk yediklerinde ah vah etmesinler en azından. Başak Demirtaş'ın adaylık iradesi, en ağır bedelleri ödemesine rağmen demokrasi ve barış demekten vazgeçmeyen Kürt halkının ve DEM Parti’nin samimi, erdemli duruşunun göstergesiydi. Hayatı boyunca tek bir bedel ödemeden oturduğu yerden “kocası için pazarlık yaptı” diyen ahlak yoksunları, en azından bundan sonra biraz olsun ahlaklı olmaya çalışsınlar." mesajını vermişti.

TIKLAYIN - Demirtaş: AKP ve DEM Parti arasında görüşme yoksa büyük bir eksikliktir