Gündem

DEM Parti kadın cinayetlerini meclis gündemine taşıdı: Türkiye'de son 20 yılda kaç kadın erkekler tarafından katledildi?

13 Ağustos 2024 12:37

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mardin Milletvekili Saliha Aydeniz, artan kadın katliamları ve kadına yönelik şiddeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a sordu.
 
Türkiye’de kadın katliamlarının sayısı 2000’li yıllarda geçmiş yıllara göre büyük artış gösterdi. DEM Parti'nin verdiği önergede, 474 kadının katledildiği ve 2019 yılının ülkede son 10 yılda en fazla kadının katledildiği yıl olduğu bilgileri paylaşıldı.

"İstanbul Sözleşmesinin olduğu yıl kadın cinayetleri sayısı düştü"

2010-2019 yılları arasında kadın katliamların sayısında sadece, İstanbul Sözleşmesinin imzalandığı yıl olan 2011 yılında düşüş görüldüğüne dikkat çekilen önergede, “2008 yılından 2023 yılı başlangıcına kadar en az 4bin 200 kadının katledildiği tahmin edilmektedir. JINNEWS kadın haber ajansının verilerine göre 1 Ocak-31 Temmuz tarihleri arasında en az 212 kadın katledilmiş, 122 şüpheli ölüm gerçekleşmiştir. Bu verilere göre sadece temmuz ayında 21 kadın ve 4 çocuk katledilmiş, 22 kadın ve 2 çocuk şüpheli şekilde yaşamını yitirmiştir. Son olarak 10 Ağustos’ta İstanbul’da Arnavutköy Taşoluk Mahallesi’nde Serpil Gül, evli olduğu erkek Harun Gül tarafından sokak ortasında ateşli silahla katledilmiştir” ifadelerine yer verildi.  
 
 
Aydeniz, Bakan Göktaş'ın cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:
 
  • Kadına yönelik şiddete dair veriler neden kamuoyuyla paylaşılmamaktadır? 
  • İstanbul’da katledilen Serpil Gül, bu yılın başlangıcından beri bir erkek tarafından katledilen kaçıncı kadındır?
  • Kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi için toplumsal cinsiyet eşitlikçi politikalar uygulanması, suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması ve kadına karşı şiddet ile mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü ve etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesi ile ilgili bir Bakanlık çalışması yapılmakta mıdır?  
  • İstanbul Sözleşmesi’nin iptalinden sonra kadına yönelik şiddette artış oranı nedir? 
  • Kadına yönelik şiddete karşı etkin mücadele için devletlere sorumluluk yükleyen İstanbul Sözleşmesi geri getirilecek midir?
  • 6284 Sayılı Kanunun etkin uygulanması sağlanacak mıdır?
  • Türkiye’de şiddete maruz bırakılan kadınların nasıl yardım alması gerektiği konusunda kadınları bilinçlendirmeye yönelik bir Bakanlık çalışması bulunmakta mıdır?
  • Kadınların maruz bırakıldığı erkek şiddetine karşı çaresiz kalmalarındaki etkenlerden biri de şiddet mağduru kadınların ekonomik özgürlüğe sahip olmamalarıdır. Bu kapsamda kadınların istihdamına yönelik başlatmış olduğunuz bir çalışma bulunmakta mıdır?
  • Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddetle mücadele konularında erkeklere yönelik, farkındalık yaratma ve zihinsel dönüşüm sağlama amaçlı eğitim programlarının düzenlenmesi amacıyla yapılan çalışmalarınız var mıdır?
  • Türkiye’de son 20 yılda kaç kadın erkekler tarafından katledilmiştir? Bu kadınların kaçının faili tanıdıktır? Kaçı tanımadıkları insanlar tarafından katledilmiştir?