Politika

DEM Parti'den Kobani Davası açıklaması: Karar yarın çıkmayacak

"Mahkemeden de iktidardan da beklentimiz Türkiye artık hukuka dönsün"

16 Nisan 2024 11:17

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hukuk Komisyonu Eş Sözcüleri Sevda Çelik Özbingöl ile Öztürk Türkdoğan, dava avukatlarının da katılımı ile yarın Sincan Kampüsü’ndeki mahkeme salonunda görülecek Kobanê Davası’nın karar duruşmasına dair düzenledikleri basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Türkdoğan "Mahkeme bize yarın kararın çıkmayacağını iletti. Biz bütün hazırlıklarımızı yaptık. Kamuoyuna yaptığımız çağrı geçerlidir. Yarın karar çıkacak şekilde orada olmaya devam edeceğiz." dedi.

İlk açıklamayı Hukuk Komisyonu Eş Sözcüsü Sevda Çelik Özbingöl yaptı. Yaklaşık 8 yıldır devam eden 18 siyasetçinin tutuklu olduğu Kobani Davasının AİHM kararlarına rağmen açık siyasi saiklerle yürütüldüğünü belirten Özbingöl, "Demokratik siyaset yürüten müvekillerimizin tüm siyasi çalışmaları meclis konuşmaları vs. tüm açıklamaları bir siyasi anlayışı boğmak üzere suç kabul edilmiştir bu yargılama sürecinin en başından itibaren. İktidarca Kobani Kumpas Davası üzerinden siyasi süreçlere hizmet eden bir siyasi dizayn amaçlanmış ve yargı siyasi amaçlara hizmet eder şekilde Kobani kumpas davasında da araçsallaştırılmıştır." dedi.

Özel yargılama süreci oluşturularak davanın sürdüldüğünü, İçişleri Bakanlığın Diyanet'e kadar pek çok devlet kurumunun sürece dahil edildiğini belirtern Özbingöl, "Yargılamanın güvenilirliğini açıkça tehdit eden bu dahiliyetler devletin tüm tüzel kişiliğe sahip olan kuruluşları ile cumhuriyetin ikinci yüzyılına başlangıç olarak demokratik bir süreç yerine ülkemizin demokratik, eşitlikçi, legal siyasi mücadelesini ve Kürt siyasetçileri hedef alan bir yargılamaya doğru açıkça evrilmiştir." diye belirtti.

"Yarın ki duruşmada tutukluluk incelemesi gerçekleştirilecek"

Hukuk Komisyonu Eş Sözcüsü Öztürk Türkdoğan da şunları söyledi:

"Dolayısıyla yarın ki duruşmada tutukluluk incelemesi gerçekleştirilecek. Kanunen zorunlu bir inceleme. Biz bütün hazırlıklarımızı yapmıştık yarın karar çıkacakmış gibi orada olmaya devam edeceğiz. Kamuoyuna yaptığımız çağrı halen geçerlidir. Yarın saat 10.00’da Sincan Kampus Duruşma Salonunun önünde partimiz dost kurumlar ve bileşenlerimizle demokratik kamuoyu ile oradaki açıklamamızı gerçekleştireceğiz.

Beklentimiz arkadaşlarımızın yarın tahliye edilerek Türkiye’nin hukukun üstünlüğü ilkesine giden yola dönmesidir. Bizim yarınki beklentimiz, arkadaşlarımızın tamamının tahliye edilmesidir. Hele hele bazı arkadaşlarımız var ki onlar kanunen 7 yıldan fazla tutuklu yargılanamayacağına dair hükmü ihlal edilen arkadaşlarımızdır. Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel kanuna aykırı olarak tam bir siyasi rehine olarak tutulmaktadırlar."

TIKLAYIN-Selahattin Demirtaş Kobani Davası'nın 17 Nisan'daki karar duruşmasına katılmayacak